Policija

650

пр. горосеча и друга) па ни дела из 55 192. и 125. Ест. казн. зак., за која је опт. Петар раније осуђиван на затвор.

У прилог свог оваквог схватања може се навести процис чл. 16. зак. 0 општинама, по коме се узима, да нису доброг владања само она лица која су осуђена за проста из користољубља учињена злочинства и преступе. Овај се пропис у толико пре може узети у обзир, што сам појам доброг владања није нигде ни у кривичном закону нити пак у теорији кривичног права обележен и третиран као посебан кривично правни појам, а још мање као појам, који би од овог (појма) датог наведеним законским прописом био различан. И најзад будући, да је ово питање у сваком случају спорно, то би село усвојеном принцицу у кривичном праву „у случају сумње блаже по кривца (11 ашћо рго гео) имали узети, да је овде наведено гледиште претежније, него. оно, које је у својим поменутим примедбама изнело оделење Ка„сац“ Суда“.

Но Касац. Суд у својој општој седници од 96. маја 1928 г. Бр. 6520., нашао је да стоје горње примедбе ТУ. од. Касац. Суда а противразлозе Апелац. Суда одбацио.

Даље је наведено, да је после ове одлуке Опште Седнице Касац. Суда ипак 1. оделење истог Суда примедбама својим од 12. јуна 1928 г. Бр. 7269., а по штампар. кривици јеромонаха Сергија Јокића због дела из чл. 52. зак. о штампи, поништило пресуду Скопљанског Апелац. Суда од 29. " марта 1928 г. Бр. 2026. са разлога:

„Кад се из акта овог предмета види, да је опт. Сергије раније осуђиван само за дело увреде и клевете нанете путем штампе, а не и за злочина дела или бешчастеће преступе, из: чега би се дало извести, да је оптужени покварен и неваљао човек, — онда је Апелац. Суд заједно са првостепеним судом погрешио, што оптуженоме није признао у „олакшицу казне“ добро владање као околност из тач. 4. 5 59. к. 3."

Господин Министар Правде молио је Касац. Суд, да на основу тач. 1. 5 16. зак. о устројству Касац. Суда донесе начелну одлуку о примени 5 59. тач. 4. казн. зак.

Према предњем тражењу Г. Министра Правде Касац. Суд у данашњој својој општој седници узео је у оцену