Policija

— 946 —

Тко да опише бол и тугу старога крчмара, кад му донијеше мртву јединицу» Све је плакало, све је жалило суд“ бину несретне Јеке и проклињало разбојнике, а наредник фФишера, ојађен несрећом свога пријатеља и поузданика, обрече, да неће мировати, макар га и главе стајало, док не освепи Јеку и њезинога сиједога издвојнога оца, а пучанство ослободи од тако дрзовитих и опасних разбојника.

Највећом пажњом потраживао наредник Фишера разбојника Живалу и његове ортаке, разапео је мреже на све „стране, осигурао си ваљане поузданике и помоћнике, али сваки пут му помрси тај дрзовити и одважни злочинац рачуне, па је та хајка, мука и напор потројала пуне двије године након страдања лијепе Јеке, а уз то, се низао злочин на злочин; узрујаност код народа и области све већа и већа, а наредник Фишера у свом јаду да затаји. | Раном вором 6. јануара 1867., а за циче зиме, покуца један од поузданика Фишерових на прозор жандармеријске касарне. Фишера га одмах прими и силно се узрадова добрим вијестима. Поузданик му наиме пријави, да се у Угар"цима, недалеком селу од Пожеге, у кући сељака Тодора Јоковића налази више добро оборужаних хајдука.

Наредник Фишера пође одмах до суца Пејчића, који је руководио истрагом свих злочина, који су у новије вријеме почињени по злогласном Павлу Живали и његовим ортацима. Највећом брзином и потпуном тајношћу издане су одмах споразумно са полицијским повјереником и заповједником војске потанке одредбе, према којима је одмах имао да пође у Угарце од стране цивилне власти судац Пејчић и полицијски повјереник Ковачевић са 3 четника, од војске једно одјелење од 60 момака под заповједништвом поручника Вагвера, а од жандармерије наредник Иван Фишера, поднаредник Драгутин Малинка, жандарми Фрањо Поточник, Андрија Матас, Иван Хартман и Фрањо Абел, те покусни жандарми Анте Паулић и Иван Сајковић.

Ова чета, пуна наде и 'поуздања, а особито жандармерија под наредником Фишером, крене журно на пут, те се око подне примакне селу Угарцима. Ту се одмах чета раздијели у више патрола, да тако са свих страна село опколи, јер је наредник Фишера темељито сумњао, да ће се ту наћи и много тражени разбојник Живало, који је већ толико пута својом лукавошћу и одважношћу правди умакао, па је ради тога требало двоструке опрезности и пажње.