Policijski glasnik

БРОЈ 14

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛА СНИК

СТРАНА 111.

надзорне власти. сматрајући, да изабрани можо остати као председник пошто није кажњен лишењем звања на свагда и иошто није био осуђен на губитак грађанско чаоти. С погледом на поменуто две одлуке Државног Савета. на основу члана 148. закона о општинама учињеи јо предлог Држапном Савету, да он реши разрешење од дужности овога преседника, чије разрешењо није хтео усвојити општинскп одбор. Државни Савет је нашао: Да се захтев о разрешењу не можо усвојити, јер продседник општине Ж. С-ић, као гато се види из извршне прс судо првостепеног суда од 4. марта 1909. године, није осуђен уз казну затвора и на губитак грађанске части, те у овом случају на њега не може бити примењен пропкс члана 53. в. закона о општинама, прома коме онај, који је осуђен и на гу битак I рађанске части, па јо грађанску част повратио, не може за пет година од дапа повраћаја грађанске части бити пзабран за председника и часиика општинског. С тога јо Државни Савот одбио захгев о | азрешењу овога преосдника. Ваља додати: Државие надзорне власти тр<ба да имају у виду, при оцени услова за општинско часнике, наређења из члана 53. в. закона о општинама, који гласи: „За председника, подпродседника, кметове и остале општинско чаонике не могу бити изабрани они, који су редовним или дисциплинарним судом осуђивани за безчасиа дела или за злочинства и преступе учињене из користољубља, као и за дела из § 112. кривичног закона док не прођо пет година од дана, када су повратили гра1)анску част ... <с А.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАЈЗЕ

Родом је из Орашна среза поцерског, округа иодривског, стар 3 8 године, средњег стаса, црне косе, илавих бркова, очију жучксто - плавих ; од особених знакова има: а) бедегу од посекотине, рпчвастог облика величине 3/1 "5 см. на корену палца, страии опољашној; в) белегу од посекогине испупченог об.шка, величине 1*5 см. па ирвој Фаланзи левог палиа; с) белегу од пооекотине неправилног облпка величипе 3/1 '5 см. за 1 • 5 см. пза левога зглоба. Акг Управе пожаревачког казненог завода Бр. 1 823. Маринко Драгутиновић, екитач. Циганип, осуђеник ниппсог казненог завода, чију слику износимо, побегао је још 17. августа 1912 год. па ни до данас није ухваћен. Родом је из Бучмета, среза јабланичког, округа врањског, стар 3 5 год., стаса средњег, очију угаситих, косе и бркова црних; од особенпх знакова има на десној руци на трећсм зглобу кажиирста брадавицу велпчине кукурузног зрна. Акт Управе нишког казненог завода Бр. 2781 . Стојан Стаменковић, осуђеник иожаревачког казпеног завода, чију слику изнооимо, иобегао је још 30 августа 1908 године па ни до данас није ухваћен. Родом је из села Копривнице среза нишког, сгар 2 7 • године, средњег раста, очију жуто зелених, коое црне, малих бркова, брија се. Акт Управе пожаревачког казненог завода Вр. 210. «=о=» П О Т Е Р Е Бисдам Метовић., колар из Оглита, среза гиљанског, одговора за дело хотомичног убиотва, налази се у бегству. Лпчии опис непознат. Депеша начелника среза пре.шевског Бр. 1 5 47.

може узетп нз реда способних људи из других општина, кад хоће да се настане у дотичној општини. Ова уредба није ирописала никакве услове за општинске писаре, али свакојако, с погледом на позитивне прописе законске, који важо у старим границама Србијс, овп писари. који су у ствари општинске деловође, треба да буду пунолетни. Сем тога, овс дотле, док будо кандидата са положепим деловодским псјштом . без сумње да ће они бити пре употребљени за општипске поолове у ново-заузетим крајевима него они, који немају положеп испит. — Удружоње општинских деловођа подухватило се, да ново-заузсто крајеве снабде исправним и квалификованим општинским писарима. К.

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА, КАСАЦИОНОГ СУДА, И ВИШИХ ВЛАСТИ Један случај оцене услова за положај преседника општинског. У општипп в. вршон је избор продседника општинског на дан 29. априла 1912. године, и за председника будо изабран Ж. С-ић. По жалби једнога гласача Државни Савот јо решењем својим № 4896. од 30. маја 1912. годпне на основу члана 170. закона о општинама решпо, да се поменути избор понпшти, пошто је нашао, да избор не можо остати у снази с тога, што је утврђено да јо изабрани предсодник Ш. С-ић био осуђиван за дело из § 112. у вези са § 132. кривичног закона, те прома лропису члана 53. в. закона о општинамане може бити преседник општински. За то је понова вршен избор преседника у тој општини на дан 15. јула 1912. годино. И овога пута био је кандидат за преседника исти Ж. С-ић, који је оиет био изабран. По жалби приватног лнца противу овог избора Државни Савет је одлуком својом № 6395. од 23. августа 1912. годиио па основу четврте алишје члана 170. закона о општпиама одбацпо ову жалбу као поднесену од ненадложног лица и акта нерасмотрена вратио, скрсћући пажњу надзорној власти надужност да оцони, да ли изабрани прсседник по члану 53. в. закона о општинама, као раније судом осуђиван, може остати на томо положају. Прома оваквом стању ствари надзорна државна власт расмотрпла је односна акта и нашла, да је Ж. С-ић поротном прссудом првостепеног суда од 4. марта 1909. године, коју је одобрио Касациони Суд рошењем од 3 априла 1909. годино, осуђеп био за дело из § 112 у вози са § 132. кривичног закопа на мосец дана затвора, што се противправно служио општинским новцем као ранији нрессдник општински, — па је на основу члана 53. в., 121., 122., п 148. закона о општинама учинила образложени предлог опгатинском одбору, да председника уклони са дужности, погато од дана поменуте осуде није нротекло пет година. Општински одбор није хтео усвојити овај предлог

ПОНОВНЕ ПОТЕРЕ Марко Савић, осуђеник пожаревачког казненог завода, чију слику износимо, побогао

је јога 4 јула 1907. годинс ,па ?ни до , није ухваћен.

Карло ■— Јохан — Јаханзон — Хеден, банкарски чиновник из Штокходма, извршио је проневеру, налазн со у бегству. Стар је 3 5 год., средњег раста, добро раз-

ишас | вијен, лица пуна н бледа, косе смеђе, очију | илавих, оштра иогледа, озбиљна изгледа; у