Policijski glasnik

БРОЈ 1

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСИИК

7

кује неке своје госте, па зато мора да абонира још две собе поред оне коју је узео за себе. —- Гостионичар све ово изврши. После осам дана, богати трговац изјави гостионичару, да мора путовати у Келн, и тамо да потражи своје госте на које је очекивао, изговарајући се да је у бризи за њима, страхујући, да им се није каква несрећа догодила. Како је отишао више се није враћао у Хановер. Кад су гостионички послужитељи, ушли у његову собу, нашли су један сандук који је богати трговац оставио на сред собе. Они га хтедоше одатле уклонити у буџак. Чим помакну сандук, наиђу на једну велику рупу која је у патосу изрезана и кроз коју се велики лопов, помоћу ужета спуштао у доњи спрат гди је била Хановерска банка. Но пошто зликовац није погодио да се спусти у ону собу банчину гди су се налазиле касе а није имао довољно средстава да одвали гвоздене плоче, које су га од каса растављале, морао је од своје намере одустати и побећи без икаква резултата. Да је потреФио да се с горњег боја спусти право у собу банчину гди су касе биле, опљачкао би банку са сумом од 7,000.000 динара. Ова врста лопова, врло су опасни по имовину грађапа а органи јавнога реда, само великом муком и трудом могу да и.х сузбију. Често пута и сва напрезања њиова да се грађани од оваких нападача обезбеде, бивају безуспешна.

Ова слика показује једног окорелог злцковца, који је небројено пута падао у -еатвор за иступна дела. Два пута је судски осуђиван: први пут пре шест година, на три месеца за крађу новаца Анти Нешићу из Ритопека, а други иут, прошле 1896 године на шест месеци затвора, опет за крађу новаца једНом трговцу крајишнику. Родом је из Треботина среза расинског округа крушевачког; стар око_ 32>одине, зна занат абаџиски али га не ради. Нема сталног места пребивања али најрадије живи у Београду. Кад га одавде полиција протера иде по вашарима.-Познат је са свима важнијим кесаро-

шима. Обично се издаје за раденика. Тако је обмануо и оног трговца крајишника; погодио се био с њиме да му истовари сплав, па пошто је изнео неколико дасака, промерио је ситуацију и дигао му око 700 динара. На два дана после те кра^е ухваћен је у Болечу селу 2 сата удаљеном од Београда. Новица је црн као циганин, добро развијен, тепа кад говорн. На левој руци више шаке има белег од чира. а на левој нози од посекотине. Корача тромо. Пре Неколико дана опет је ухваћен и од стране топчидерске полиције иступно кажњен на десет дана затвора, а по издржању кроз даи два биће протерау у Крушевац.

ИЗ П0ЛИЦИЈ0К0Г АЛБУМА,

ВУЈИЦА — НОВИЦА — ГРУЈИЋ ( звани М урга)

И ова слика показује једну врло препредену лоиужу који је небројено пута кажњаван за крађе и преваре. — Родом је из Турске но одавна живи у Србији; стар је око 43—45 година. Тамо, где се овај настани, пати цела околина. Врло се вешто и дрско увлачи по кућама и краде што стигне. У последње време измакао је полицији из вида и незна се где је. Неки мисле да је отишао у Турску, али по свој прилици биће да је се завукао у неку омању варош у Србији и вреба прилику да изврши какву већу крађу, или, друго какво зло дело. Димитрије има обичај да по који пут пређе у Мађарску пресвучен у тамошњу сеоску ношњу, где се прилично позабави. Сигурно, да и тамо има дружину са којом врши крађе.

КОЦКАРСКИ - ЕГАВАЧКИ - ЈЕЗИК *

Човек Добар Добар човек Члан Писар Жандарм Лопов Ајдук

Леват Готиван Готиван леват Сивор већи Сивор мањи Поријат Шатравац Горак Шатравац

* Није с горега да полиц. чиновпици знају и овај јер им у приликама може вористити, с тога и ову рубриву

ДИМИТРИЈВ ГОВЕДАРИК, ДОНОВ