Poljoprivredna čitanka za seoske škole
24
КУКУРУ 3.
Еукуруз је пореклом пз Амерпке, одакле је у Европу пренесен 1493. годгше. а у наше крајеве донелп су ra грчкп трговцп 1576. године. Кукуруза има данас впше од 200 сората п одлпка, које се једна од друге разлпкују по впспни, по дужпнп клппа, по вре.мену сазревања п по облпку, крупноћп и бојп зрна. Има кукуруза којп расте, 5 метара впсоко, а пма га који једва o'7o метара достпже. ¥ некпх је клпп 0 30, а у некпх једва o'oß ОИО метара дугачак, са по 8 22 реда, у сваком реду ио 15 до 60 п више зрна, u’oja могу бптп округла, дугуљаста, ћошкаста, шпљаста плп пљосната бела. жута, црвена, модра, ншрена, па онда п кошуљпцом омотана као п пшенпчна. А на што се све употребљава ова корпсна биљка? Ево на што: Недозрело зрно служи нам кувано плп пурено као нека посластица, а зрелим хранпмо п себе п стоку нашу; од зрелог зрна пеку ракпју п шппрптус; зрело зрно прже у место кафе. или ra кувају, па ону воду мало засладе п ппју као лек протпв кашља. Зеленим п зрелим стаблом (кукурузовпном, шашом) хранпмо стоку; пз стабла ij иола зрелог може да се цедп шећер; срво, голо стабло употребљава се за гориво, а кад се на