Prosvetni glasnik

55

Но све административне и старешинске подожаје у црквеној служби распсређује и иојединим дичноетима по њиховој способности и по службеној потреби одређује архијереј по претходнои сноразумљењу с министром просвете и црквених послова. УИ После §-а 101 долази нов § 101 а, овако : Архијереји имаЈу нрава државног чиновника црема систематичној плати од 10.000 динара. Садашњима се архијерејима ово право даје нарочитим Краљевским указом, а будући то право задобијају Ераљевским одобрењем избора њихова. VIII После §-а 193 долази нов § 193 а, овако : Овештена лица која се као таква не би покорила законима и наредбама на основу њих издатим, казниће се први пут са 500—1000 динара, еруги пут са 2000 динара ; а ако би и после тога

ненокоравање продужила, биће са свога места уклоњена. Ове казне изриче минисгарски савет на предлог министра нросвете и црквених нослова. Препоручујемо наншм министрима: просвете и црквених послова и Финансије, да овај закон обнародују и о извршењу се његовом старају; властима препоручујемо да ио њему поступају, а евима и свакоме, да му се нокоравају. 31. Декембра 1882. у Београду. (М ЕГ) МИЛАН с. р. Видео и ставио државни аечат, чувар државног иечата, Министар иравде, Д. Г. Радовик, с. р. Министар иросвете и црквених иослова, Ст. Новаковић, с. р. Министар финансије, Чед. Мијатовик, с. р.

>111 М И Л А Н ПРВИ по милости божјој и кољи народној 1^РАхЉ СРБИЈЕ Ј1ГОГЛАШАВАМО Ц ОБЈАВЉУЈЕМ« СВИМа И СВАКОМЕ, ДА ЈЕ НАГОДНА СКУПШТИНА РЕШИЛА И ДА СМО МЦ ПОТВРДИЛИ И ПОТВРЂУЈЕМО : ЗАКОН 0 УРЕЂЕЊУ СВЕШТЕНИЧКОГ СТАЊА

Чл. 1. Свештеничка парохија не сме бити мања од 300, ни већа од 400, а капеланија протојерејска од 200 до 250 домова. Само где никако ово не може да се изврши, допушта се оставити свештеника са мање или више домова парохије, али тих изузетака треба да нестаје, кад наступи прва могућност за то. Чл. 2. Парохије које су до сада принадале манастирима, добијају световне евештенике себи за парохе по одредби чл. 1. овог закона. Ово се има извршити у року од године дана.

Чл. 3. Црквена власт дужна је где је год могућно, да сходно наређењу чл. 1. овог закона уреди иарохије које сада постоје. Како у овом елучају тако и при образовању нових парохија, претходно ће се саслушати дотични парохијани и свештеници. Чл. 4. Жалбе протпв раепореда парохија подносе се Архијерејском Сабору на решење. Чл. 5. Свештеник у својој парохији врши без награде ова свештенодејства и дужности: