Pozorište

| | | |

+

пи

до сада, од како је он председник и начеоник овога друшта. У том извештају износи председник све важније догађаје, као и светле и тамне моменте из историје српског народног позоришта за последњих 15 тодина.

На крају свога говора подноси начеоник оставку на почасном звању своме.

Члан др. Емил Гаврила предлаже, да се многозаслужном председнику дру Лази Станојевићу протоколарно изрази најтоплија захвалност и признање на његовом родољубивом, неуморном и истрајном 15годишњем труду и заузимању око српеког народног позоришта, — да се умоли, дани даље остане начеоником овога друштва, и

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

(Српека народна позоришна дружина у Вршцу. При доласку наше позоришне дружине у Вршац утврђено је било, да дружина заврши рад свој у Вршцу !. децембра о. г. При томе није се могло остати за то, што преговори, који су вођени са Белоцркванцима ради смештања нашег позоришта у Белој Цркви, нису донели жељена успеха, и што се представе у Панчеву, где се тада налазило мађарско позоришно друштво, нису могле отпочети 1. децембра о. г. Према томе стању ствари вршачки месни позоришни одбор пристао је на то, да се отвори претплата још на три позоришне представе, те ће се тако наше позориште бавити у Вршцу до 8. децембра о. г., а за тим одлази у Панчево. Да би се интерес у вршачке публике према позоришту што већма пробудио, управа је прионула, да ее науче и две мање опере, и то: „Лепа Галатеја“ и „Јованчини сватови“. У обема операма певаће насловне улоге гђца Султана Цијукова, оперска певачица, која, се сада налази у Вршцу, у свом завичају, код свог оца. Госпођица О. Цијукова суделоваће у тим операма из љубави према нашем позоришту, и обећала је управи, да ће се позиву јој увек | драговољно одазвати и доћи и у друга места, у

Др Н 5).

Био

раду позоришном штампа у засебној књизи и разашље члановима друштвеним.

Предлог дра Е. Гавриле прима се у целости једнодушно, те екупштина, уз бурно клицање : „Живео начеоник др. Лаза Станојевић!“ једногласно по ново бира на три године за начеоника друштвеног дра Лазу Станојевића, који изјављује, да се прима тога поновљеног одликовања.

Избор овај има се, у смислу 5. 9. устава друштвеног, поднети на потврду и одобрење високом кр. уг. министарству унутрашњих послова путем овдашњег магистрата.

Управни одбор упућује се, да штампа извештај начеоников о 15-годишњем раду позоришном у засебној књизи и разашље

да се извештај начеоников о 15-годишњем | члановима друштвеним. (Свршиће св)

с И Срб

ДАОТиЋИ.

којима се наше позориште буде бавило, да се некако захвали српском свету на љубави, коју јој је више година указивао за време, док је учила певати на бечкој конзерваторији. На тај начин имаће и Панчево, па и друга српска места то лепо уживање, да чују певати нашу уметницу, која је лепо име стекла себи мн у страном немачком евету.

За време бављења свога у Вршцу научила је до сада наша позоришна дружина ове нове комаде: |. „Јасмина и Ирена“. Драма у 5 чинова, од Манојла Ђорђевића-Призренца. — 2. „Бангалоз.“ Шаљива игра у 2 чина, од Милана Св. Николајевића. — 8. „Крајишкиња.“ Слика из врпеког народног живота у 3 чина, с певањем и играњем, написао П. Кретоношић, музика одХ. Дубека. — 4. „Слободарка.“ Од „Матице Српске“ са 800 Фор. награђена драма у 0 чинова, написао Манојло Ђорђевић-Призренац.

Ва учење су спремљена ова позоришна дела: „Прибислав и Божана“, „Нов комад“, „Добре сведоџбе“, „Максим“, „Једанаеста заповест“, „Припитомљена злоћа“, „Прве љубавне стреле“ „Завет“, ит. д.

Издаје управа срп. нар позоришта.

Штампарија српске књижара Браће М. Поповића у Новом Саду.

ен ПИОНИР 5 5 знан 2278. 5 ва

=>