Policijski glasnik

БРОЈ 5

37

3. У нварту савамалском, кажњеио је свега 88 лица, и то : 33 за скитњу, 4 за нерад, 4 за коцкање, 3 за крађу, 8 за блудничење, 1 за подвођење, 1 за непријаву кирајџија, 2 за повраћај из ирогонства, 2 за прошњу, 5 за непослушност власти, 6 за пијанчење, 9 за водено млеко, 1 за отварање кафане преко времена, 1 за отварање радње иразником, 4 за безобразпе речи, 2 за опорочавање власти и 2 за куповину пре времена. 4. У нварту врачарском, кажњено је свега 148 лица, и то : 59 за скитњу, 4 за нерад, 2 за крађу, 48 за блудничење, 1 за неупис слугу, 2 за прошњу, 8 за нечистоћу, I I за непослушност власти, 2 за криву меру, 9 за увреду и 2 за напуштање службе. 5. У кварту иалплулском, кажено је свега 150 лица, и то : 31 за скитњу, 33 за неред, 4 за крађу, 10 за блудничење, 32 за невенчано живлење, 1 за неупис слугу, 3 за непријаву влатти, 3 за повраћај из прогонства, 0 за прошњу, 3 за нечистоћу, 2 за, непослушност власти, 5 за пијанчење, 2 за криву меру, I за покварено месо, 2 за бесправну радњу, I за отварање радње празником, I за проношење лажних гласова, 3 за опорочавање власти, I за јурење кола улицом и I за напуштање службе. 0. У кварту дорболском, кажљено је свега 01 лице, и го: 14 за скитњу, 7 за нерад, 0 за коцкање, 2 за крађу, 3 за блудничење, I за подвођење, 5 за невенчано живлење, 1 за неупас слугу, 3 за нечистоћу, 10 за непослушност власти, 1 за водено млеко, 1 за покварено месо, 5 за увреду, 2 за опорочавање власти. 7. У тоичидерској иолицији, кажњено је свега 0 лица за скитњу. Као што се из овог прегледа, за месец август, види, кажњено је у Београду 010 лица, за разна иступна дела, ито: 180 за скитњу, 73 за нерад, 10 за коцкање, 19 за крађу, 79 за блудничење, 2 за подвођење, 41 за невенчано живљење, 3 за неупис слугу, 4 за непријаву кирајџија, 4 за повраћај из прогонства, 28 за прошњу, 1 за превару, 22 за нечистоћу, 48 за непослушност власти, 16 за пијанчење, 12 за водено млеко, 5 за остављање кола без надзора, 3 з.а отварање кад>ане преко времена, 4 за криву меру, 4 за покварено месо, 17 за увреду, 4 за бесправну радњу; 3 за отварање радње иразником, 4 за безобразне речи, I за проношење лажних гласова, 7 за огшрочавање власти, 1 за јурење кола улицом, 3 за напуштање службе, 5 за незрело воће и 7 за куиовину пре времена. Нрема овоме, у Београду има највише скитница, па онда блудница, а за тим нерадника. N13. Код Управе варопш Београда налази се 18 лица под истрагом за разна дела, а спроведено је суду ?га осуду у месецу августу 14 лнца.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА

СТАНОЈЕ ВОГДАНОВИа, звани „Црца" онаеан разбојник и лонов. Овај је зликовац осу^ен на 20 година робпје, за злочинства што их је у своме дивљаштву ночинио. У априлу месецу ове године, улучи згодну прилику те иобегне с издржавања казне из Добричева, камо је био на осуди. Ми смо ту потеру за њим, одмах у ирвом броју нашега листа донели, у рубрици »Бегунци са робије". Али, како је то био први број „Полицијског Гласника«, чију вредност до тада ннје довољно познавало ни грађанство ни полицијске и општинске власти, то је његов опис остао недовољно запамћен и само се због тога, овај кривац није пронашао до сада. Па још и сада се цуња са својом

дружином и виђа се час у једној час у другој вароши, час на једном час на другом вашару, докле кога не поара и не опљачка. С тога доносећи његову верну ФотограФију, скрећемо пажњу сваком грађаиину и свакој власти, да добро ирочита његов лични опис у првом броју нашега листа, и упамти га, по чему ће га лако нознати, тим пре, што сада има пред собом и његову слику. Он је побегао с робије са Драгутином —Драгишом Вељковићем, званим »Гишом", чији смо оиис такође у првом броју допели, па је овај »Гиша« ухваћеи код Корићана на путу за Крагујевац и сада се налази под ислеђењем за крађу новаца Налигорићу, трговцу из Крагујевца. Али Станоје још се шета, још грози опасношћу мирних грађана, и још-није ухваћен!' Зна се да је са својим другоивма: Станком Окановићем, Петром Прангашом и Петром Смиљанићем, био у Нал^еву на вашару. Шта више, били су сви четворо у ваљевском апсу, јамачно само за време вашара, па пошто их власт није доволшо познавала, пушгени су из истог. Одатле су се 15 августа кренули пут Лознице. Овде су били обучени, сем Станоја, сва троица у сељачко одело. Станоје је још са неким лоповима и коцкарима, био у Горњем Милановцу такође на вашару, гди га је власт као таквог ухватила и ставила у затвор. Но пошто га није довол,но иознавала, а није знала да је то тај одбегли двадесетогодишњи робијиш, те је по томе слабу пажњу обратила на њега, то се и овога пута сретно спасе из анса, бегством преко ноћ. (Раније се ви1,ао у Сикирици са друштвом, гди у механи пијанчи). Колико је оиасан и нрепреден овај злочинац, види се но томе, како се вешто крије и мења своју спољашност, те га власти не могу да ухвате и ако се за њим живо трага. Пре неколико дана, овог истог Станоја, опазио је један осуђеннчки чувар на елекч^ричном трамвају с Калимегдана за Саву, па поред свеколиких иапора полицијских, још се није пронашао. Врло се вешто преставља за друге личности и преоблачи у друго одело. Али ако се његова слика добро уочи и опис из првог броја нашега листа прочита, моћи ће га сваки брзо иознати и прииомоћи властима да га ухвате. Зна се, да су сви бегунци с робије опасни људи, по личну и имовну безбедност грађана, са тога треба сваки грађанин, да но могућству живо настане, како би оваква лица што пре пала властима у руке.

ДРАГОЉУВ МИХАИДОВИК, ДИМИТРИЈЕВИВ авани „Вурда". Гледајући ову слику, нико не би рекао, да ово није још дете, и да је у опште способан да изврши какво злочинство. Он нема више него својих 19 година, иа ипак је толико зала починио, да изгледа невероватно.