Pozorište

===> 15 зе

тићка, члан краљевског српског народног позво-| дати такав један роман у драмској одећи, пре-

ришта у Београду као гост у улози Јелке Чизмићеве. О 30, БОРА. 1

# (Народно позориште у Београду.) „Пут око 3емље га осамдесет дана“ — корисница редовних чланова краљ. срп. народног позоришта.

__У суботу 20. Фебруара давана је корисница свима редовним члановима (осим редитеља) нашег народног позоришта. Чланови су изабрали за корисницу ил Вернов комад „Пут око земље за осамдесет дана“, с тога, што је то омиљен комад, а друго, што се већ одавно није давао.

У великих цивилизованих народа, где се далеко више цени уметност и вештина, тамо је лако вештаку и уметнику ширити крила свога ђенија. Тамо је уметник материјално осигуран, те рахат може да се усаврши. Код нас је то много теже. Вештак је награђен једва толико, да или мора бегати у свет, или са свим баталити рад, који му се према труду не награђује. Није мало талената у нас на овај начин пропало., Заиста, ако хоћемо по души да говоримо, морамо признати, да су чланови нашег народног позоришта врло мало награђени. Нама се чини, да би сето могло поправити, јер приход, који позоришна каса доноси, није тако мален. Данас, када се у нас свакидање потребе не набављају тако лако и јевтино, као пре неколико година, шта може да учини један глумац са, рецимо 100 динара своје месечне плате, кад, поред посведневних потреба, мора у неколико и костим да набавља. — Надамо се, да ће позоришни одбор скоро решити тај гордијев чвор — повишење плате нашим глумцима, да би се једном дала могућност и нашим глумцима, да са већом вољом и енергијом напредују у својој струци.

Да речемо коју о самом комаду.

Сваки, који је прочитао ма један Кил Вернов роман, одмах ће знати његових књижевних производа. ил Берн је научник. Он облачи сухопарну науку у одећу романа и тиме придобија силне читаоце. Његови су романи преведени скоро на све европске језике. Ко се не сећа уживања читајући Вернеов роман „Џет недеља у балону“, „Царев гласник“, „Црна Индија“ и т. д. Такав један роман је и „Шут око земље за 80 дана“. Шисац је хтео да нам покаже, како се цела земља може у наоколо пропутовати за 80 дана. Он нам показује којим се то путем може учинити, износећи нам земљу, народ и обичаје тога народа, кроз чију земљу путује.

Г. Тоша Јовановић је овај комад инсценирао за нашу поворницу. Далеко је веће уживање гле-

оценити вредност.

стављен у живим сликама, кад гледалац не мора да ствара слике као читалац. Али је то скопчано са врло великим тешкоћама и трошковима. Ми се врло добро сећамо оних силних напора, које је позоришна управа претрпела, кад се овај комад први пут давао. Глумци су овог вечера играли изврсно. [. Тоша Јовановић био је прави Енглез. Она британска ладнокрвност, коју је у целом комаду задржао, усхитила нас је. А и верни слуга Фогов, Паспарту (Цветић) одиграо је на опште задовољство. Она његова окретност, и способност да се у сваком злу уме наћи, чисто се је са њим овога вечера сродила. Полицај Фике (Рајковић) извео је врло добро своју тешку улогу. Ко копач злата на Сан-Франциску, као браминески свећеник и као полицијски увода у Суецу, био је изврстан. Без сумње да је и ова улога једна од јаких партија г. Рајковића, где он своју вештину тако лепо и складно изводи. Кнегиња Ауда (Поповићева) одиграла је врло добро. У опште сви су чланови играли великом вољом и марљивошћу. Овог вечера приметисмо и неке нове декорације, што је доказ да сви управа трудила да престава што сјајније испадне. Млади позоришни декоратер г. Таса Исајловић израдио је неке декорације, по плану пок. Ковачевића и по упутству Доменика, као што је сала ексцентричног клуба, и декорацију за слику „изненадни састанак на мору“, где су морски таласи врло диван ефекат на публику учинили. Већ овим својим радом г. Таса обећава, нам да ћемного учинити нашем нар. позоришту, које је у декорацијама претрпело велики удари остало готово сиротно по смрти А. Ковачевића. Певање је ишло складно и хармонично, на чему имамо много да благодаримо „Матрозу“ (гфци Фрасинели) п гђи Цветићки. Публика се овој корисници одазвала еклатантно. Ма да су цене места биле повишене, опет не видесмо ни једног места празног. Наша публика тимеје показала, да је вољна да материјално помогне члановима нашег народног позоришта. Целокупни приход износи 1702 динара од распродатих места, добровољних прилога било је нешто мало. Њено Величанство краљица присуствовала је на престави и изволела је подарити 200 динара. Публика је са особитим задовољетвом пратила комад, а глумци су учинили својом изврсном игром, да је овог вечера публика доиста била очарана.

На послетку ми се надамо, да ће позоришни одбор, ако не повиси скоро плате, сетити се да бар чешће приреди опет коју корисницу за ове трудбенике — глумце; не би требао да заборави ни на оно друго сиромашно особље — млађе послужитеље. Б: Д.

Издаје управа српског народног позоришта.

= 5

4

у