Policijski glasnik

8

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 1 .

Окови

Трескавице

Апса

Шатронџа

Кључевн

Разбаштавци

Девојка

Келинка

Жена

Треба

Дете

Келинче

Лебац

Пања

Ракија

Шушљинга

Печење

Жвањет

Паре или новци

Транци

Динар

Пилавка

Банка

Шуштавица

Дукат

Пилавка

Грош

Грандељ

Марјаш

Кантић

Бежи

Гљај

Стој

Негљај

Пушка

Утуко

Нож

Мисирац

Сикира

Мисирка

Сат

Око

Отац

Кевац

Мајка

Кева

Прстен

Нагљавак

Дуван

Пљувакац

Карте

Шуставице

(НаставиКе се)

У овоме броју, а на- првом месту, одређеном за слике полицијских старешииа, доносимо слпку министра полиције г. Мих. Кр. Ђорђевића по ранијој његовој ФотограФији, а у једном од идућих бројева донећемо његову биограФију. Ако добијемо најновију ФОтограФију онда ћемо донети другу слику. Кад добијемо ФотограФије других старешина полицијске струке за које смо их већ умолили, иослаћемо их у Беч на израду и кад буду готове. отпочећемо их у листу доносити.

БЕГУНЦИ СА РОБИЈЕ. 1. Станоје Богдановић, родом из Беле Цркве окр. ужичког. Стар 38 година, средњег стаса, у лицу цри, Нема предњих горњих зуба. Више пута осуђиван на робију због опасних крађа а последњи пут на 20 година. Опасан је лопов и дрзак разбојник; хоће и ножем да удари на човека. Иде и по вашарима. — Априла ове 1897 год. побегао је из Добричева са робије, заједно са Драгишом ВељковиКем, чији опис сљедује за овим. Он је по свој прилици нашао прибежиште у каквом селу у Србији п ради под видом поштеног сиромашка док му не пође за руком да изврши какво разбојништво. Сваки кмет треба да обрати пажЈБу у својој општини на дошљаке и где овај буде лако ке га познати по овоме опису, а нарочнто што је без предњих горњих зуба. 2. Драгутин Вељковић звани »Гиша к , стар 20. година родом из Београда; но занату зидар али не ради. Има мајку и очуха на Енглезевцу у близини куће г. Чеде Мијатовића, „Гиша" је растом мали, косе више црне и увис подигнуте,

обрве плаве и ретке а очи угасите и играју му као на зејтину. На десном оку, при крају трепавице и више ње има две белеге од засекотине. — Поред небројени казни за скитњу, он је трипут кажњаван за просте крађе, а у месецу Новембру 188б год. још као дете, био је под судом за крађу. Склон је на сва хрђава дела али крађа му је иајмилији посао. Друштво му је Драгутин Атанасијевић, Сима Марковић и Јован Ђукић сви из Београда и његови вршњаци. Побегао је са робије из Добричева заједно за Станојем Богдановићем у априлу ове године. На сваки начин и он је се завукао у какву варош или село код кога у службу, па за то треба обратити пажњу на дошљаке, а по опису овом лако се може познати јер је тачан.

СКРЕИЕ СЕ НАЖЊА Милош Враљаковић скитница из Лознице, издржао је осам месеци осуде судске у Пожаревачком казненом заводу и 19. јула т. год. пуштен је са пасошем, но има још да издржи годину дана полицијског надзора. Ово треба да зна свака општинска и полициска власт, ради одржања мира и реда у свпме ресору.

ТРАЖЕ СЕ 1., Васа Вучковић пољски чувар из села Бренице, среза нишког, извршио је убијство, над Марком Вујичићем, скитничким циганином из Жиче. Ово је учипио рано из јутра, 23. јула ов. год. а за тим побегао. Убијца је родом из Турске, стар 25 година, — плав, у лицу рошав од богиња, а има мале жућкасте бркове. Браду брије, али није искл.учена могућност да је по извршеном убијству пустио браду у цељи оигурнијег прикривања. Тада је имао на себи одело: црне чакшире, црвену антерију, на глави шајкачу на ногама опанке. 2., Мијаило Пауновић, бив. иорески званичник, окривљен је за злоупотребу у званичном раду и побегао је испод ислеђења. Пауновић је стар 30—36 година, омален, плав, пун, и добро развијен. Носи немачко одело. У говору запоси крајинским дијалектом. Био је практикант среза крагујевачког, по том, рачуно-прегледач среске контроле на Убу и најпосле је живео у Београду, без занимања. Кад је дознао да је окривљен, нобегао је у Аустрију и пре месец дана виђен је у Оршави, одакле је намеравао да пређе у Влашку. Поред српског говори и влашким језиком.

Први број „Полицијеког Глаоника", шаљемо само онима, за које смаФрамо, да им је дужност да га држе а и да се по могућству постарају ради проширења његовог. Шаљући им овај први број, са уверењем, да ће га као новину у нашој књижевности радо прихватити, молимо их, да се брзо одазову са шиљањем претплате. Ако ко од њих, неби хтео наш лист да држи, молимо га, 1а нам одмах врати први број.

ШТАМПА КРА/ђ. СРП- ДРЖАВНА ДЈТАМПАРИЈА.