Policijski glasnik

36

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 5

Но да би увиђај имао вредиост доказне исправе и да би у иодобним случајевима истражник имао један иреглед ове полицијске радње, нужно је да се ири увиђају пази на следећа правила: 1., Да је увиђај предузет у згодно време, пре но што је иредмет увиђаја био промењен; 2., да је при увиђају обраћена иажња и да ли је све предузето, да се каква смишљена мајсторнја не измакне из вида дотичног чиновника; 3., да ли је уви^ај морао бити прост или сложаен, т. ј. са стручњацима или без ових; 4., је ли чиновник био надлежан, за вршење овога увиђаја; 5., да ли су нужна лица, при увиђају, била; нпр. гди се траже присутни грађани, и 6., да ли је протокол увиђаја, одмах при прегледу, направљен или доцније.

ПРЕГЛЕД Кривичних дела, која су извршена у Србији и то у месецу јулу ове године. (продужење) IV. У округу подринском. Једно убиство. а., У срезу посаво-тамнавском, ноћу између 17. и 18. јула ове године, убијен је Жпвојин Рапшокић пз Прхова. Кривци су ухваћени и истрага се води. Два самоубиства. а., У срезу посаво-тамнавском, ноћу између 9. п 10. јула ове год., убио се сам Милосав Кузмаповић из Вукошића. б., У срезу мачванском. Алексија кћи ЈКивана Банчевића из Б. Поља, удавила се у Саву 21. јула т. год. Једна лака. иовреда. а., У срезу рађевском, на дан 19. јула т. год., Мнтру жену Тодора Мијаиловића из Красаве повредио је Срећко Михајловић онд. Седам крађа, које оиасних које иростих. а., У Шапцу ноћу између 29. и 30. јула ове год. покрадене су разне ствари из дућана г. Михаила Пулића, трг. из Шапца. б., Ноћу између 27. и 28. истог мес. ненознатн лопов ушао је у кућу Крсте Павловића трговца и украо му један капут, кључеве од касе, новчаник и у њему до 30 динара. У срезу мачванском, в., Ноћу између 3. п 4. јула обијена је зграда Миладина Лацковића пз Дуваништа и покрадене разне ствари. г., Неиознати лонови разбили су кућу Анке удове Мишковпћа из Метковића, и украли јој 4000 динара у готову. д., Јовану Дамњановићу из Мињаке обијена је зграда и покрадене ])азне ствари. Лоповп су непознати. ђ., Стевану Којићу из Клења украдена су два џака жита. У срезу посаво-тамновском, е., Петру Николићу из Јазовика, обијен је вајат и украдено му 150 динара. ж., Непознаги лоповн провалили су кућу Милинка Радовановића пз Церовца п украли му 180 дин. у готову и однели већу количину жита. V. У. округу топличеом. Четири убиства. а., Јован Бојовић, Црногорац, убио је Мату Николића из Самокова и побе у гао. б., 29. јула ове године прешли су српску границу око 30 Нпзама н Арнаута н између караула „Дошипс" бр. 27 и »Пилатовице« бр. 28 убили два погранична жандарма: Никићија Костића и Милована Кузмановића, оба из села Теочана, ср. Косаничког. в., 15. јула ове 1-одине Арнаути и Низами прешли су у нашу страну, нанали наше пограничне жандарме пзмеђу караула бр. 25 »Требиње« и бр. 27 .»Јавор« и потукли се. Нашим иограничпим жандармима притрчали су у помоћ сељани из оближњих села, но у овој битци погинуо је од низамске пушке Милан Антоннјевић из Игришта. г., Скитајући Цигани: Ранђел Иавловић н АрпФ Шабановић убили су сикиром Илију Павловића у планини Јастребцу где су правили угљен.

Једно самоубиство. а., Лазар ИваповпЈ), из Велике Плане, (срез Прокуначки) заклао се сам. Три случајне смрти. а., Батија жеиа Салка Мерковића из Ђакуса удавила се у реци Ђакуској. б., Димитрије Јанковић из Пуковца удавио се у Пустој Реци. в., Мирко Впдосављевић из Блаца удавио се у Језеру поменутог села. Три иокушаја убиства. а., Станко Мијаиловић покушао је да убије Лазара Поповића из нушке, зашта је под ислеђењем. б., Илија Крстић нокушао је да убије из револвера Богдана Илића. в., Мита Миленковић покушао је да убије из пушке Јанаћка Тасића. Две телесне иовреде. а., Димитрије и Милан браћа Крсти^и тешко су повредили Стојана Лазаревића. б., Троја Станковић повредио је Милосава Смиљкови^а. Три крађе. а., Јовану Ањоли украдене су две краве и једна коњска кола. б., Милепку Јовановићу украли су Арнаути једног коња, једпу кобилу и једно ждребе. в., Радојици Сретковићу украли су такође Арнаути једну кобилу и једно ждребе. VI. У округу тимочком. Три убиства. а., Милан М. Милошевић из Врбовца убио је из пушке Миладина Милетића из истог села. б., 1 Паун Јовановић из Шљивара убијен је на делу паљевине, коју је сам хтео извршити. в., Петар Првуловић из Поповца убио је дете Параскеве жене Николе Траиловића из истог места. Једно самоубиство. а., Алекса Спасић из Лукова нађен је обешен. Један иокушај убиства. а., Урош Аранћеловић покушао је да убије Арсу Станојевића. Четири иаљевине. а., Наки Димову изгорело једно сено. б., Милану Митићу упалили су непознати зликовци кош са храном. в., Димитрију Барбуловићу изгорело је сено, које су упалили непознати зликовци. г., Цветку Илићу изгорела је кошара са шљивама. Дванаест крађа, а., Николи 1>ожићу украђено је 50 литара црног вина. б., Милоју Нинићу украдене су две јареће и седам јагн.е^их кожа. в., Лападату Димитријевићу разбијена је кућа и покрађене ствари. г., Илији Д. Димитријевићу разбијена је пивница и иокрађене ствари. д., Јанку Драгуловићу разбијена је кућа и покрађене ствари. ђ., Милану Ст. Ратковићу отворена су врата удешеним кључем п покрадене разне ствари. е., Сави Јовановићу разбијена је кућа и украдено 180 динара. ж., Никодију Марјановићу украдена су два коња. з., Милану Велојићу обијена је кућа. и., Миладину Рашићу и Сими Радивојевићу обили су лопови подрум и покрали разне ствари. ј., Перси Ж. Љубе Данајотовиђа покраден је војнички веш. к., Стојану Величковић5 г разбили су лопови кућу и покрали га. (наставиће се)

Колико је кажњено лица у рејону Управе вар. Београда, но иступним делима, у месецу Августу о. г. и загатоЈ 1. У кварту варошком, кажњено је свега, у месецу августу, 109 лица, и то: 26 за скитњу, 13 за нерад, 3 за крађу, 1 за блудничење, 17 за прошњу, 3 за нечистоћу, 20 за неиослушност власти, 5 за пијанчење, 2 за водено млеко, 5 за остављање кола без надзора, 2 за отварање каФане преко времена, I за иокварено месо, 2 за безправну радњу, 4 за незрело воће и 5 за куповање пре времена. 2. У кварту теразијском , кажњено је свега 54 лица, и то: 17 за скитњу, 12 за нерад, 5 за крађу, 3 за блудничење, 4 за невенчано живлење, 1 за прошњу, I за превару, 5 за нечистоћу, 1 за покварено месо, 3 за увреду, 1 за отварање радње празником и 1 за нездраво воће.