Prosvetni glasnik

30

ПРОСВЕТНИ глдсник

КЗЛДЗИ ДВА П7Т сваког месеиа у свескама од 3 и више табака. ^ Претплата се шиље управи Државне Штамнарије, цена је : за Србију 12 дин., а за Црну Гору, Бугарску, Босну, ф Херцеговину, Аустро-Угарску, Румунију и Турску 15 дин. на годину ^ а ру к °писи уредништву. VII СВЕСК.А У БЕОГРАДУ, 15 АПРИкДА 1881. Г, ГОДИИА II

МИЛ.АН М, ОБРЕНОВИЂ IV по милости боа^јој н вољи народа ККзАЗ СРПСКИ ПРОГЛЛШАВАМО И 0БЈАВЉУЈЕ\10 СВИМА И ГВАКОУЕ, ДА ЈЕ НАРОДНА СКУПШТИНА РЕШИЛА И ДА СМО МИ ПОТВРДИЛИ И ПОТВРЂУЈЕМО 3 А К О Н о народној библиотеци и музеју Чл. 1 Народна библиотека и музеј заводи су државни. Они су под главном управом министарства просвете и црквених послова. Чл. 2 Непосредна управа и руковање библиотеком и музејем народним припада над библиотеком библиотекару а над музејем проФееору археологије У Великој школи, који је у исти мах и чувар народног музеја (закон од 25 јануара 1880 § 4 II т. д.). Чл. 3 Ради помоћи библиотекару и чувару музеја и ради свегтранијега вршења послова установљава се одбор за библиотеку и музеј. Чланове тога одбора бира збор про®есорски Велике школе, из сваког Факултета и одељења Факултетског по једнога. У одбор улазе као чланови његови: библиотекар, чувар музеја (проФесор археологије на Великој школи) и помоћник библиотекара. Одбору председава или библиотекар или чувар музеја, који буде по постављењу старији, а протокол одборски води помоћник библиотекара.

Чл. 4 Одбору је задатак, да се брине о евему гато се тиче употребе библиотеке и музејских збирака. Правила и уредбе о томе подносиће се на одобрење министру нроевете и црквених поелова. Чл. 5 Одбор за библиотеку и музеј има право надзора над свима збиркама народне библиотеке и музеја у свако доба, начином који ће се касније одредити нарочитом наредбом министра проевете и црквених послова. На крају сваке године библиотекар и чувар музеја доносе пред одбор тачан извештај о стању библиотеке и музеја, који се подноси манистру просвете и црквених послова. Чл. 6 Одбор решава о потребним набавкама за народну библиотеку и музеј. За хитне набавке, којих цена не премаша 200 динара, власни су учинити куповину и библиотекар и чувар музеја без нредходног решења одборског, али се и таке куповине подносе одбору на накнадно одобрење. Чл. 7 Библиотека и музеј имају засебно рачуноводство. Каеом рукује, исплате чини и рачуне полаже библиотекар. Чл. 8 У реду набавака за библиотеку има првенство све што се одноеи на југоеловенску књижевност, историју, језик, право, геогра®ију, природопис, итд. Ва тим долазе остала научна дела, равномерно спрам граница годишњега буџета, а по одредбама које одбор посгави а министар просвете и црквених послова одобри.