Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
ПАСУЉ 127
Као што се види, пасуљ се готови за јело на разноврсан начин, према степену и стању свога развитка и тиме омогућава и велику промену у храни. Богатом садржином хранећих састојака, пасуљ се равна са месом и стога заузима место најважнијег поврћа у човечијој исхрани и за то се гаји у врло
великим размерама. Првобитан облик биљке
пасуља, то је онај са високим повијушавим стаблом, али да би се одговорило извеснимзахтевима култивисања, створена је група сората са ниским, чучавим стаблом т.зв. „Пешак“ или „Чучавац“. За то чучаве сорте пасуља радо се измећу, пуштајући лозу оне теже, да се поврате у свој природан облик, у повијушаво стабло, у т.зв. „шанкаше“. Осим тога ниске сорте пасуља не задржавају ни од- Пасуљ Тачкаш.
личне особине плода, које
су им културом дате, као што то чине тачкаши, него се брже измећу.
Према намени разних сорти пасуља, као и према њиховим посебним особинама, мора да се управља и начин гајења, али све сорте имају и извесне заједничке захтеве, који се морају на прво место да задовоље и то на један општи и подједнак начин.
Пасуљ је биљка топлих крајева и ни једна друга биљка у нашој привреди не захтева толико калорија топлоте, за тако кратко време вегетације као пасуљ. Најмања топлота коју тражи пасуљ, то је --10' С, а мрзне и пропада већ од најмањег мраза — 920 С. Ако нема довољно топлоте у земљи, неће семе да никне, а још мање хоће биљка да се развије. Често се догађа, да семе иструли