Policijski glasnik

БРОЈ 5

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 39

Ми сами, пак, налазимо, да неко може бити трговац само онда, кад испуни законске услове (добије трговачко-мајсторско писмо и протоколише Фирму), без обзира на то, како се он на својим обвезама сам потписује, и да се на занимање мора пазити у доба извршења пресуде. Према томе налазимо, да лице, о коме пита тај суд, није ни било трговац, кад није у тај ред ушло по прописима есна®ске уредбе и трговачког законика, и да му се сада не може узети у попис имање за дугове, у колико му штити § 471. грађ. суд. пост. пошто се стално занима земљоделством и од тога живи и породицу издржава. III. Суд општине сремачке актом својим Вр. 69, пита: »Пресудом овог судаБр. 571 од 6. Јуна прошле год. ооуђено је једно лице на 10 дана затвора, а за дело из § 375. а. крив. закона. По жалби осуђеног, судија прв. суда окр. беогр. примедбама својим Бр. 18.782 од 26. Јуна пр. год. поништио је ову пресуду Бр. 571 са разлога тога, што се осуђени брани. и наводи да је заузето имање купио, и онда' у овом случају не може одговарати за самовлашКе, кажњиво по § 375. а. крив. зак. већ је доказао да је јачи у праву од тужилачке општине. Према овим примедбама суд је у свему тачно поступио, и тако је поновном пресудом, Бр. 1253 од 16. августа пр. год. био осудио оптуж. понова иа 10 дана затвора. Ну по поновној жалби осуђеног Бр. 1865, аредседник првстепеног суда, примедбама својим Бр. 28А72 од 11. октом. пр. год. поништио је ову пресуду Бр. 1253 са разлога тога, што је овај суд погрешно ово дело подвео под одредбу § 375. а. крив. зак, када за оваква дела, стоји специјална одредба у чл. 106. зак. о шумама, по ком законским нропису суд има и да одлуку донесе, с погледом на чл. 126 истог закона. Према овим примедбама, суд је у свему тачно поступио, и тако је поновном пресудом Бр. /,942, од 30 новембра пр. год. био осудио оптуж. на 60 дин. новчане казне, ну по поновној жалби осуђеног Бр. 2283, -судија првост. суда примедбама својим Бр. 551 од 8. тек. м. поништио је и ову пресуду: са разлога тога, што је општин. суд погрешно ово дело подвео под чл. 106. зак. о шумама, кад се ове кривице казне по §375. а. крив. закона. Сад настаје пигање: која нримедба вреди, да ли председника или судије првостеп. суда, и по којој ће се суд управљати ? — На ово питање одговарамо: Ако се заузето землтиште налази на оним просторима, који су у смислу чл. 1. и 3. закона о шумама оглашени за шумско земљиште, онда се заузећа казне ПО чл. 106. у вези са чл. 116. закона о шумама.

Ако се, на против, земљиште налази на другим деловима општинских утрина и остале имовине, онда се заузећа казне по § 375. а. кривичнога закона. Како се из предњег питања не види, какво је ово земљитпте, о коме је реч, то се не може ни говорити о томе, да ли је правилнија одлука председника или судије. Свакако општински суд мора донослти нову пресуду у смислу последњих примедаба, па нека прво констатује где се налази земљиште, и онда нека пресуду наслони на један или други закон. Интересантно је, свакако, да се о овако ситној ствари води оволика преписка, кад је то могло бити регулисано првим примедбама судским, те би и углед суда више добио, јер би се избегла она доцнија разнолика мишљења, која су свакако морала натерати општину да ово питање учини.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ Т Р А Ж Е С Е Радивоја Новаковића, ауотро-угарског војног бегунца, коме је било одређено меото сталног стаповања Краљево, а кога је нестало пре извеоног времена, тражи Управа града Београда актом Бр. 3856. Пронађеног треба стражарно спровести Управи града Београда и.ш начелнику ереза жичког.

Јована Оросију, кројачког калфу , који одговара за извесно казнимо дедо, тражи Управа града Београда. Јован је стар 2 7 година. Пронађеног треба спровести поменутој Управи с позивом на акт Бр. 3 144.

Рашида Сајда, турског војног бегунца, тражи начелник среза параћиноког ради опровода у Неготин. Рашид је оредњег раста, црномањаст; од одела има наоеби црн капут, на глави ноои Фес или шубару, а на ногама има старе ципеле. Позивају се све иолицијоке и општинске власти да Рашида живо потраже у својим домашајима и нађеног сироведу поменутом иачелнику с позивом на депешу Бр. 1550.

ИЗГУВЉКН ПАСОШ Начелство округа пожаревачког актом овојим од 24. пр. м-ца Бр. 1195. известило је ове полицијоке и општиноке власти да је Јован Ђ. Нешић, земљод. из Дубравице, среза пожаревачког, изгубио његов пасош за иноетранство, кога му је оно издало 19. новембра прошле године № 22650|720. Скреће ое пажња овима властима на овај изгубљени паоош.

П 0 Т Е Р Ж Петар Ивановић, бивши шегрт из Београда, извршио је крађу једног брилијантског нрстена и побегао. Петар јс стар 15 година,

оредњег раота, и у опшге цраомањаот. Препоручује ое овима полицијоким и општиноким влаотима да Петра најживље потраже и нађеног стражарно спроведу Управи града Београда с позивом на акт Бр. 3950.

Стојан Драгић, земљоделац из села Породина, среза моравског окр. пожаревачког, одговара код начелника среза моравоког округа пОжаревачког за нокушај убиотва, али ое ни до оада није могао пронаћи, јер је по извршењу дела одмах побегао. Стојан је стар 2 3 године, средњег раота, у лицу смеђ, на себи има од одела гуњ и чакшире од сукна, на ногама опанке, Позивају се ове полицијоке и општинске власти да га потраже и пронађеног опроведу поменутом начелнику с позивом на депешу Бр. 1124.

Мидан Цукић и Тихомир Бојић, коцкари, решењем начелотва округа крушевачког стављени оу под иотрагу и притвор због преваре, извршене још у маргу меоецу прошле године, али ое и до сада ниоу могли пронаћи. Милан је стар 28 година, у лицу пдав, зелених очију, бркова пдавих, у цивилном оделу; Тихомир је стар 29 година, црномањаст, малих црних бркова, од одела има на себи чакшире и гуњче, на глави шубару а на ногама опанке. Позивају ое ове полицијске и општинске власти да их живо потраже и пронађене стражарно спропеду начелству округа крушевачког о позивом на акт Бр. 667.

УТВРЂЕНА ИДЕНТИЧНОСТ У прошлом броју нашега листа изнели смо ФотограФију Тота Жванова, Бугарина, и окренули смо пажњу свима властима на ову оумњиву личност. У исто време напоменули омо да је његова ФотограФија поолата и бугароким влаотима да би ое могла утврдити његова идентичност, Столично градоначелство у Софији 25. пр. м-ца известило је Управу града Београда да се ово лице доиста зове Тота Иванов а не Тома Кротов, и да у Бугарској одговара за ова кривична дела: за једно убиство извршено 24. августа 1906. године, за једну опасну и две просте крађе, и тражило је његову екстрадицију. Као што се види, ми омо биди оаовим у праву, што смо обратили пажњу свима властима на изнету ФотограФИју јер је Тота и по својој опољашнооти и по досадашњем животу врло сумњив изгледао. Он је код Управе град Београда признао да одговара у домовини само за једну прооту крађу док је на против сада утврђено да одговара за више казнимих дела. И овом нриликом не можемо пропустити а да не окренемо пажњу овима подицијоким, а нарочито пограничним влаотима, на ове овакве „војне бегунце" који махом прелазе без икаквих исправа или са лажном исправом. Надамо ое да ће се ускоро с.тати на пут овим оумњивим личностима које прелазе из Бугароке, пошто ће се кроз кратко време у Софији установити Антропометријско Одељење, те ће се тиме лакше моћи утврђивати индентитет