Policija

лично, а не каси општинској, онако исто као и дужавним службеницима. | |

Овако уредништво мисли д овој ствари, али пошто његово мишљење није обавезно за власти, треба тражити и мишљење надлежне власти. :

ХХН Симону А. Патчевићу, деловођи општине белчишке (срез охридски).

А 14 зак. о народним школама стављено је у дужност школској општини „да подиже, оправља и у добром стању одржава школске зграде, у којима морају бити потребне учионице и радионице, удешене према хигијенским им педагошким правилима, станови за наставнике и послужитеље, а у местима где ученици зими станују у школи, још н собе за спавање, трпезарија и кујна, за 1648 с потребним накештајем и посуђем“.

Из овог законског прописа јасно излази, да су шкоаске општине дужне набавити намештај и посуђе само за ђаке, а не и за учитеље. | |

ХХН Суду општине водањске:

У свесци за април ове год. објашњено је (стр. 342), да се кривична одговорност не може утврђивати на основу главне заклетве. Св.Бр. 1693.

ХХУ Суду општине лукавичке:

По 8 25 грађан. суд. пост. рабоши се могу употребити као доказ само у случајевима кад су извесне потрошње ствари, поглавито животне намирнице, дате на почек (вересију, веру, кредит) у једнаким жоличинама, честоиу једнаким размацима времена (обично дневно), а по 5 26 истог зак. „Рабош је доказ само за Па дана, од 1 ви кад су се по њему почеле давати ствари".

Из овога несумњиво излази да се рабошем не може доказивати својина узабрањених ствари у смислу 5 446 овог зак. Ако вредност узабрањеног сукна не износи више од 200 дин. могу се употребити сведоци — 5 242. истог зак. Св. П 221