Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
=
Х УВОД
се обрати семенарској радњи, али мора да уме и да процени, која је радња на висини свога задатка.
Сопственик дооре семенарске радње мора бити способан, да стручњачки цени и прати рад произвођача семена у целом свету. Да води евиденцију о свима сортама, какве резултате дају под разним околностима и да на то скреће пажњу произвођача семена. За тим да води рачуна о еволуцији, или декаденцији појединих сорти и према том пушта, или постепено повлачи из промета дотичне сорте. Семенарске радње, дају директиву за рад произвођачима семена и произвођачима поврћа.
За тако висок задатак семенарског трговца, потребна је и висока и нарочита стручна спрема. Примитивни произвођачи поврћа, не могу да схвате улогу добре семенарске радње и за то, код мање културних народа семенарске радње има да се боре, са великим тешкоћама. Код културних народа на против, улога семенарских радњи јако се цени и за то, у колико је неки народ просвећенији, у толико има више предузећа, која се баве трговином и производњом семена.
(Осим горе наведених разлога има још и других, који упућују градинаре за набавку потребног семена, на солидне семенарске радње, које врше промет семена и са разним другим земљама. Међу осталим то је потреба, да се доноси семе за усев из што удаљенијих крајева. Из страног семена добијају се много снажније и много плодније биљке, које знатно више испољавају корисне особине сорте, него оне, које се добијају из домаћег семена. То се можда коси са теоријом аклиматизације, али пракса је то позитивно утврдила.
Према до сада изнешеном види се, да први услов успеха у производњи поврћа лежи у избору сорте, која ће моћи да одговори постављеном циљу и приликама међу којима се гаји. Други је услов употреба доброг семена, које је произведено од биљака, чија корисна својства нису још ни делимично, а још мање потпуно исцрпљена. Трећи услов лежи у тачној примени и потпуном извршењу прописа, наведених за сваку повртарску биљку засебно, у овој књизи.