Policijski glasnik

ВРОЈ 44

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 351

3. Ако немају права на лашу, онда по ком закону их треба казнити, јер је поље сатрвено и чисто је од траве као пут, те је месна стока остала без паше. Моли се уредништво да ово у првом свом броју објасни, јер су путници—трговци дали за пашу потребно јемство. — На ово питање одговарамо: По тачци 5. Височајше уредбе од 23. Нам. № 2*21 марта 1841). године----—4МЈ88 И Д0П У НИ ове од 29. марта 1857. године, трговци, који стоку трговином прогоне кроз туђе атаре, имају право бесплатно одмарати и пасти ову стоку на утринама општинским до три дана. После овога рока плаћају општинама накнаду по погодби. Ко би забрањивао ову пашу, казни се по § 377. крив. закона. Трговци, који терајући стоку учине гатете приватнима, казне се по § 376. кр. закона. Само треба имати на уму, да трговци имају право паше на утринама и јавним исиустима , а никако по приватним имањима, било да су ова под усевима или не. Стока се прогони у првоме реду јавним друмовима, и само у крајњој потреби може ићи и путевима који воде кроз потесе, али тада трговци подносе сву штету, коју стока учини њиховом непажњом. V Суд општине лучинске, актом својим Бр. 1374, пита: »Суд овај, казнио је једно лице из ове ошлтине за недолазак на позив са три дана затвора по § 327. кр. закона. Кажњено лице изјавило је жалбу на ову пресуду, и првостепени суд поништи осуду налазећи: да недолазак на позив окривљеног, који има да се саслуша, није нарочито кривично делс, јер се у случају његовог недоласка он може стражарно дотерати § 130 кр. поступка, а не и казнити. Према овоме моли се уредништво за обавештење: како се и у ком случају има примењивати § 327. кр. зак. кад се из поменуте судске одлуке види. да се обичан недолазак на позив не узима као нарочито кажњиво дело?« — На ово питање одговарамо: Кад се неко позива да се узме на одговор за какво истуино дело, па се он позиву не одзове, онда је законска принуда та, што ће се силом дотерати §§ 21. и 33. Полицијске Уредбе. Према томе нема места нарочитој казни за недолазак на позив. Примени § 327. кр. зак. има места у свима другим случајевима, кад се неко позове па неће да следује позиву.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА

Начелство округа пиротоког спроведо је Уирави града Београда једну женску, за коју

је назначидо да се зове Анка Вукотић., родом из Сиска (Хрватска], и да се прогони као сумњива дичност и скитница, јер је нађена без икаквих исирава и занимања у Пироту. Када је приведена Управи, није хтела на питања да одговара, нити је хтела да изјави како јој је име и одакле је. Код н>е је нађено од ствари: три шарепе поњавице, две трубе српског платна, неколико пешкнра од српског платна и још неке ситнице. За ове ствари није хтела да каже одакле су јој и где их јс набавила. Истрагом се одмах утврдило да је горња женска у јуну месецу ове године под именом Анка Митровић, спроведена од аустро-угарских власти у Београд, пошто јеизјавила дајеродом из Београда. Овде је пуштена у слободу и погодила се у службу код г-ђе Савке Мидићевић, удове, где је била до 1. августа тек. год. кога је дана побегла, пошто је покрала разне ствари. Од нађених ствари код ње, г ђа Милићевнћ. означила је, да су поњавице, пешкири и

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА

Још 7. прошдог месеца нестало је Михаила Милчића, кројачког радника из Београда и до сада се није ништа о њему сазнало. Цошто је Михаило боловао од јаке нервозе и како је доцније нађено његово одело на обали Дунава код (( Кланице», то постоји велика вероватноћа да је се удавио у Дунаву. С тога се обраћа пажња свима полицијским и општинским властима поред Дунава, ако би вода избацида какав леш, да изврше опис и секцију и о томе извесге кварт дорћолоки с иозивом на акт Бр. 10096. Михаило је отар 47 година, оредњег раста, развијен, црномањаст, проседих бркова.

Драгол>убу Јованчевићу, резервистиземљоделцу из Влашке, среза космајског, 21. прошлог месеца побегао је коњ у селу Железнику, срезу врачарском и до сада није пронађен. Коњ је матор 5 година, висок 157 ом., доратаот, цветаот, у једну задњу ногу путоно

платно њена својипа и оптужила је Анку за просту крађу. За ово дело Анка је од кварта врачарског кажњена оа 30 дана^затвора и 4 месеца полиц. надзора. -^Код кварта врачарског изјавила је да се зове Ангелипа Вукотић, да је родом из Сарајева, да од родбине нема никога и да је у Пожези (А-Угарска) била осуђена 10 т / 2 месецн затвора због лаке телесне повреде. Дело за које се оптужује, не признаје, а за нађене ствари, вели, да их је купила, али не може тачно да означи где и од кога. Пошто је напустила службу у Београду, вели, да је отишда у Ниш а по том у Пирот, одакле су је вратили у Београд. Како ова женска нема код себе никаквих иоправа, којнма би се њен идентитет могао утврдити, а по њеном понашању, прикривању свога имена п честим протнвуречностима у исказима даје врло јаке оумње о овојој иоправности и ранијем животу, то се износи њена Фотографија 11 моле се ове влаоги и појединци, да, ако би шго ближе о њој знали, известе о томе Унраву Београда с позивом на акт Бр. 43780. Н. Ђ.

гаст са жигом уоправно аК". Акг начелотва округа београдоког Бр. 70 4 3.

ПОТ1Р Е Гаврило — Гана Радојковић., земљоделац из Кованице, среза десиотовачког, који је имао да одговара за крађу стоке, 20. прогалог меоеца побегао је из притвора општине језерске. Гаврило је стар 22 године, високог раста, добро развијен, косе смеђе, малих бркова; од одела има чакшире и гуњ од црног шајка, на глави шајкачу, а на ногама опапке и чарапе. Депеша начелпика ореза деспотовачког Бр. 1 4409. Ангелина Тодоровић, собарица, родом из Велнког Градишта, украла је од СоФије Илић, собарице код (( Солуна 8 један палето грао боје, једну белу бдузу и једну женоку кошуљу, па је по извршењу крађе побегла. Ангелина је стара 19 година, стаоа оредњег, у опште смеђа. Акт кварта савамалског Вр. 1 1637.