Policijski glasnik

312

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 40

ним путем прећи границу и визирати пасош, већ је исти крио све до Ниша, где му га је комесар полиц. нашао скривена и одузео. У Пироту се јавио окр. начелсгву, као војни бегунац под именом Василија Костова, те је према овакој његовој представци, као војни бегунац, упућен да стално живи у Ћуприји. Ну, као што поменусмо, он је само до Ниша дошао, па се одалте упутио у Зајечар, те га је у путу начелник срески у Дервену ухватио и као сумњива спровео у Ниш, одакле га јеначелство, као бегунца, претерало у Крагујевац. Из Крагујвца догаао је пешице у Београд, 3. ов. мес., и код власти се представио као војни бегугунац под именом Михајло Димитров. Тек када се је ухватио, да у исказима противречи и да су врло сумњиви, он је признао, да није војни бегунац, дамујеправо име Костантин II. Христов, да је био поклисар у цркви Св. Петке у Софији и да је пошао у Св. Гору, да се закалуђери. Изузимајући, што му је пасошем утврђена идентичност и да му је, дакле, право име Костзнтин П. Христов, осталим му се исказима не може веровати, јер пут за Св. Гору не води кроз Србију а познато је, да се тамо не мора ићи под маском војног бегунца. Поред осталих лажи, причао је, да је бравар, да је као војник имао неку љубавну а®еру, у којој је неког убио, те је морао амо пребећи и др. Према свему овоме, Управа града Београда протерала је овог сумњивог човека, те се овим упозоравају све власти на његов евентуални повратак, у ком случају треба поступити по закону. Ђечко Оливеровић, бозаџија — чију слику овде доносимо, ухваћен је у Пироту ових дана, без занимања. Код себе има и ове женске ствари: једне лаковане ципеле, три мараме, једно парче куповна платна везено, три везена навлака за јастуке, три мале навлаке, један чаршав од српска платна. један пешкир, једну кецељу, једнувезоглаву, један ручни коФер, једно ћебе. Како је он ове ствари почео по Пироту продавати, причајући, да су то ствари његове жене, а на саслушању је изјавио, да су то ствари неке његове љубазнице из Београда, то је сумња, да је он ове ствари покрао, а можда уз то и какав већи злочин извршио, — за то се позива сваки, ко би што знао за овог Ђечка и ове ствари, које су нађене код њега, па нека о томе извести начелство округа пиротског, с позивом на Број 8258. или Управу града Београда, с позивом на Број 23896. ; мД ■ . ТРАЖИ 0 Е Богдан ДазићЈ циганин скитачки окривљује се због укријумчареног дувана турског осеченог у 200 грама, нађеног код њега у селу Бераловцу, среза жичког, и има се на одговор узети, а он је негде отумарао. Њему је 35 год., стаса средњег, црномањаст, очију црних, уста умерена, бркова црних, средњих, косе црне, носа умереног, брија се; у прсту леве руке је сакат. Пронађеног ваља спровести начел. ср. жичког, с позивом на Бр. 10680. Петар Стејић; из Београда, редов, приправник војне музике, удалио се из логора 2 тек. мес. без дозволе, па се ни

до данас није у команду вратио. Њему је 16 година, у лицу плав, косе плаве, очију плавих, раста малог, неразвијен. Од држав. ствари, однео је на себи: 1. плави копоран, 1. плаве панталоне, 1. капу шајкачу, 1. оковратник, 1. пар веша, 1. пар цокула 1, опасач. Пронађеног ваља спровести Управи града Београда, с позивом на Бр. 24105. Димитрије Арнаутонић, из Охрида, (Старе Србије), редов, музикант VI пеш. пука, 2. тек. мца. по подне у 4 сата удаљио се из команде без ичијег знања и по довољном тражењу до данас се није могао пронаћи. Командант VI пегп пука Краља Карола моли све власти да Димитрија потраже и нађеног њему стражарно спроведу. УБр. 2')237. Живко Спасојевић; из Ваљева, који је пресудом упр. гр. Београда осуђен на једногодишње прогонство у ваљевски округ, и коме је одређено место становања град Ваљево, отишао је незнано где да би избегао ову казну. Начелство ваљевско, актом Бр. 15124 моли све власти да Живка иронађу и њему га упуте УБр. 24166. Жангуп крава. 7. октомбра ов. год. нађена је у Београду на марвеном тргу једна крава, длаке жуте, рогова малих, у оба ува сечена, без других знакова, као мангуп без газде. Крава је предата општинском пољаку на чување. Суд општине гр. Београда позива сопственика да краву прими. Акт. Бр. 9270. УБр. 24.302.

ПОТЕРА Аврам — Ставра Илић^ бив. келнер, који је родом из Дадинца, ср. власотиначког окривљен је код начелства окр иодринског за извршење једне опасне крађе. Начелство окр подринског актом Бр. 16.906 моли полиц. власти да Аврама потраже и њему стражарно спроведу. УБр. 24146. Еарло Шулц, бив. кочијаш трамвајског друштва по тужби Наумке удове поч. Јов. Николића, бив. служитеља канцел. ср. врачарског кварт варошки донео је решење да се узме на кривич. испит за дело нехатног убиства. Из извештаја директора трамвај. друштва види, овај је Карло од њих изашао још 19 децембра 1897 год. одмах по извршеноме делу, и не зна му се место становања. Управа града Београда наређује тражење. Пронађеног ваља сповести поменутој Управи, с позивом на Бр. 24034. Ноћу, између 28 и 29 пр. мес. нестала су из авлије два коња, Анђелку Коковићу, теж. из села Поскаља, општ. прекадинске, среза прокупачког. Један је длаке вране, матор 8 год. без других роваша. Други је коњ длаке врано-мрке, цветаст на челу, са десне стране, на трбуху има бело, као цвет, у једну задњу ноги путаст, матор 6 година. Оба коња у све ноге потковани су турским ковом, а на њима самари нови. Начелство окр. топличког моли све полиц. власти у земљи, да лопове у кругу своме потраже па нађене заједно са покра^ом њему да спроведу с позивом на Бр. 8316. УБр. 24036. Станимир Ивковић^ бив. осуђеник из Кушиљева, окривљен за иокушај убиства који се имао спровести начелнику ср. моравског у Жабаре, побегао је 9 о. м. у јутру. Станимиру је 40 — 4 5 год. висок, на глави има шубару влашку црну ошишану, на лећима има гуњ црн са рукавима, гаће кошуљу, на ногама опанке и тозлуке од сукна; брија се, црне бркове, просед је. Начелник среза параћинског моли све власти да Станимира у кругу своме потраже па наћеног њему стражарно спроведу. УБр. 24325. — !-♦♦»- ^ ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Иеправка. У претпрошлом броју на отраии 291 изостале су иеке речи из наслова Табднце за општинску и државну касу. Мо.шмо читаоце да тај наслов замене овим : Таблица за наилату таков ири оиштинским судовима.

А. М. С. Неготин. Пошљите штогод по обећању. Ади проберите роју ствар од ширег интереса, као што је и она ранија била. Поздрав.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ТЕЛЕФОН БР. 296.