Prosvetni glasnik

234

ПРОСВЕТНИ :! А К О Н И

Чл. 9 У реду набавака за музеј имају тавође првенетво све старине српске или југословенеке, за тим етарине наших земаља у опште, на пр. из времена пре насељења нашега народа у ове крајеве, по том комади за етнограФсве збирке, у којиаа би се етање народа из скорашње прошлоети и из нагаега времена представило. Чл. 10 Миниетар просвете и црквених поелова, овлашћен је, да пропише и изда све наредбе, које би се показале потребне или за вргаење овога закона или за унапређење и развитак библиотеке и музеја. Чл. 11 Зако овај ступа у живот кад га Књаз потпише. Препоручујемо Нашем министру просвете и црквених послова, да овај' закон обнародује и о извршењу се његовом стара; влаетима заповедамо да по њему поступају, а свима и свакоме да му се поворавају. 19 марта .1881 год. У Београду. М. М. ОВРЕНОВИЋ е. р. Министар (М. II.) иросвете и црквених иослова, Ст. Новаковић с. р. Видео и ставио државни иечат, чувар државног иечата, иредседник министарског савета, министар иравде, М. С. Пироћанац с. р.

МИЛАН М. ОБРЕНОВИЋ IV пп милости божјој и вољи народа КЊА8 СРПСКИ ПРОГЛАШАВАМО И ОБЈАВЉУЈЕМО СВИМА И СВАКОМв ДА ЈЕ НАРОДН^ СКУПП1ТИНА РЕШИЛА И ДА СМО МИ ПОТВРДИЛИ И ПОТВРЂУЈЕМО 3 А к о Н о изменама и допунама у закону о устројству гимназија од 16 септембра 1863 г. Чл. 1 Први и други одељак § 2. закона од 16 септембра 1863 год. који су предругојачавани изменаиа и допунама од 12 децембра 1873 и 20 октобра 1875 год., да гласи овако:

„Гимназија се дели на седам разреда, од којих сваки траје годину дана. Гимназија се дели на вигау и нижу, тако, да се под нижом разумевају разреди: први, други, трећи и четврти, а под вишом разреди: пети, гаести и седми. Нижа гимназија може постојати и као засебна нижа средња гакола." Чл. 2 §. 5. закона од 16 еептембра 1868 год. да гласи овако: „У гимназији се учи: 1, Наука хригаћанека; 2, Српсви језик, ет. словенски језик и литература; 3, Љтински језик; 4, Француски језик; 5, Немачки језив; 6, ГеограФија и Коемогра®ија; 7, Историја (општа и ерпска); 8, Природне науке; 9, Математичке науке; 10, Краенопие и цртање; 11, Гимнастива и војничко веџбање; 12, Певање и музика; 13, СтенограФИЈа. Предмети именовани под 12 и 13 ниеу за ученике обавезни; а белешке из предмета под 10 и 11 не узимљу се у рачун при превођењу ученика из разреда у разред. Мипиетар просвете и црквених послова овлашћен је: а, да изда наставни план који ће ближе определити, шта ће се и колико из које од горе по бројаних наука и у којим разредима учити ; б, да по том наетавпом плану изда потребне наставне програме за сваки предмет и разред. Његова је дужност у исти мах старати се, да школе за сваки предмет добију удеену литературу и потребна научна и наставна ередетва; в, да се етара да наетавни план ниже гимназије буде што више једнак са наставним планом ниже реалке". Чл. 3 §. 8. закона од 16 септембра 1863 г. да глаеи овако: