Policija

ХХХН Суду општине волујске:

У закону о шумама није прецизирано који је општи“ ски суд надлежан да врши увиђаје по рефератима шумских органа, али како се власт општинског суда распростире само.

| на оштински атар — чл. 5 зак. о општ. — то је несумњиво да ове увиђаје треба да врши суд оне општине у чијем је атару дело извршено. Увиђај извршен од неког другог општинског суда имао би се сматрати као увиђај извршен од ненадлежне власти, и као такав не би могао да послужи као, локаз по чл, 133. зак. о шумама. Св. Бр. 2852.

ХХХМ Веселину Н. Давидовићу, деловођи општине бучумске (срез сврљишки):

Начелном одлуком опште седнице Касац. Суда од 10 марта 1910 год. Бр. 9495 (в. закон о општинама од Јосифа Стојановића, стр. 72) објашњено је, „да првостепени судови приликом потврде кандидатских листа за изборе општинских часника имају пазити само на то: да ли су испуњени услови предвиђени у У! одељку чл. 53. зак. о општ., а на: име: да ли је листа од довољног броја правних гласача потписата, да ли су кандидати уведени у бирачки списак и да ли постоји њихов пристанак>" –

Првостепени суд није према овоме, имао "ослонца у закону да кандидатску листу за избор кмета одбаци само: с тога „што уз акта није била приложена одборска одлука одобрена од стране среског поглавара“.

ХХХУ

Суду општине думановачке (срез жеглиговски):

Ако постоји уштеда у буџету за 1927 год. по позицији. за непредвиђене потребе, онда општински одбор може својом одлуком, у смислу ча, 183 зак. о општинама решити да. учињени издатак од 1412 дин. падне на терет ове позиције,. и на овај начин учињену грешку исправи. У противном, потребно је да се овај издатак сторнира по књигама за 1927 Гг.,. и да се као привремени издатак из 1927 год. одобри у наред“ ном буџету Св. Бр. 1802.