Policijski glasnik

76

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 10 и 11

Тек. број

Назив општина

Тек. број

Назив седа и заоелака који општину оачињавају 5

Корбовачка

6 7 8

Паневље Превалац Себе Врање

1 2 3

КриФа-Феја Несврта Ново Село

6

КриФО -Фејека

7

Луковска

1 2 3 4 5 6

Барбарушница Вишевце Луково Наставце Средњи Дел Сурдуд

8

ПреобразЕењска

1 2 3 4 5 6 7 8 3 10

Гор. Отуља Гор. Требешиње Д. Отуља Д. Требешиње Капањене Лепчинце Марганце Преображење Пунашевце Ћурковица

1 2 3 4 5 6 7 8

Баб. Пољана са заоелком Корбуд Брезовица Дуга Лука Првонек Сливница Стари Глог ГДрни Врх

9

Прванечка

10

№ >" '.е! Ратајека

1 2 3 4 5 6

Александровац Д. Шапско Купининце Ратаје Ристовац Црни Луг

11

Тибушка

1 2 3 4 5

Дулан Лвва Река Тибужде са заоелком Брестовац 'Куковац са заседком Шаин Дед Златокоп

РАОПИСИ О одсуству и разрешењу по^лицис^их чиновни^а ОД 4УЖН0СТИ 1 ч Расиисом г. мин. унутр. двла. од 1к марта 188к г. ПБр. 282 4, Наређено је следеИе: 1. Чиновник који тражи одсуство до на три дана по прекој и одлагања ее трпећој потреби мора уз молбу поднети за то доказе, што ако не учини, одсуство такво неће моћи поједине старешине по § 19 зак. о чиновницима давати без одобрења министарског. 2. Чиновници који траже одсуство на дуже времена морају у својим молбама навести: куда по имену желе ићи, и ради какве потребе. Ако би чиновник добио на овај начин тражено одсуство, не сме без дозволе ићи и свршавати друге послове и у другим местима, за које му молба није гласила.

Ако би поједини чиновници противно радили, имају старешине у дужности да учине употребу од прописа § 21 закона о чиновницима. 3. Чиновник који, добивши одсуство, сврши свој посао пре но гато му је одсуство истекло, а врати се у место где службу врши — ако не би одмах на дужност отишао, има се тачио учинити употреба § 20 пом. зак. 4. Ако би срески чиновници ишли ван свога среза без дозволе (§ 16) — дотичне старешине имају таквога чиновника узимати на одговор, и извиђај министарству шиљати, те да се учини унотреба од поменутог законског прописа. 5. Кад се спроводу молбе за одсуства, нека се вазда у њима ставља, норед мњења старехпинског да ли му се може дати и колико одсуства, још и то; колико је молећи се чиновник у тој години одсуствовао од дужности, када, по каквој потреби, по чијој дозволи, и колико дана? Мњење старешинско потребно је стога, што, ако се доцније покаже да су због одсуства гог чиновника послови или служба иначе трпели упггрба — да се узме дотични старешина на одговор, што је давао мњење за одсусгво, кад се према служби томе чиновнику одсуство није могло дати. 6. Сваки чиновник треба за одсуство да се обраћа свом првом претпостављеном старешини, а кад то учини, онда да од њега дозволу и очекује. Ко се буде обраћао непосредно министарству, неће на такве своје молбе ни одговора добијати. 7. Кад се прими акт о постављашу или премештају кога чиновника — одмах дотична начелства имају наредити да се ти чиновници разреше и упуте на нова опредељења. Ово разрешење има се свршити, ако није друкчије наређено, иајдаље за осам дана од пријема акта званичног о постављењу. А чиновник разрешени моћи ће по разрешењу на спрему своју без дозволе унотребити два дана, и у месту кад на нову дужност нриспе на размештање опет два дана. Свако друго изостајање од службе, сматраће се за немарно и казниће се; и 8. Старешине, које не би тачно но овим прописима поступале, сматраће се да су злоупотребили свој старешински положај, и узимаће се на одговор.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА П№ 14.710 14 октобра 1 889 год. У Београду II Свима наче.лствима и управи вар. Београда Расписом министра унутрашњих дела од 14 марта 1884 год. 1Ш 2824 јасно је одређено на, који начин имају чиновници тражити осуство од дужности — по каквој потреби, и шта ваља имати на уму при предлогу да се чиновнику тражено осуство и одобри. Не мало пута се дешавало да поједини чиновници, добив 3-дпевно осуство од дужности, исто не само што не употребљују на намењену цељ, но се још обраћају непосредно министру унутрашњих дела за продужење осуства, противно горњем распису. Да се тако исто не би у будуће дешавало, и да се чиновници не би излагали материјалној штети, јер министар унутрашњих дела неће од сада ни једнам чииовнику непосредно, продужавати осуство, — овим се наређује: 1. Да се од сада ни један чиновник не обрати министру унутр. дела за продужење осуства; и 2., -Да сваки чиновник при тражењу осуства претходно оцени, да ли ће моћи за три или више дана свршити посао за који осуство тражи, — иа према томе и да молбу удеси. Може бити изузетака само у случају смрти Кога од чланова породице дотичног чиновиика. Препоручује се начелотву да ово саопшти евима подручним му чиновницима и званичницима и да ириликом тражења осуства свакоме нагласи ову наредбу,— ; а оно пак да се строго придржава напред поменутог расписа, у даном случају.