Policijski glasnik

ВРОЈ 26.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 203.

по законима како земље, која издавање тражи, тако и умољене државе, огледа со онај захтев, да се екстрадиција чини само за тежа а не и за незнатна кривична дела. Дела, због којих се екстрадиција одобрава, јесу: а. по конвенцији српско-нталијанској : оцеубиство, дотоубиство, намерно убиство с предумишљајем или без предумишљаја, тровање; злостава и поврода, хотимична с предумишљајем, проузроковање какве неизлочиве болести, трајне иеспособности за рад, потпуног губитка једног органа телесног, тешког осакаћења, или смрти без наморе на убиство; двоженство, одвођење малолетних, силовање, побацивањо; дело против наравствености извршено насилно или извршено ненасилно према детоту, мушком или жонском, испод четрнаест година; дела која помажу разврат малолетних лица; напуштање, прикривање, размењивање, подмотање и крађа деце; наљевине; рушења зграда, парних машиI'а, и телеграфа; уништавање докумената или других јавних исправа; удружење злочинаца; теже крађе или кад покрађа пређе вродност од хиљаду динара; отмица, изнуда; претњо о нападу на лица и ствари, које се кажњавају као злочини ; повреда личне слободе и неприкосновености стана, извршена од појединаца; кривице о лажном новцу и папирима од вредности као и о лажним знаковима; лажно сведочсње иподмићење сведока; кривоклетника; нозаконо наплаћивање такса, утаја државног новца и подмићење чиновника; лажно бапкротство и превара учињена од стране презадуженог дужника; превара и злоупотреба поверсња; кривицо учињене у погледу лађа, особља и ствари на лађи; утаја ствари добивених од кривица продвиђених конвенцијом; — б. по конвенцији српско-швајцарској: намерно убиство, оцеубнство, детоубиство, тровање, побацивањо; двоженство; силовање; дело против наравствености извршено насилно, или извршено без насиља према детету испод чотрнаесте годино ; одвођоње малолетника; напуштање, прикривање, размењивање, подметањо и крађа деце; злостава и поврода намерна, која је проузроковала смрт, болест или неспособност за рад преко двадесет дана, или која повлачи за собом осакаћење, слепоћу, губитак једног ока или другу сталпу слабост ; заворе противу лица или имања, које се кажњавају као злочини; новреда лачнс слободо и стана од појединаца; паљевине, кра1)0, отмице, изнуде, преваре; злоупотробе чиновничке, и подмићење чиновншса; кривице о лажном новцу и папирнма од вродности као и о лажним знаковима; лажно сведочење; кривоклетство; подмићсње сводока; клевота; лажно банкротство; поништај туђих ствари; уништење докумената и јавних исправа; кварење железница, парних машина и телеграФа; удружсње злочинаца за чињење дела предвиђених овом конвенцијом, и прикривање ствари добивених од кривичних дела такође прсдвиђених конвенцијом; — в. по конвенцији српско-белгијској она, која су продвиђена у конвенцији српско-италијанској; — г. по конвонцији српско-холандској:

убиства, уцене, злоставе и тсшке повреде; побацивање; силовање и дела против наравствоности; блуд са женском испод 16 година старости; дела која помажу разврат малолетних лица; двоженство: одвођење, прикривање, поииштсње и подметање детета, или изношење да доте постоји; одвођење малолетника; дела о лажном новцу и лажним знаковима; ФалсиФикати и употребе лажних исправа; кривоклетство; подмићење чиновника, примање мита, и злоупотребе чиновника при руковању новцем и стварима; паљевина; поништај ту!)их зграда; насилни напад противу личности или имања; побуна на лађи; кварење железница; крађе, преваре утаје и лажна банкротства; — д. по конвенцији између Србије и Велике Британије: убиства, покушаји убиства, и завореничке припреме за убиство; тешке телосне повреде; дела о лажном новцу ; ФалсиФикати; крађа и утаја; поништај тућег имања; преваре; примање ствари добивених крађом или утајом; лажно банкротство; кривоклетство; силовање; блуд са женском испод 14 година старости или покушај тога; кривична дела противу чедности; побацивање; напуштање деце; лишавање личне слободе ; повреда стана; паљевино; разбојништва; квар иа железници; изнуда; трговина робљем; и дела на мору и лађи као побуна, гусарство и томе подобно; — ђ. по конвенцији између Србије и Уједињених Америчких Држава: убиства и покушаји убиства; паљевине; разбојништва и теже крађе; ФалсиФиковање и употреба лажних исправа; дела о лажном новцу и знаковима; утајо и нреваре; кривоклотство ; силовање, одвођењо; кварење железница; трговина робљем; и дела на мору и лађи; — е. по конвенцији с]*иско-аустро-угарској: убиства, побачаји; хотимична телесна повреда и злостава; прикривање, поништај, подмотање детета или изношење да дете постоји; напуштање дотета, одвођење малолетника или жена; дела против неприкосновености стана; силовање; дела против благонаравствености; двоженство; фалсификати; дела о лажном новцу и знаковима; лажно сведочење и поткупљивање сведока; лажна заклетва; проневеро и незаконита наплаћивања од стране чиновника; подмићивање чиновника; крађа и разбојништво; насилна изнуда; утаја и превара; лажно банкротство; поништај туђих ствари ; иаљевино ; злочиначка употреба експлозива; дела која могу изазвати поплаву; дела против безбедности бродова и железница; дела иротив јавне здравствености; прикривање ствари крадених или утајених; помагањс кривцу да казну избегие; удружење зликоваца ради чињсња кривичних дела. Од захтова, да су дотична кривична дела, због којих со окстрадиција тражи, кажњива по законима обе државе, одступа се само код извесних дела, која по правном осећању долазе неоспорно у недопуштене радње, али за чије кажњивање у појединим земљама нема законског наређења за то, што је у њима н. пр. номогуће учинити таква дела. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

ПРОФЕСИЈОНАЛНИ ЗДОЧИНДИ (нАСТАВАк) Дечји криминалитет. Најзад у свима земљама констатује со, п у статистикама градова и у статистикама села, веома знатна сразмора младих људи у криминалитету. Сразмера ова мања је, истина, у селима, и малим градовима но у воликим градовима, али је ипак доста знатна и довољна да привуче пажњу криминалисте и полицајца. Оно што је нарочито за узнемиравање, то је што млади злочинци не врше злочине и преступе само против сопствоности, всћ и против личности. У статистикама убистава налазимо их у знатном броју. Човек се мора пренеразити кад чује, да је велики део убистава послодњих година извршен од младих људи, и то на најсвирепији пачин. Почев од младог Тропљана (стар 20 год.), убице Фамилије Кинг (6 личности), млади људи извршили су ово покољо: Леклерк, стар 18 год,, убио је три лица; Жакијар, стар 17 год. и Виени, стар 15 год., убили су пет лица; Греми, стар 16 год. убио је једног старог рентијера, једну жену и запалио један Ферм, итд. Узроко увоћавању дечјег криминалитета испитивали су криминалисте и одлични социјолози. Немогућно је, у осталом, испитати у детаљима ове узроке, нити ово испитивањо интересује директно практичара. Можо се само рећи, да је школски вагабондаж врло важан Фактор увећања дочјег криминалитета, који се обично јавља услед дезорганизације домаћег огњишта. Отац и мати врло часни у осталом принуђени су да по цео дан проведу ван кућо, на раду, и да на овај начин напусте дете, које налази на улици рђаве другове и, углодајући се на њих престаје одлазити у школу. У малим градовима, ово напуштање школо мање је опасно, јер учитељ, позивајући родитеље, успева да малу скитницу брзо врати у школу. Сасвим је, пак, друга ствар у великим местима, где учитељ није у стању да ово учини. Чак и у селима често му је немогућно да скупи своје стадо, јер овде сами родитељи задржавају понекад децу од школе због разних својих нослова. У овим случајовима, истина, од школсксг вагабондажа нема никакве опасности по криминалитет. Друштво Фамилијарног патронажа у Паризу продузело је озбиљну анкету у вромену од 1900. до 1903. год. пород 640 Фамилија, о чијој је деци оно водило старање, и констатовало, да је међу овим Фамилијама било: 161 нормалних и легетимних; 116 дезорганисаних разводом родитоља, 322 дезорганисаних смрћу једног или оба родитеља, и 18 нормално-природних. Изгледа, на први поглед, да корупција деце постоји само по градовима, и то нарочито по великим градовима, али