Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

М Е ПРЕДГОВОР

не показује, дефицит наше повртарске производње према потрошњи, био би још знатно већи. ·

Наша садања отаџбина, има све природне погодбе за развијену продукцију поврћа. Свака врста и сорта поврћа може код нас да нађе одговарајући климат, положај и др. услове. Имамо топло и умерено топло приморје, са ваздухом пуним испарења, а имамо крајева и са сувим континенталним, као и планинским, хладним климатом. — Имамо низије, висоравни, високих и ниских поречја; разних положаја, са разноврсним плодним земљиштем и слатком водом у изобиљу.

Војвођанска низија са дебелим алувионим земљиштем, заоквирена великим рекама и испресецана пловним каналима, могла би да буде, у погледу производње поврћа, друга Холандија. Наша Далмација, под својим топлим приморским климатом може да производи све оно, што извози Шпанија и Италија. Јужна Србија, која рађа плодове изванредно богате у корисним супстанцама, могла би да извози поврће нарочитог квалитета. А, жупна Шумадија, Босна, Хрватска, Славонија и Словенија, на свом плодном земљишту имају тако подесне положаје за производњу специјалних сорти поврћа, да би тешко нашле опасног конкурента.

Као што се из свега изложеног види, ми смо према природним условима позвани, да развијемо продукцију и постанемо извозничка земља градинарских производа. У толико више, у колико смо усвојили систем малог поседа, јер производња поврћа одговара и припада искључиво малом газдинству. Главни капитал, који мора да се уложи у производњу поврћа, то је ручни рад, а све остале врсте капитала долазе тек на друго и треће место Међутим, баш у изобиљу радне снаге према земљишту и лежи пренмућство малог газдинства над великим.

Ако направимо упоређење између пшенице и неколико еквивалентних повртарских производа, на пр. купуса и црвеног патлиџана, добићемо следећу слику.

2000 Кгр. пшенице рађа код нас на 1 ха. земљишта,

2000 ,„ _ купуса „ + ара о

2000, црвеног патлиџана а та :

И ако пшеница може да се произведе искључиво машинским радом, а поврће само ручним, неоспорно је лакше и јефтиније малом произвођачу, да руком обради 2 или 4 ара поврћа, него великом 1 цео хектар пшенице, помоћу машина.

Рад око производње поврћа, далеко је пријатнији од радова око производње пшенице, јер је равномерно расподељен на целу