Policijski glasnik

СТРАНА 272.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 34.

жан је направити гласачки неазбучни списак за своју општину до краја августа сваке године, а по чл. 21. в, истог закона овако сиремл>ен списак, са овереним преписом истог, ирвога раднога дана месеца септембра сваке годнне подноси се падлежном првостепепом суду на иотврду, — а то овом суду за ову годину није било могуће урадити због овога: 1., што порески распоред за ову годину није још закључен и потврђен; 2., што се због ратног и передовног стап>а не зиа јопт који ће обавезницп из ове опиггине доћи а који би се у списак имали уписати; 3., што председник овог суда није био на дужности, но је био на бојном пољу до сада; и 4., што деловођа овог суда од пре двадесет дана није на дужностп, но је отишао по позиву власги у нове крајеве Србије. Суд моли за објашњење : има лп код оваквог стања кривнце до општинског суда, и ако би часнике онштинске постигла казна, како би се од овако неправедне казне часницн моглп спастп? Одговор на ово питање општински суд може наћи у обавештењу, датом у „Полицијском Гласнику® по тражењу деловође општине параћинске, у броју 31. на страни 243. и 244. К.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Непознати лопови, ноћу између 4. и 5. ов. месеца извршили су крађу Тодору НиколИћу, економу из Смедерева, и однет му је новац и ствари н то: 1000 дштара у новчиницама од по 100 дпнара, 500 динара у новчаницама од по 10 динара, 50— 60 динара ситног новца, Ј!-дан златан женски сат са ланцем, један сат п ланац сребрн, један сат п лапац никлен, један златан прстен са једпим дијамантом, један златан прстен са каменом иоалом, један златан прстен са рубином, један пар минђуша златних за српску ношњу, један златан брош у виду полумесеца са рубином, једну златну иглу за машну са дија-

мантом у виду звезде, пет талира велика и два мала. Депеша начелства округа смедеревског Бр. 7326. Стаиимир Јовић, из Буровца, одговара за крађу стоке али се налази у бегству. Станимпр је стар 27 година, стаса високог, косе плаве, очију жућкасто-зелених, у опште плав. Акт Управе града Београда Бр. 24218. Радосав-Раша Вељковић, притвореник првостепеног суда у Прокупљу побегао је. Радосав је родом из Кончића, стар је 18 година, високог раета, нлав, без бркова, од одела има на себи гуњ п чакшире од црног сукна. Акт Управе града Београда Бр. 23963. ТРАЖЕ С Е Милојко син Вукомана, Кондића, из Горобиља, отумарао је од своје куће незнано где, стар је 15 година, средњег раста, очију плавих, од одела има на себи зубан од сукна, на глави шајкачу. Депеша начелника среза пожешког Бр. 5657. Стана кћн Митра Павловића, из Козарице, отумарала је од своје куће незнано где, стара је 16 година, раста средњег, очпју, косе и обрва црних, лица округла, у оделу сељачком. Акт Управе града Београда Бр. 23720. Алексадар син Јосифа Николића, некара из Пирота, побегао је од своје куће незнано где, стар је 12 година, средњег раста, косе и очију смеђих. Акт Упоаве града Београда Бр. 23795.

О Б Ј А В А Према решењу Министарског савета од 15. августа тек. год. Бр. 8503 примиће се у жандармерију за ново-ослобођене крајеве још (1000) хиљаду жандарма. Лица која желе да ступе у жандермерију треба личпо да престану команданту жандармерије у Скопљу са следећим документима:

1. Да је Српски грађанин. 2. Да је доброг владања и понашања, што треба да посведочи војничка исправа за оне, који се непосредно из војске јављају, а општинско уверење за о"е, поји долазе из грађанства. 3. Првенствепо се примају нежењени, а жењени са одобрењем жене и обавезом Фамилије да га неће тражити нре одслужења рока. 4. Да је одслужио прописан рок у сталном кадру, а да није старији од 38 годнна. и 5. Да је потпуно способан за војну службу што се има по пријему утврдити лекарским прегледом. Служба у жандармерији траје 3 године. Вредни, писмени, и спремни кад покажу особиту ревност у вршењу службе, добијају награду, повишицу на рокове службе и производство у чинове. Принадлежности су жандарма: плата са допунама на храну, путовање, и првим роком службе, пешаку 70 82 дин. а коњанику 124.15 динара, такође од државе добивају још одело, спрему, прибор, сместиште, огрев и осветлење. Кандидати за жандармерију они који су учествовтзли у Српско Турском п Српско Бугарском рату, имају права на бесплатну вожњу железницом од најближих станица до Скопла, и они који се не приме натраг. Карте издају само пуковске окружне команде, по решењу Господина Министра војног од 16. августа ове године. Бр. 1869. Из канцеларије штаба команде жандармерије у ново-ослобођиним крајевима, 28.августа 1913. год. у Скопљу.

УХВАЋЕНИ Будимир Танкосић, из Ишалика, чија је иотерница изнета у 33. броју „Полицијског Гласника« на страни 263. ухваћен је. Деиеша начелника среза драгачевског Бр. 7'273. Решид Кадрић, из Лукоцрева, среза ново-пазарског, чија је потерница изашла у 28. броју »Полициског Гласника« на страни 224. ухваћен је. Акт ново-пазарског окружног суда Бр. 3134.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампариј

Уредник А. Ј. Кузмановић.