Policijski glasnik

СТРАНА304

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 39

— Не заборавпте, господине, рекох му хладио, избегавајућп намењен ми ударац, да се ми овде налазимо у присуству једне даме, и да вам ја у будуће увек стојим на расположењу за обЈашнења која желите. За овим, приближујући се нагло Шилијети и показујући јој руком на дрво, изговорих брзо и полугласно, тако да је и д-р могао чути, ове речи: (Свршиђе се) с фравцуског Д. Б. Алимпић

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Писар општине адранске учинио је ово гштање : „Досадашња општина адранска састојала се из шест села, и она је имала свој одобрени буџет за ову годину са прирезом оцштинским у 3 6*2 3°/ 0 . [Јо решењу господнна Министра унутрашњих дела од 14. јула ове године, село Милочајци одвојило се и образовало нову општину. Преиа овоме настало је гштање : 1, остаје ли у вазкности одобрени буцет са прирезом од 36'23°/ 0 за садашњу адранску онштину, пошто је једно село отпало од ње; 2, имају ли право на плате, предвиђене овим буџетом, општински часници садашње општине ; 3, кад се одобреним буџетом не могу измирити сви расходи, предвиђени за ову годину, услед одвојеног пореза села Милочаја, хоће ли ти издатцн ући у буџет за идућу годину као дуг из ове, или ће се од сељана овога села наплатити одговарајући нрирез све до дана разгруписавања, те тако, сразмерно времену, проведеном у заједници, исплатити и издатци, који дотле падају на терет заједничкога буџета Слично овоме питању, учинио је питање и писар општине цветачке. На ово питање одговарамо: 1, одобрени буџет остаје у важности и на даље за општину адранску. са прирезом у 3 6'2 3°/ 0 , без обзира на то, што се једно село одвојило; 2, општински часници садашње адранске општине, задржавају право иа плату, предвиђену досадашњим буџетом, и у колико до сада нису исплаћени, морају се платити; 3, село Милочаји, мора платити одговарајући прирез онштини адранској све до дана одвајања, те да се такав начин створи могућност, да се измире и сви издатци, учињени по буџету за време заједнице са општином адранском. Од дана разгруписавања, па на даље, општина милочајска мора правити за себе засебан буџет, а што се тиче општине адранске, оиа мора тражити накнадне кредите, ако јој ирирез 3 6'23°/ 0 не би био довољна за подмирење иотреба општинских у овако сада смањеној општини, што се, у осталом, не да претпосгавити. Ако би, пак, у општини адранској било вишка по буџету до краја године са прирезом 3 6'23 0 / 0 , онда ће се са њиме поступити по закону о окружним, среским и општинским буџетима.

Све ово што смо овде рекли о општини адранској, важи и за општину цветачку. Како смо, у осталом, ми и раније давали обавештења о подели општина и прављењу нових буџета, којима се предвиђају и остали случајеви, који су могућни, то и та обавештења треба прочитати. * * * Један опет, општински писар, пмта ово: Решењем господина Министра унутрашњих дела, од 30. невембра прошле год. Бр. 28738, удаљен је привремено од председнпчке дугкности Н. Н. председник наше опшгине, а на његово место одређен је најстарији кмет. Ово је извршено 20. децембра исте године. Против решења Миннстровог, удаљени председник изјавио је жалбу Државном Савету, и Савет је одлуком својом понинпио Министрово решење, те је, тако номенути председник поново, враћеи у дужносг председничку 15. Фебруара ове године. Враћени председннк сада тражи да му се изда плата за све време, за које је био удал.ен, а кмет онет, који је вршио његову дужност, тражи да се та плата њему изда, док одбор не признаје ни једноме ии другоме, него је решио, да се из те уштеде, ако је то, у осталом, уштеда, изда 40 динара за једну неодложну иотребу, која буџетом пије предвиђено. Моли се уреднишгво за потребно обавештење." Питање ово регулисано је чл. 147 закона о општинама, и ми смо га опширво објаснили, у бр. 30. и 31. нашега листа, поводом једнога ранијег сличног нитања, па зато упућујемо молиоца да тамо одговора нађе,

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П п Т Е Р Е Велимир 'Борђеви!. , бивши практикант и дијурниста, који је пре трн недеље због крађе одговарао код кварта савамалског Управе града Београда, побегао је из ходника истог кварта.

Велимир је стар до 27 година, црномањаст, црне косе и очију. Има мале бркове и ретку браду коју с времена на време брија.

Велимир је већ три пута судом осуђиван због крађа. У томе је врло вешт, јер краде што стигне. Он је покрао и многе газдарице у Београду код којих је становао. (Интересантан је опис Ведимиров о извршеној крађи у (,Полиц. Гласнику" од 1 900 год. на 303 страни). По сазпању , он пма једну сестру, учптељицу негде у упуграшњости, па је могућно код ње и отишао да се склопи за време потере. Управа града Београда скреће пажњу свима подицискнм и општинским властима у земљи, и

позива их да га у кругу своме потраже и иронађеног њој стражарно спроведу. Доносимо две слике Велимирове ; већа је од пре три годипа, а мања из садашњег доба. Милан ПетровиЦ из Месараца, пре месец дана извршио је покушај убиотва, над Милијом Петровићем из истог места и ио извршеном делу побегао. Стар је 18 год., средњег раста, у опште плав, образа округлих пуних, очију више црних, у народиом оделу. Позивају се полиц. власти, да Мидаиа живо потраже и нађеног спроведу начал. среском у Владимирце, с позивом на Бр. 1 1 063. УБр. 28652. Љубомир син Радешса Ристића из Кнежице, побегао је 16. ов. м-ца од свога оца и том приликом однео му 200 динара. Љубомир има 18 год., раста је средњег, црномањаст, има мале бркове, на себи има од сукна панталоне, и гуњче од шајака. Позивају се све полициске власти, да га живо потраже и нађеног спроведу началнику среза ваљевског, с позивом на Бр. 16257. УБр. 28694.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ 18. сеитембра, око 5. сати у јутру, запаљена је механска штала Илије Николића, из Свилајинца. Вредност је штете пе процени 1780 динара. Чињеном истрагом утврђено је: да је паљевина проузрокована непажњом слуге. 19. сеатембра. Паун Виркош, из Језера, среза деспотовачког, нађен је убијен код свог трла у атару седа Жидиља. Истрага је предузета за проналазак кривца. 20. сеатембра , по подне, у међусобној свађи, Милија Радевић, дечко из Мердара, среза косаничког, пуцао јс на Малишу Бановића, онд. и тешко га ранио. Истрага је предузета одмах. Кривац се сам јавио власти.

Због потере Велимира Ђорђевића, коју смо добили после закљученог листа, овај број издајемо као ванредан. У суботу даћемо редован број.

ШТАМПА КРА/ђ. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА УЛ- БР. 14-