Pozorište

+5Е

дека У НОВОМЕ САДУ У ЧЕТВРТАК 28. НОВЕМБРА 1896. аољ-—

фу

4101, ш•

"за да

И

ЕТ, и | Н 4 1в0ј 50. 7 в АД у

УРЕЂУЈЕ А. ХАМПИЋ,

Излави ва време бављења поворишне дружине у Н. Саду свагда о дану сваке представе, иначе сваког месеца по је-

У

дан пут на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

ИЗВЕШТАЈ

ПРИВРЕМЕНЕ УПРАВЕ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА О СТАЊУ И РАДЊИ СРПСКЕ НАРДОНЕ

ПОЗОРИШНЕ ДРУЖИНЕ.

Славна скупштино,

Част је привременој управи поднети свој годишњи извештај о радњи и стању српеке народне позоришне дружине.

Од 25. маја 1895. до 80. маја 1896. обишла је позоришна дружина ова места: Руму, Винковце, Вуковар, Осек, Митровицу, Нови Сад, Сомбор пи Суботицу.

У Руми се бавила наша позоришна, дружина од 25. маја до 5. јуна 1895. За то време давала је 28 представе и појала је у цркви о служби божјој. Да није непрекидна киша, нарочито у недељне и празничне дане, јако сметала позоришним представама у арени: позориште би наше у Руми прошло без дефицита. Дешавало се више пута, да се започети комад морао одиграти и ако је киша пљуштала. Свет је био дошао, па није хтео да иде кући, и ако је арена, прокпсавала.

Из Руме је дошло наше повориште у Винковце, где се бавило од 5 јуна до 4. августа 1895. и за то време давало 18 представа и свечану представу 6. августа у славу рођен-дана Његовог ц. и кр. апостолског Величанства краља нашег Фрање Јосифа 1. 'Гога дана, а и у недељу по доласку своме, појала је позоришна дружина у цркви о служби божјој. Позориште наше добро би прошло било у Винковпима, да није рђаво време јако сметало предетавама у арени. Одушевљење било је велико; и то не само у Срба него и у других пријатеља наше позоришне уметности, без разлике вере и народности.

Из Винковаца дошло је наше позориште у Вуковар и ту се бавило од 7. августа до 830. време давало је 14 представа. Осим тога појала је позоришна дружина у цркви о служби божјој. Сувишка је било 156 Фор. 19 н., те су тако Вуковарци очували оно лепо име, које су стекли у потпомагању и одржавању нашег позоришта. Нека им је овде изречена јавна захвалност на томе! „Зпетзке Хоуше“, што излазе у Вуковару, оцениле су сваку представу и биле су увек пуне хвале како о доброј игри појединих глумаца тако и о екладној, уметничкој представи приказаних позоришних дела.

По завршетку позоришних представа у Вуковару прешла је наша позоришна дружина у Осек, где се бавила од 80. августа до 16. октобра 1895. За то време давала је 26 представа, и то десет у позоришту, у горњој вароши, и шеснаест у „дворани касинској,“ у долњој вароши. Осим тога појала је у пркви о служби божјој. Да је позоришна дворана у новој згради српске православне црквене општине у Митровици на уречено време готова, била, те да се није морало наше позориште

у Осеку једно десетак дана дуже задржати.

него што је било одређено: био би постигнут и овом приликом сувишак, а овако је изнео дефицит 208 Фор. 28 нов. Да се тај мањак умали, скупио је родољубиви председник месног позоришног одбора г. Васа Муачевић 120 Фор. добровољних прилога, те је тако дефицит смањен на 88

А

августа 1895. За то

де

%)

у

Пт