Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

14 БУНДЕВА ПЕЧЕНКА

облик пирамиде или кућнег крова. Најпосле мора гомила да се покрије дебљим слојем трске, сиркове стабљике или кукурузне шаше, да не закишњава и не мрзне.

Као просечан принос на 1 ха. рачуна се око 5000 комада или 80.000 кгр. бундеве. |

Сорте: ПЦеншача жуша, са врежом дугачком по 5—6 м. Плод крупан, пљоснат, жућкасте Соје са испрсканом површином коре, кад сазре. Месо жуто, дебело, брашњаво и слатко. — Мамут, крупна, округла, споља тавно жућкасте. боје. — Ешамска Црвенокорка, врло крупна, јако пљосната, са жутим, дебелим и слатким месом. — Гикезова Бундева, има краће вреже, које једва достижу 2—3 м. дужине. Плодови су средње крупноће, пљоснати, са црвеном кором и са жутим, слатким месом. — Шпанска Зеленокорка, даје плодове испод средње крупноће, пљоснатог облика, са врло дебелим месом, које се добро одржава. — Булоњска крупна, слична шпанској само много крупнија бундева и са сивкастом кором. — Моншлери Бундева, пушта вреже по 5—6 м. у дужини. Плод средње крупноће, пљоснат, са загасито сивом и на кришке избразданом кором. Месо има дебело и укусно. Позностасна и врло постојана сорта. — Арфска Кесшењача, са врежом од 4=—5 м. дужине, доноси плодове испод средње крупноће, са глатком црвенкастом кором. Месо дебело, загасито жуте боје, врло слатко и брашњаво. — Чворугава Бундева, пљоснатог облика, средње крупноће са кором пуном чворуга и израсти; месо је дебело и веома слатко. — Хубард, крушкастог облика, сразмерно мала бундева, са зеленом и веома чврстом кором. Врло брашњава, без много сласти, али и веома постојана сорта. — Маслињача, није тежа од 5 кгр. облика и боје зелене маслинке. Месо жуто, дебело, чврсто и особите каквоће. Иначе врло споростасна сорта. — Калифорнијска Печенка, средње крупноће, овалног облика, са глатком, мало руменкастом кором. Месо слатко и веома брашњаво. Портшугалка, крупна, дугуљаста, са кором загасито зелене боје, која је по целој површини пуна боре и бразде. — Аштовка, веома крупна, издуженог облика, коре сивкасте, са незнатним уздужним браздама. Месо жуте боје и одличног укуса,, које се добро одржава. — Турбанка, тешка по 4—6 кгр., нарочитог облика и шара, као завијен турбан. Месо је дебело, жуто, брашњаво и шећерно.

БУНДЕВЕ ШЕЋЕРКЕ Сиситбна тозсћаја РОСН.

Племе: Бундеве (Сиситнасеае). — Постојбина: Индија. — Једногодишња биљка.

Биљка Бундеве Шећерке потпуно је слична биљци Бундеве Печенке, изузев мало разлике, као на пр. све сорте Шећерке имају прошарано лишће се белим мрљама, за тим њихова дршка на оном крају, са којим је срасла са плодом, јако је проширена.