Policijski glasnik

СТРАНА 64

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 8

IV. (( У току последљих 15 — 20 година, иа иашег оу се села издвојили појединци, па су на општинској утрини, или своме ириватном имању, дадеко од села на читав сат, подизади појате н куће, и ту проводили лето са стоком, а зими би ое враћали у седо. Тако су радили неко време, па су после тамо са свим н остали. те тако образовали као неки заселак од нашега села. Против овога љиховог одвајања није се нико бунио у своје вроме, јер су они подносили све терете општинске, а било их је и мадо, те је вдаст мадо и водила рачупа о њима. Сад је тамо скоро на стотину и више душа, те се врло често догађају сдучајеви, којо треба да расправља општински суд. Они се буне против тога, што им се неда да из своје средиие бирају кмета, а сељани се, опет, нашега села буне што се и њима даје нраво да бирају предсодника и остале часнике, јер их не сматрају за своје суграђане. Моди се уредништво за обавештење: могу лн се ови људи сада силом вратити у село ? Ако не могу какав је њихов положај према нашем селу и општини и каква су њихова права у погледу избора кмета'/» — На ово питање одговарамо: Но нравилима о ушоравању села, од И. марта 1 862 године, власти су могле и требале да стану на пут овоме исељавању. Али, кад то иије учињено у своје време, него јо од тада протекло 15 — 20 година, и људи нодиглн тамо куће и другу имовину, коју је оада тешко рушити, то је најбољи издаз, да се учини предлог, те да се место прогласи за село или заседак у смиолу §. 4. и 6. закона о местима од 16. јуна 1866. године. Овако, како се оно данас налази, оно је саставни део вашега оеда, са свима правима, грађана у погледу пзбора, само без права да има свога кмета. Све дужности, које ваше оело има према општини, има, наравно,. и ово место.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Ристивоја Драшковића, пекарског шегрта, родом из Шума, среза моравичког, тражи начелство округа чачанског актом Бр. 2144. Ристивој, кога је изненада иестадо пре кратког времена из Чачка, пма 14—15 год., омаден је, косе плаве, очију граорастих. Ко о њему буде ма шта дознао, нека то одмах саопшти поменутом начелству. Акт управе града Београда Бр. 7905. Марију кћер Персе Шрама, удове из Крагујевца, која је 1. ов. м-ца отишла од куће, тражи начелство округа крагујевачког, депешом Бр. 3608. Марија има 14 година, раста је малог, пуна. Нађену треба упутнти пачелству окр. крагујевачког, с позивомна Бр. 3 608. УБр. 8375. Јована — Ивана Голубарева, бив. баштована у Вед. Пданн, родом из Бугарске, старог до 40 год;, средњег раста, косе плаве, браде.

и бркова риђих , тражи иачелник среза орашког депешом Бр. 3094. Проиађепог треба спровести поменугом начелнику. Акт управе града Београда Бр. 8155. Боривоја С. Станковића, из Ћуирије, тражи начедство округа моравског, акто.м Бр. 2 60 1, ради издржавања једне године полициског надзора. Он има 20 — 21 год., раста је средњег, бркова мадих — плавих. Пађеног троба подврћи издржавању надзора, и о томе известити пачелство окруГа моравског, с позивом на Бр. 260 1. УБр. 8354. Јован Туцаковић, отодар из Грабовца, који је био на лечењу у бодници за душевне бодеоти, побегао је 3. ов. м-ца у југру из болнице. Јован има 41 год., средњег је раста, добро изгледа. Позивају ое сво подициске вдасти, да Јована живо потраже и нађеног спроведу унрави болиице за душевне болести, с позивом на Бр. 358. УБр. 8242. П 0 Т Е Р Е Д-р Теодороси Вером, бив. професор физиологије на бечком университету, решењем земаљског суда у Бечу стављен је под кривичну истрагу и у притвор због извеене кривице. Вором, који јо у бегогву, родом је из Беча, вере мојсијево, има 38 год., омален, лица дугуљастог, косе црне. Овдашњи аустро-угарски консулат, актом од 28. пр. м-ца. Бр. 2787, моли.ове иолициске власти Краљевине Србијо да бегунца, у случају пронадаска, ухвате и притворе па о томе љега — консулат извссте. Акт. Управе града Београда Бр. 8095. Панта сип Стојче Стојановића, окривљен је за дело из §§. 188. и 191. тач. 1. крив. закона, код начелника ореза пољаничког. Паита има 23 год., раста је омаленог, косе црне, лица дугог, очију зелених, иоса ведиког, бркови су тек почели. Позивају се све полициске власти, да Панту живо потраже и нађеног опроведу начелиику среза пољаничког, с позивом на Бр. 2576. УБр. 7432. Димитрије Јанковић, у друштву са Живадином Павловићем, тежаком из Бресиице, убили оу Ђорђа Живковића из истог места, и по извршеном делу Димитрије је побегао. Убица има 28 год., раста је средњег, црномањаст, сувољав, у дицу жут, бркова средњих, брија се, косе црпе велике, рошав, доња му је усна подебља. Позивају се све полициске власти, да Димитрија живље потраже и нађеног спроведу начелнику •среза пишког, с позивом на Бр. 3941. УБр. 8051. Петар Дакић, раденик Фијакериски, из Жабља у Бачкој, поданик аусто-угарски, иоћу између 25 и 26 пр. м-ца, нанео је тешку повреду тела Даници Свитлић, удови овд., по извршеном делу побегао је. Петар је отар 5 5 година, раота је малог, смеђ, доња усна дебела је, очи упале и пожмуркује, бркова црних дугачких, проседих. Позивају се све полициске власти, да Иетра живо потраже и нађоног спроведу Управи града Београда, с иозивом на Бр. 7232. Антонију Поповићу, из Моклишта, ноћу између 2 6 и 27 пр. м-ца украђена је једна кобила, матора 9 година, ддаке доратасте, висока

150 с.м. са јкигом (( К В , репа подшишана. Скреће се пажња свима подициским властима на ову покрађу; у случају нроналаска треба крадл.ивца снровести пачед. среза болопалаиачког, с иозивом на Бр. 1 588. УБр. 7394. Цветку Крстићу из Вргудинца, ноћу између 26 и 27 пр. м-ца украђена је једна кобила, матора 4 год., ддаке вране, на леђпма има белегу од убоја, поткована турским ковом. Скреће се пажља свима подициским вдастима, на ову нокрађу; у случају пронадаска треба крадљивца снровести начелнику ореза белопаланачког, с позином на Бр. 1 588. УБр. 7394. Коста Елагојевић, из Церовца, осуђеиик београд. казненог завода, побегао је ноћу између 26 и 27 нр. м-ца са рада из Љубичсва. Коста има 2 4 год., средњег јо раста, косе смеђе, говори кроз иос, бркова малих, очију зелених, чела малог. Позивају со све нолициске власти, да Косту живо нотражо. и нађеног онроведу Управи одел.ка сточарског завода у Љубичеву, с позивом на Бр. 690. УБр. 7395. Костандин Ђаковић, из Вишњице, сдуга код г. Милана Михаиловића, посданика у пензији, 26. пр. м-ца украо је и однео своме госиодару ове ствари : 1 црни иберцигер свилом ностављен, двоје зимске панталоне: једне црне а друге пепита боје, јодан џепни доворвер, један пар даковаиих ципола, 4 кутије цигарета и једну сребрну табакору за цигарете, са монограмом г. Михаиловића. Констандин јо стар 18година, стаса је средњег, црномањаст, без браде и бркова, лица одвратног — ружног , зуба црнихружних. Позивају се сво полицпоке власти, да крадљивца н покрађу жпво потраже и нађеног крадљивца спроведу Управи града Веограда, с позвоми на Бр. 807 6. Ноћу, између 26 — 27 пр. м-ца четири непозната здиковца пресреди су на путу Мада Крсна •— Друговац —• Пожаревац Костантина и Станоја браћу Николиће, тежаке из Суводола, па ношто оу их претходно опљачкади, убиди су Костантина и побегли. Двојица од здиковаца били су високог раста а двојица средњег, сви су били одевени у одедо од црног сукпа и наоружани пушкама. Начелник среза нодунавског депсшом Бр. 3108. молп за најживље тражење овпх зликоваца. Акт управе града Београда Бр. 752'6.Велимир Ђорђевић, калфа седларскн, родом из Белосавице, украо је 95 динара свомо другу Јордану Цветковићу и побогао. Крадљивац има 19 год. средњег је стаса, црномањаст.

у оделу је од црпе боје. Управа града Београда позива све полициске вдасти да Велимира у својим домашајима жпво потраже, а у случају пронадаока њој с.проведу с позивом на акт Бр. 7 998. У овом циљу изноои се и слика Ведимирова.

ЦЈТАМЛА КРАД>. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ. - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14-