Policijski glasnik

БРОЈ 6

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 45

Ну, у погледу на спољашњи изглед леша, иследник не треба да пренебрегне никакав детаљ ; тако независно од општег описа жртве, протокол треба да спомиње специјално њен тачан положај на земљи: да ли је лежао на леђима или окренут лицем к земљи, накренут на десну или на леву страну, је ли који део тела био савијен; да ли је леш био го или обучен; природу, стање његовог одела и т. д. и т. д. Слични детаљи неће бити сувишни; неће бити иа одмет изобиљност свих ових детаља, кад треба да се представи сцена, и понављамо то, у току истраге биће корисно консултирати их. Често пута се догађа да убица намеети извесне предмете у руке своје жртве да би створио код иследника лажну хипотезу о самоубиству, напрасној смрти или да би омануо иследника о околностима у којима је злочин био учињен. Тако су Блим и Тома, убице трговца с намештајем Алберта, који су осуђенн на смрт одлуком кривичног суда Сене од 28. маја 1885. метнули новине у руке њихове жртве да би створили уверење да је она умрла напрасно за време читања. Заиста су лекари и цео свет држали да је ова жртва подлегла услед какве грудне болести, која ју је снашла. пошто на њеном телу није било с поља никаквих трагова насиља. Али је истрага у скоро утврдила да Алберт није знао да чита а секција леша показала је да је смрт имала насилан узрок. Окривљени признаше. Из овог примера види се са каквом резервом, са колико мудре обазривости треба да се уверава иследник који врши прве констатације. Спољашњи изглед леша често вара ; не треба сувише лако допустити привидну истину; неповерење које се оправдано буди, резервисана стална сумња, то су својства која треба да господаре код свакога који је одређен законом да врши ову деликатну мисију! Срећом ова обмана, овај варак на који указујемо, а који треба имати у виду и неповеравати се слепо, не срета се у свима случајевима; такође испитивање предмета које жртва држи својим укоченим прстима, показује други положај кад хоћемо да представимо сцену како је била у ствари, јер је друкчији положај предмета кад је природна контракција мишића који их држе згрчени, кад смо далеко од сваке обмане; обавештење које потиче отуда не треба пренебрегнути јер оно може да расветли многу мрачну страну. Ако је обмана неоспорна, несумњива и довољно опажена, треба се потрудити да се проникне мотив (побуда) који је руководио убицу да јој прибегне; сазнање овог мотива интересује такође истрагу која ће моћи отуда да извуче корист за правац који је згодно дати истраживању. Одело жртве треба такође да буде предмет пажљивог и скрупулозног испитивања. Баш у случају кад је идентитет жртве апсолутно утврђен, одело ће моћи дати корисне упуте да би се представила сцена злочина. Тако ако би одело било поцепано, може се у извесним случајевима закључити из ове околности да је било

борбе и да следствено на убици може бити трагова борбе, трагова по којима се он може познати у истрази. У другим случајевима, хаљине жртве могу дати драгоцене индиције о самој личности убице. Шртва је, бранећи се да би се сачувала од напада убице, могла дочепати га за косу, за браду. Како би био интересантан у овоме случају, проналазак косе или какве длаке од браде на поцепаном оделу жртве, која би се разликовала од њене длаке! Испитивање џепова има исту важност; ако су џепови изврнути, из тога се може извести да је убица опљачкао жртву, околност на којој се треба задржати ради оцене побуде. 12. новембра 1884. кмет општине Хупевил нађен је убијен у својим колима укојима је убијен из пушке. Да ли је освета или крађа била побуда за овај злочин ? Околност што су џепови у његовим панталонама били изврнути, помогла је да се утврди да је^овде била побуда крађа. Исто тако треба узети у обзир предхмете који су били у џеповима; ако се међу овим предметима нађе какав буђелар, уверићемо се кад га отворимо да ли је празан или садржи какву суму новаца, чију количину и монету треба означити. Пажња власти такође треба да буде управљена при овом испитивању џепова на крвне мрље којима они могу бити упрскани, мрље које ће помоћи да се утврди да ли су руке убице биле попрскане крвљу жртве кад их је опљачкао; исто тако и у погледу на буђелар на коме у случају кад је био отворен, може да буде унутра или споља сличних трагова. На предмете који се нађу у џеповима жртве треба обратити пажњу у толико више, што их може тамо да остави сам убица у циљу обмане. Фире, убица удовице Себило која је удављена у своме стану 25. марта 1886. пошто је успео да умакне из затвора у коме је био, убије једног скитницу у чијем џепу остави једно писмено у коме је тобож исти изјавио да је одузео себи живот услед кајања због убиства удовице Себило за које је признао да је он исто извршио, протествујући противу окривљења једног суседа жртве на кога је власт сумњала, а који је сусед у ствари био он. Ова апокриФна исповест била је потписана: Риге! Осим тога он се побринуо те оставио у џепу скитнице, његовој другој жртвп једну меницу од сто динара и један комад новца од осамдесет динара из хиљадугодишњице од 1768. који је био део суме од 5920 дин. покрадених од удовице Себило. Испочетка се веровало у самоубиство убице ове жене, пошто леш није имао никаквог спољнот трага поведа; али је секција у скоро показала да је ту учињен злочин и Фире, прави Фире, виновник овога двогубог злочина би ухапшен у Бордо-у. Он признаде у осталом потпуно и осуђен је на смрт пресудом кривичног суда у Доњем — Шаранту 14. априла 1886. (наставиће ое) с француског, Милош М. СтанојевиЋ. судија.

КОНАН ДОЈЛ И НАУЧНА ПОЛИЦИЈА У XX ВЕ^У Ог Ј. Вегсћег (НАСТАВак) Полицијском вештаку неопходно је потребан лабараторијум, у коме ће вршити разноврсне пробе и истраживања; његова је још дужност, да се стара о настави научне полиције. Лабараторијум овај мора, пре свега. бити снабдевен потпуним ФотограФским материјалом и свима средствима за утврђивање идентитета; он, најзад, мора бити удешен и за хемијске анализе. Случајеви, који се претресају и испитују у полицијском лабараторијуму, многобројни су и разнолики. Полицијском вештаку додељена је деликатна дужност прављеља увиђаја на месту извршеног казнимог дела; он даље испитује и вештачи рукописе и ФалсиФикате свију врста, експлозиве. и предузима све потребне мере за утврђивање идентичности лица и лешева. Прећићемо укратко сваку од важнијих дужности полицијског вештака, и показати средства којима он располаже. * * * Констатовања на месту извршеног злочина. Пре него што би ма коме допустио да дира леш, чији је узрок смрти непознат, судски лекар мора брижљиво извршити преглед тела. На сличан начин и полицијски вештак оптерећан је извесним констатацијама на месту извршеног злочина, које сачињавају други облик увиђаја. Судски лекар занима се само лешом и предметима који су с њим у непосредној вези, док полицијски вештак мора прегледати не само леш, већ и све предмете, ма какве природе они били, који су нађени на месту злочина. Нозван истражним судијом, полицијски вештак одлази с њим заједно на лице места, аре свију других. И доиста, било би опасно пустити неког трећег, невештог, да уништи трагове и отиске, који доприносе открићу кривца. Још је неопходно потребно, да се сви предмети, нађени на месту извршеног злочина, тачно измере, као и растојање између њих, а тако исто и да се сваки детаљ прибележи. С обзиром на могућност губитка из вида појединих детаља на месту извршеног злочина, или у случајевима самоубиства, примена Фотографије од огромне је важности. Као што вели Расј, ФОтограФИЈа места нзвршеног злочина, репродукујући верно Факте, вештачно је иамћење истражног чиновника. На судском претресу она ће олакшати објашњења, која су потребна поротницима и судијама о положају места. ФотограФија, најзад, може открити извесне детаље, који су невидљиви и за најпажљивијег посматрача ; то су : отисци прстију и ногу и крвне мрље, који доцније могу корисно послужити за проналазак непознатог злочинца.