Poljoprivredna čitanka za seoske škole

23

бпљке дају нам зрно за храну, а стабло и лншће за псхрану стоке. 3. Оноиавине. Усеве, којн се за време пораста морају окопавати, зовемо окопавине. Овамо спада: нунуруз, нромиир, разне ретте (цвекле), као што су сточна репа и шеИерна реиа. 4. Трговински усеви. Овамо иду многе корисне биљке. Тако прво место заузима реиица , из чијег се зрна цедн уље, које служи за гориво, за мазање машина, а пречишћено и за јело. Исто тако дају уље за разне потребе и сунцонрет, ман и слачица. То су све ~у љане“ биљке. -- ~Предива“ нам дају влакно за ткање тањег и дебљег платна, за конопце итд.; овамо спадају лан и нонопља. Лаиено и коноиљано зрно дају још и лековито уље, а хране се њим кокошке, да боље носе. Даље, овамо долазе и „ бојаџијске “ биљке, од којих броЛ у свом корену има црвену, броИасту боју; спч има у свом лишћу плаву боју; натанац паи жутилова трава има у свом лишћу жуту боју; исто тако нам цвет од шафрањине даје жуту боју. У ред трговинских усева спада још дуван и хмељ. Употреба дувана вам је позиата, али се чувајте од њега као од живе ватре, јер је он за ваше млађано здравље правп отров; а цвет од хмеља даје најглавнији зачинак при варењу пива.