Policijski glasnik

ОТРАНА 328

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 42

кона општиноког, ма да је ово решење оиштинско одобрида и подицијска вдаст. Моли се уредништво, да изводи изнети своје мишљење по овоме." IV. В. Радојчић, председник општине миросаљаске, пита: «Модим уредништво, да у свом Гдаснику даде потребно објашњење у сдедећем : 1, ко.шка је награда једнога свештеника за венчање једнога пунолетног грађанина; 2, да ли сви пунолетни грађани плаћају једну исту таксу за венчање иди има разлике?; и 3, каква је такса за опела? Ово ме врло интересује. јер има свештеника што разно наплаћују ова чинодејства, а не знам имали закона. који ову таксу прописује. — На ова питања одговарамо : I Како ће се разумети указ о помидовању, ако је он нејасан, надлежан је да објасни дотични министар, који га је и поднео на потпис, јер он зна шта је имао на уму , кад је чинио преддог за помидовање, па се зато треба преко надлежних вдасти обратити с питањем, и тада ће се добити потребно објашњење. Наш дист не може да узме такав задатак на себе. II. Село Трећак, мора да плати прирез општини жучкој до дана указа о одвајању и прелазу у општину блажевску, сразмерно ведичини распоређеног општинског приреза. Од тога дана, оно има да плаћа ирирез општини блажевској, у саставу које се сада надази, и која подноси терете за потребе цедокупне општине. Ирема томе, ако сељани седа Трећака нису пдатили овај прирез општини жучкој, онда нека плате сразмеран део, а оно остало општини блажевској као њени грађани. Ако су , пак , овај прирез платиди, па га општина жучка не ће да врати на леп начин, опда нека се тражи помоћ надзориих власти, а по крајњој потреби и судова земаљских. III. По чд. 51. у вези са чд. 52. закона о општинама, кад се бирају општински часници, онда је избор правилан ако је на збор дошдо преко преко половине гласача, уписаних у азбучноме списку , и кад од тога броја гдасача гдаса за једнога кандидата подовина и један више од дошавших гласача. Према томе, пзбор, о коме се говори у питању под III. с те страие је правнлан, јер је за првог кандидата гласало више од подовине гдасача, који су на збору били, а дошло је, опет, више од подовине уписаних бмрача. Што се тиче услова, изложених у чл. 3 7. они морају бити исиуњени, јер је иначе избор неправидан, и ако жалба постоји, он ће се поништити. Она околност, што је полицијска вдаст прешда ћутке прехо одборске одлуке, не може да измени саму ствар. IV. Таксе за венчање, опело, и остала свештеничка чинодјејства, регудисане су законом о уређењу свепггеничког стања.

Оне нису једнаке за све грађаие, него су мање или веће, према пореској стоии дотичног лица, кад је у питању венчање, и према узрасту умрдога, кад је у питању опело. Ово је питање ближе расправљено у бр. 40 ((Иолцијскога Гласпика" Вр. 10 и 11 нод II. па зато тамо греба тражити одговор на ово садашње пнтање.

Суду општине брестовачке на акт Бр. 153 7 одговара уредништво, да је на пигање његово од 21. јула ове год. Бр. 1174, одговорено у претпрошлом броју нашега листа, како се има поступати са сведоком, који неће да сведочи. Суду општине кораћичке, на акт Бр. 258 3 одговара уредништво , да је питање о гутору цркве кораћичке расирављено у броју 40 нашега диста, поводом ранијих питања, учињенх уредништву.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Печат општине гробовачке, среза и окр. ваљевског украдеп је. Скреће се пажња свима полицијским и опттинским властима на ову покрађу. УБр. 352570. У Ц Е Њ Е Н И Димитрије Радојичић, и Радован Војовић, за које смо у прошлом броју јавили да су оглашени за хајдуке, по предлогу начедства округа ужичког решењем г. Министра ИЈУ ј 28262 удељени еу са по 500. динара. Суме ове издаће се одмах онима, који би ове хајдуке ухватили, убиди или вдасти проказали да она ово изврши. УБр. 3 52 18. П 0 Т Е Р Е Здравко Маринковић, из Богатића, који је био иод истрагом и у притвору код начелника среза ваљевског, због крађе, 4. тек. м-ца побегао је. Бегунац има 2 5. год.. малога је раста, очију граорастих, бркова малих, уста стегиутих, у оделу је сукненом. Начедство окр. ваљевског акто.м Бр. 1 5528., моли за његово тражење. УБр. 35272. Симон Островени, златарски помоћник, родом из Кроцева у Русији, сгар 20. год., вере мојсијеве, средњег узраста, слабуњав, плав, очију угаситих, осумњичен је од стране бечке полицијо због покрађе бисера и брилијанта, у вредности 50 00 круна, Морпцу Краусу, јувелпру из Беча. Позивају се све подиц. власти, да на Симона обрате нарочпту пажњу УБр. 3 50 6 5. Павле Н... Циганин и Вићентије Н... звани (1 Шваба," који се занимају и молерским занатом, ноћу пзмеђу 9 — 10 тек. м-ца укради су Николи Миливојевићу из Губеревца једног коња длаке доратасте, маторог 6. год., са жигом «0» и путоног у три ноге. Павле има 23. год. и средњег је стаса, а Вићентије има 24. год. и црномањаст. За крадљивцнма и покрађом иаређује се тражење. Пронађене крадљивце треба стражарно спровести начелпику среском

у Рачу с позивом на депешу Бр. 1 8430., или Управи Боограда с позивом на Бр. 35400. Ноћу, између 18 — 19 тек. м-ца, четири непознада зликовца извршили су разбојнпштво над Александром Мндојевићем, тежаком из Губеревца, окр. крагујевачког, и том приликом отели му и однеди: 180. дин. у новчаницама од по 10 динара, 15 дпнара у никлу и сребру, 4 пара чарапа и двоје тканице. Један од зликоваца био је висок, пдаво-риђ, обријап, са кратким брковима 2 — 4 брадавице на десном образу ; други и трећи били су средњег раста и црномањасти; опис четвртог здиковца непознат је. Начелсгво округа крагујевачког депешом Бр. 18767. моли све подициске власти да трагају за овим злпковцима УБр. 36695. Јанош Јовановић, из Дубочана, решењем начелства округа крајинског стављен је под кривичну истрагу и у притвор због ^разбојништва. Оп пма 45 год., високог је стаса, добро развијен, очију плавпх, косе и бркова смеђих, у оделу је од црног сукна. Начелство округа крајинског депешом Бр. 1 1 345., моди све полицијске влаоти да Јапоша који је у бегству, у својим домашајима најживље потраже, и пронађеног њему стражарно спроведу. Миленко Лазаревић, из Врбица, округа крагујевачког и Миладин Мутавџић, из Краварица, округа рудничког, осуђеници београдског казненог завода, побегли су 18. тек. м-ца са рада из Добричева. Миленко има 25 год., раста је средњег, црномањаст је, ћосав; Миладин има 24 год., бредњег је стаса, нлав. За одбеглим осуђеиицима наређује се најживље тражење. УБр. 3 6 45 4. Д-р Евген Крстоношић., бив. адвокат и заступник јавног бележника у Коморану, проневерио јо 62.000 круиа на штету коморанске православне црквене општине, и побегао. ДеФраудант има 42 год., омалеи је, округда лица, очију плавих, косе загасите , говори : српски, маџарски, немачки, Француски и енглески; снабдевен је пасошем за иносгранство под бр. 3 60 (издат у овој години), у мају месецу ове год.

био је, крагко време, у Нишу. Аустро-Угарски консулат у Београду акто.м Бр. 13678 молисве српске вдасти да Ввгена, у случају проиаласка ухвате и притворе, па о томе одмах известе своју претиостављену вдаст. УБр. 36259.

ШТАМПА КРА/1). СРП. ДРЖА8НА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14