Policija

Х

>

— 947 —

Свакој патроли био је придијељен по један жандарм, та је свака добила потанку упуту, како ће се и скоје стране селу да примакне. Патроли, која је имала најважнију задаћу, ла најкраћим путем дође до куће сељака Ивковића, стајао је на челу сам наредник Фишера, а уз њега је био и поднаредник Малинка са једно 15 војника; с овом патролом ишао је и поручник Вагнер, судац Пејчић и повјереник Ковачевић.

Када је она патрола дошла близу Ивковићеве. куће, стане, а наредник Фишера са повјереником Ковачевићем, поднаредником Малинком и једним војником пође у кућу.

Кућа је била обична сељачка, сламом покривена, 2 улазило се кроз кухињу у собу.

" Ступивши патрола у кухињу, нађе жену са дјететом; ову одмах запита наредник Фишера, тко је у соби и колико тих је; жена одговори, да у соби нема никога.

Фишера са повјереником стане пред собна врата, под"наредник Малинка држао је пушку спремну за пуцање, а вој'ник је стајао на кухињском прагу. Наредник Фишера покуша „ха провали врата од собе, али му то не пође за руком; повјереник Ковачевић опази, да кроз врата провирује узица, он ду чврсто потегне, а врата се отворе. У тај мах насрне наред"ник Фишера пушком у руци у собу, ал у исти трен праснуше три хитца, Фишера затетура погођен у трбух и прса, покуша дош да дигне пушку на око, ал већ није могао и паде лицем у собу, а за њим се врата одмах затворише; поднаредник Малинка опали у исти трен своју пушку кроз врата.

_ Преостали у кухињи увидеше, да им не користи даље У собу проваљивати, па да се не извргну и даљој погибељи изненадног и засједног нападаја од разбојника, а бојећи се, да би они могли кроз прозор на противну страну побјећи, изађу из кухиње, кад у то почеше да придолазе и друге па: троле, журећ се на прасак пушака.

Сад буде одлучено, да се кућа запали, али ни то није било баш лако, јер је кров био пун снијега и влажан; покушало се да га се упали са неколико хитаца из кубура, али без успјеха. Требало се је дакле примакнути крову и руком ва"тру подметнути, а за то је требало ванредне срчаности и хладнокрвности, јер сваки онај, који се примакне кући, знао „је, да му је животом обрачунати. |

Само тренутак је требало причекати и већ се јави жандарм Поточник, да ће он то извести. Одмах се даде на посао;

6