Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

БРОСКВА 9

. #

климатским околностима; у хладиијим брдским крајевима раније, а у топлијим доцније. Треба рачунати да стасава за 3, до 4 месена дана. | -- И Семена треба за производњу расада по 5 грама на ! м[ |, а ара може -да се произведе расад за ! ха. Изникао расад треба разредити на 5 сум растојања. Кад дорасте до' дебљине гушчијег пера или и више, може да се пресади на стално место. На извађеном расаду треба скресати врхове листа и врх од корена. При сађењу мора се пазити, да се корен не искриви завлачењем у земљу. Сади се на растојање 35 Х 30 сјм, што чини 9 струка на 1м. [] На стално место кад се сеје, потребно је семена 5 до 1 гр. на 1 м[]. Сеје се на редове од 35—40 сјм растојања. Кад усев одрасте, треба да се разреди на 30 —35 сјм одстојања струк од струка. За време пораста мора се усев бранити од корова редовним окопавањем; по потреби и да се залива. Осим тога мора се бранити од бувача и др. инсеката, који га јако нападају пре зиме. Пошто Бросква добро издржава зиму, то је треба оставити У земљи и вадити по потреби преко целе зиме. Ради бољег отпора према зими, добро је да се загрне земљом, а да би се могла вадити и за време мразева, добро је препокрити земљу сламом, шушњем и т. д. Чувана напоље у земљи, укуснија је него чувана у трапу. Вадити за јело треба Броскву док је млада, а кад се раскрупни, постаје крпава, онда може да служи само за храну стоке. Преко зиме мора да се потроши, јер с пролећа креће у семе. Лринос: може да се рачуна младе Броскве за јело на 2030.000 кгр., а потпуно развијене на 50—60.000 кгр. на 1 ха. и још око 10.000 кгр. листа за стоку.

на 2

Сорте: Бела крупна Бросква коничног облика; боје беле, само на темену мало зеленкасте. — Бела црвенкаста Бросква, доле бела, на темену црвена или љубичаста. — Бела, глашка са ситним лишћем, раностасна, мало заравњена под лишћем, беле боје. Бела, рана са равним листом Бросква, ситнија од осталих, са мањим приносом, али сочнија и укуснија за јело. Облика спљоштеног, доле бела, горе зелена, раностасна, са мало листа. Ивица листа равна. — Жуша, пљоснаша Бросква, лепог пљоснатог облика, доле жуга, горе зелена; раностасна и врло отпорна на зими.