Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
КУД
За нормалан развитак и правилну функцију свога организма, човек је принуђен да се храни, узимајући потребне материје из царства биља и царства животиња. Свака од те две категорије садржи посебне састојке, има свој нарочит утицај и специјалну улогу, у исхрани човека, због чега је и најбоље, комбинација. Искуство нас међутим учи, да у тој комбинацији превага треба да буде, на страни биљне хране. :
Искључива употреба биљне хране, мање шкоди човечијем организму, него искључиво месна. Многе болести појављују се код особа, које се претежно месом хране, а које су сасвим непознате код оних људи, који одржавају дуге постове, или се хране понајвише биљном храном.
Као што човек воли да мења месо, т.ј. да једе наизменце месо од разних врсти животиња, исто тако и још више осећа потребу, да у својој исхрани мења и врсте биљака. Не садржи свака врста биљке, све потребне хранеће састојке, у довољној количини и у правилном односу. Једна је врста биљке богатија у једним састојцима, а друга опет у другима и т. д. Тек читава група, може да садржи све оне супстанце, које су нужне човеку за
одржавање живота.
Колико нека врста или сорта поврћа садржи Витамина, Беланчевине, Масти и Угљених хидрата; колико растворљивог Гвожђа, Фосфора и Креча, па према том колико калорија топлоте пружа човечијем организму, не спада у оквир ове књиге.
Да би човек лакше могао доћи до одговарајуће биљне хране, морао је да издвоји из биљног царства поједине врсте, код којих је уочио извесна заједничка својства. Поделио их је на три разне категорије и предузео да гаји сваку засебно, одговарајући њеним нарочитим захтевима. На тај су начин постале све три групе биљака, са којима се ми данас хранимо, а то је: Поврће, Жита и Воће.
Свака од тих категорија има посебан значај и специјалан задатак у исхрани тако, да ни једна није у стању да замене, или