Policijski glasnik

СТРАНА 168

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 19

контролишући на тај начин. да им се не би што год заузело од имања. То је, у осталом, једна од грађанских дужности, које се у ириликама узајамно врше без награде. Друкчије поступање општинских судова треба да сузбије надлежна власт. III. Један срески писар пита: »По чл. 8. закона о јавним друмовима, сви се друмови граде кулуком народа дотичног округа или среза, према то.ме да ли су друмови окружни или срески. 11 о чл. 10. истоЈа закона, раденике за друм дају лица данак плаћајућа. У ова лица сладају, разуме се, и полицијски чиновници дотичног округа или среза. Све оправке старих, а и грађење нових путева, врши се под личним надзором полицијских чиновника, који у исто врсме поред упута у раду, врше иотпуно гголицијску службу. Моли се уредништво за објашњењб: Да ли полицијски чиновнипи, који су непрестано као надзорна власт на кулуку док се путеви не оправе , морају и поред тога узети нарочитог надничара, који ће у место њих радити на путу физички, пошто сви општински судови одређују на кулук и полицијс.ке чиновнике, па их шта више и кажњавају кад место себе не пошљу раденике?« ■—• На ово питање одговарамо: Полицијски чиновници, који су одређени од стране надлежних власти да врше надзор над кулучарима при. прављењу и оправци путева, не јављају се тамо у улози порез плаћајућих глава, о којима говори чл. 10. закона о сувоземним јавним друмовима, нити као чланови дотичне општине по чл. 17. закона о општинама, да одговоре једној од заједничких дужности, него се јављају као власт, са задатком да друге упуте и иагнају на рад. Према томе, њихово присуство тамо у улози власти, не може их ослободити дужности, која и на њима лежи као на члановима једне општине, да дају кулучаре и за физички рад у име њихово.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж Е С Е Чедомира Алексића, кројачког шегрта из Ужица, тражи начелство округа ужичког, ради предајо иородици. Чедомир је отар 13 год., раота омалоног, лица округлог, у опште је црномањаот. Од одела има: капут и панталоне, на глави шубару, а на ногама опанке. Позивају ое ове полицијске и општинске власти, да Чедомира у овојим домашајима потраже и нађеног упуте поменутом начелотву о позивом на Бр. 3387.

Марка Владића, бив. трговца из Лознице тражи начелник среза јадранског ради извршења једне пресуде над њиме. Марко је стар 3 6 год., раота малог, дежмекаот, у ошите црномањаст, бркова средње величине, у оделу је грађаноком. Наређује се свима полицијским и општиноким влаотима, да Марка потраже, и у случају ироналаска, упуге начелнику среза јадранског према депеши Бр. 6 6 38. Цветко Бајат, из Велике Јасикове, 23. пр. м-ца отишао је да обиђе своје имање, и више се ннје вратио, а родитељи сумњају да је убијен и да му је леш укопан или бачен у воду. Цветко је стар 2 4 године, оредњег стаса, зелених очију, малих, плавих бркова, плаве косе, у лицу смеђ. У оделу је обичном сељачком, а на глави има јагњећу шубару кестењаве боје. Нека га ове полицијоке и општинске влаоти потраже и у случају проналаока извеоте начелотво округа крајинског с позивом на Бр. 45 30. Павле Ј. Радуловић из Мокриња отумарао је пре кратког времена и сада ое не зна где је. Он је стар 19 година, оредњег отаса, црномањаст у лицу, округлих образа, граорастих очију, у обнчном сељачком оделу. Начелство округа крајинског, актом Бр. 4168 наређује тражење несталога Навла.

П 0 Т Е Р Е * Јозеф Келер, келнер и вратар, који је због једне велике лондопскс опасне крађе јувела, био у истражном затвору у Солотурну у Швајцарокој, побегао је почетком прошлог меоеца и до оада се није могао ухватити. ЈозеФ је врло препреден и опасан злочинац, висок 1.6 5 м., танка стаса, косе и обрва угасито

стима, да за ЈозеФом живо трагају и пронађеног стражарпо упуте Управи града Београда. Михаило Цветковић, бив. слуга из Ниша, одговара код начелника среза нишког за извесно кривично дело. Михаило је стар 3 5 год., раста средњег, у лицу плав, ћосав, а од одела има: Фермен (зубун), чакшире и тканице (појас), на глави црну шубару; за појасом носи велики белокорасти револвер, а на ногама опанке. Препоручује ое свима полицијским и општиноким властима, да га потраже у својим домашајима и пронађеног стражарно спронеду поменутом начелнику с позивом на Бр. 5706. Непознати крадљивци ноћу између 29. и 30. прош. м-ца извршили су на опасан начин крађу новца Димитрију Дрндаревићу, трговцу из Ужица и однели му : 70 наполеона у злату, око 1200 дин. у банкама и сребру. Наређује се свима подицијским и општинским властима, да за крадљивцима и покрађом у своме кругЈ; трагају и о резултату извеоте начелотво округа ужичког с иозивом на депешу Бр. 37 59.

СКРЕЋЕ С Е ПАЖША Михаила Т. Науна, спровеле су румунске власти наче.шику среза кључког. Мпхаило вели, да је родом из Београда, стар је 19 год. раста оредњег, у опште смеђ. Па како у опште изгледа оумњив човек и сва је прилика да је и код нас извршио какво казнимо дело, то ое скреће пажња свима полицијским и општинским властима, као и приватнима, ако би пгго о Михаилу сазнали да изв есте поменутог начелника с позивом на депешу Бр. 47 50

плавих, високог чела, бледог, мршавог, дугачког лица. Од тетовираних знакова има: срце са ленгером, крстом, анђелом, наоружаним Француским војником, две укрштене топовске цеви, кловном, С( Ј. К. 8о1о1;ћигп 1877,» две гранчице и још један иут »Ј. К. к на мишицама. Одело ноои затворене боје, шешир од Филца, отрцан, белу пригвореничку кошуљу, без крагне, са знацима 8. 8., говори немачки, Француски и енглески. На молбу полнцијске дирекције у Солотурну, изнооимо ФотограФију ЈозеФову и препоручујемо свима полицијским и општинским вла-

ПРЕДАЛИ С Е Петар Милићевић, Станко Марковић и Живојин Стојићевић — Рајковић, одбегли осуђенини Београдског Казненог Вавода, чије смо ФотограФије и потернице донели у прошлом броју ((Полицијског Гласника 8 , предали су се властима, те је престала потреба за њихово тражење.

Штампа ^раљ. Срп. Државна Штампарија

уредник, пушан Јј. ЈЈ/гимпић