Pozorište

нако устеже, као да нема даха да отпири пџламен, што значи и онај други живот, тај је моменат ужасан. Џа онда за тим убијство и смрт без сажаљења. Дездемона се пробуди и силази с постеље. Сада више Отело нема да се промишља, сад му већ нестаје свести, Ухо не чује, око не види више

и неколико тренутака живи у Отелу само још гвоздени дохват руке. Као без срца одвуче своју жртву, која се брани и виче, повлачећи је по земљи за застор; ту јој је јаук све тиши, док најпосле не захропи,

(Наставиће се.)

а ревуви прва

ОРПОКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,

(Наставак.)

Ово би био заиста знатан мањак; но тај мањак разјасњава се тим, што су при последњем извештају у фонд урачунати 8500 ф. као потраживања према неким општинама, а ово се показвало као неутериво, па се морало брисати. На, даље се разјасњава тај мањак тиме, што се на државним обвезницама, уступљенима у име дуга „Матици“, изгубило 652 ф. 50 н., по што високо министарство исте није хтело по номиналној вредпости примити, него по тадањем курсу.

Кад се дакле. свота од 800 ф., и свота од 652 ф. 50 н. свега 1452 ф. 50. н. одбије од горњег мањка са 2789 ф. 855 н., то онда управо. мањак износи само 1887 ф. 81 н.

Још ми је овде споменути, да се у књигама води и потраживање фовда. бас 54 5 фон што се састоји у обећаним, али непокупљеним прилозима, Но по што се ово потраживање већ од толико година не може да утера, то се не може као прави активум ни сматрати.

Према. горњем мањку од 1887 ф. ЗЕ н:морло би се можда мислити, да је прорачун био прекорачен, или да је дружина у представама мање заслужила него 1875. кад је мањак био само 221 ф. 38 н. Но са евим је на против. Прорачун је био установљен са. 25.000 ф., а потрошено је само 28,685 ф., дакле је уштеђено од своте прорачува 1364 ф. 98 н. Дружина је пак заслужила. 18.877 ф. 47 н., док је год. 1875. заслужила, само 17.548 ф. 94 н., дакле 1876 т, више: 1328 фобаив.

Ова појава, да је позоришна дружина при овим рђавим временима. ипак могла толику своту заслужити, да дакле у заслуживању не само

не назадује, него још знатно напредује — врло

је повољан знак за то, да би позориште могло опетојати и напредовати, ако би се народ само мало живље одазвао са прилозима.

Но грешили бисмо кад бисмо у опште рекли, да је саучешћа за народно, повориште са, свим нестало. На против поједини с великим пијететом сећају се народног позоришта, и с радошћу можемо констатовати, да. су прилози за народно позориште ступили готово у ред од „рза Јевага“.

Отуд се види колику важност поједини родољубиви Орби приписују српском народном 1080ришту по: народност и. попросвету српску, Са радошћу навешћу овде неке знамените легате, што су намењени српском народном позоришту.

Тереза. удова. Остојића рођ. Зозукова, која је у Суботици умрла, оставила је српском народном позоришту легат од 1000 фор. Овај легат није још исплаћен, јер још оставинска расправа није свршена. Али фискал срп. народног позоришта учинио је нуждне кораке за реализовање тога леата. . Стеван пл. Бадрљица из Сенте оставио је позоришту још знатнији легат, и као што се дознаје легат од 10—16000. ф. Рочиште у расправи ове оставине било је одређено на дан 30 нов. 1876. у Сенти, и српско народно позориште заступао је на том рочишту адвокат др. Стеван Малешевић, који се тог заступетва бесплатно примио. По што легат тако гласи, да удовица легирану земљу за живота и док је удовица ужива, итек после њене смрти или удаје да народно повориште у посед и уживање легиране земље дође, то је умољен др. Малешевић, да покуша са удовицом поравнање, како би српеко народно погориште што пре у уживање тога легата дошло.

(Наставиће се).

ров иве пи аи - П саноке