Policijski glasnik

СТРАНА 400

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 51

установу, донесепу у општем — јавном ингересу, мора назити по дужности, и да се, по томе, пресуда мора извршити у законском року, без обзира на рок, који је Минисгар одредио, ако се не жели доћи до одговорности.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Милана сина Уроша Стефановића, обућара из Београда, тражи кварт дорћодски актом Вр. 7.3 3 9, исти је отишао од куће свога оца 10. ов. м-ца, и није се више вратио. Он има 1 1 год., плав, сувоњав, на образу има младеж у величини зрна бибера, од одела је имао на себи: шубару кожну чупаву, ципеде на шнираље, канут кратак, панталоне пепељаве. Од свог оца понео је 12 динара. Нађеног, треба опровести кварту дорћолоком, с позивом на Бр. 8.339, или Управи гр. Београда Бр. 36.655. Миливоје син Јанка Гордића, баштенског раденика, са станом у улици „Високог Стеванна" Бр. 7. отумарао је од куће 16, ов. м-ца и није се вратио натраг. Он је био шегрт код Николе Ђорђевића обућара овд., има му 12 год., средњег је раста, пун, ружан у лицу, косе смеђе, очију црних, носа средњег; на левој страни доње усне има бедегу од посекотине. Од одела имао је на себи: половну шубару, дугачак црни позади расечен капут, црне штофане панталоне и чизме. Моле се све полициске власти, да Миливоја живо иотраже и нађеног спроведу Управи града Београда с позивом на Бр. 37.600.

П 0 Т Е Р Е Непознати крадљивац, 11. ов. м-ца око 1 1 часова пре подне, ушао је у отворени подрум Гавре X. Лазаревића, Финансиског стражара, са станом у Бранковој ул. Бр. 5, и из једне корпе у којој је било чисто, опрано рубље украо : 10 нових простих чаршава креветских, од американа; 10 белих простих пешкира, 4 беле иросте кошуље од српског платна (кошуље су нове). Моле се све подициске вдасти да живо потраже и лопове и покрађу и нађене спроведу Управи града Београда с позивом на Бр. 38 176. Нвпознати врадљивац, удешеним кључем отворио је стан Стојану Солдатовићу грговцу овд., и из истог украо му је: један сат будилник, пониклован, са постољем у вредности 15 дин.; један доглед са Футролом од црне коже и кајишима, постављена са пдишом ; доглед је пониклован, на средини има компас. Моле се све полициске власти, да живо потраже лопова и у случају проналаска да га спроведу Управи града Београда с позивом на Бр. 37.302. Ненознато лице, 17. ов. м-ца из предсобља стана Моше Д, Медине, б. трговца, који станује у „Космајској" улици Бр. 49, украло је: два иберцигера, један нар каљача, 2 пара рукавица, 1 свилену мараму све у вредности 7 5 динара. Украђене ствари изгледају овако : Један је ибер-

цигер од каучука, угасите — грао боје, са сомотском крагном, џепови су са стране поцепани; други је иберцигер опет полован, од штова грао, без поставе, унутрашња страна штоФа бело карирана; у џеповима његовим била су 2 пара козкних браун рукавица, и једна свилена марама. Каљаче су половне дубоке, горњи део од штоФа. Моле се све полиц. власти да крадљивца и покрађу живо потраАе, и нађене спроведу Управи града Веограда с позивом на Бр. 37.441. Милпвој Свадрић, из Рипња, побегао је из затвора општине рипањске 8. ов. м-ца, исти је пресудом тога суда од 5. ов. м-ца Бр. 2.919 осуђен на 3 0 дана затвора и 4 месеца полицијског надзора, за крађу. Он има 23 године, средњег је стаса, на глави има шубару, на ногама опанке, гуњ и чакшире од сељачког сукна. Моле се све полициске власти, да Миливоја живо потраже, и нађеног спроведу начелнику среза врачарског, о позивом на Бр. 1 6.855, или Управи града Београда Бр. 38,1 54. Луција жвна Будимира Неговановића, раденика у мајдапу г. Маше Димића, из Београда, одбегла је одс вог мужа 12. ов. м. и није ое више враћала. Луција има 20 год. плава је, оредњег раста, доста развијена и крупна. Моле се све полициске власти, да Луцију потраже и упуте Управи гр. Београда с позивом на Бр. 37699.

јица су признали да су у новембру ове године пуштени од пештанске полиције, где су лежали 6 месеци под истрагом за крађу. (Дакле, већ посде неколико дана дошли су у Београд и крађу извршили ! Ур.). Моле се наше и стране полицијске власти да кварту Теразијском с позивом на Бр. 10715 јаве : је су ли ови лопови још коме шта украли те да се уједно за сва дела предаду суду на осуду. (Слика Јаношева због кратког и непогодног времена није могла бити готова, но ми ћемо је донети у идућем броју. Ур.).

ИЗ П0ЛИЦИСК0Г АЛБУМА

Мирко Јованови}!, звани „Брица®. Ноћу између 13. и 14. новембра непознати допови извршиди оу опасну крађу, обивши радњу Милоша Поп-Јовановића берберина из Београда у «Краљ Милановој 8 удици бр. 14 на (( Теразијама". Исте ноћи ухваћена су два дица у селу Вишљици који су покушали да се без пасоша преко Дунава пребаце у Угарску.

Хајдун Стеван БорковиЂ

Учињеним увиђајем показало се да су то два лопова. Један је Мирко (( Брица в који је до сада два пута осуђиван на робију, а други је неки Јанош Нецер, шваба, који незна ни једне речи српски да говори, но кога је (( брица в јамачно довео овде да удружено краду. „Обо-

Убијено лице, чија је слика изнета у 48 бр. „Полицијског Гласника" познато је по истој изнетој с*ици. То је Милија Брајаловић, из племена Бјелопавлића у Црној Гори. Он је 15. новембра текуће године оставио рад у Сењском Руднику, где је од 3 1. августа па до тога дана радио као прост раденик, па је 19. или 20. истог месеца са зарађених 6 5 динара и пасошем трогодишљим отпутовао за Црну Гору преко Босне, јер је изјавио да преко Турске несме. Комесар полициског одељења у Сењском руднику, актом Бр. 17.887, извештавајући нас о томе, известио је уједно и начедника ореза колубарског, који је леш оликао и расписао за проналазак идентичности, и који ће сада предузети мере за нроналазак убица.

Садрасај: I. Службени део: 1) Распис. — II. Стручни и научни део: 1) МорФиноманија са медецинско-судског гледишта; 2) Пијанство као узрок преступа. — III. Поучно забавни део: 1) Тајанствени злочин; 2) Анархисте као убице. — Хајдук Борковић. IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: 1) Тражи се; 2) Потере; 3) Из полицијског албума; 4) Слика Хајдука Стевана Борковића; 5) Познат.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР-14.