Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
190 ЦЕЛЕР
Тим поступком добијају се ванредно лепе, округле и крупне грудве Целера, које су много више цењене од обичних.
Целер корењак стасава за вађење Октобра месеца. На изваЂђеном корењу треба сасећи жиле, осим неколико средњих ситнијих. Исто тако и сво крупно лишће мора да се уклони, изузев оних ситних, што из срца избијају. На тај начин ошишане и очишћене трудве, држе се преко зиме у песку и подруму утрапљене једна „до друге тако, да остаје само лишће откривено. Остава мора да се чува од мишева, који радо нагризају Целер и тиме наносе штету.
Принос даје Целер Корењак просечно 45.000 комада у приближној тежини од 15.000 кгр. на 1 ха, земљишта.
Целер Ребраш, не развија грудваст корен, гаји се за употребу дебелих, меснатих и сочних дршки од лишћа, које су врло ароматичне и деликатне. Пресна, нарезана ребра, служе као зачина салате, или пак кувана као примеса извесних јела. |
Ребраш целер гаји се на истоветан начин као и корењак све до друге пололовине развитка биљке. Воли јако хумусну и плод-
Мр ве-а дну земљу. Целер Ребраш Паскалов. Сади се расад на 30 сјм ред од реда и толико исто струк од струка. Расада треба за 1 ар површине око 1100 струкова, који се производе на исти начин као и расад за Целер корењак.
На 5—6 месеци после сејања, Целер ребраш стасава за употребу. За 15 дана пре борбе, треба да се приступи блеђењу струкова на тај начин, што се биљке загрћу до две трећине земљом мли сламом, пошто се предходно сво лишће прикупи и веже ликом