Prosvetni glasnik

54

ЗАКОН 0 ИЗМЕНАМА И ДОЦУНАМА У З АКОНУ 0 ЦРКВЕНИМ ВЛАСТИМА

>111 М И Л А Н П Р В И по милости божјој и вољи народној 1^РА*Љ СРБИЈЕ НР0ГДАШАВАМ0 И ОБЈАВЉУЈЕМО, ДА ЈЕ Н аРОДНА СкУПШТИНА РЕПЈИЛА И ДА СМО МИ ПОТВРДШШ И ПОТВРЂУЈЕМО : Закон о изменама и допунама у закону о црквеним властима православне вере од 30 септембра 1862 године

I На место §-а 81 -ог долази ово : Архијерејоки Оабор сачињавају : а, сви епархиски архијереји ; б, два архимандрита ; в, ио један нротојереј из сваке едархије. Председнак је Архијерејског Оабора архијеиискои и митронолит српски или онај који њега застуаа. Чланови Архијерејског Оабора аод б. и в. постављаће се на та места Краљевим указом. Постављење њихово вреди за пеггодина, а смрћу упражњено место иопуња се до краја те периоде. Чланови Архијерејсхог Оабора под б. и в, који не живе стално у месту у коме се држе седнице саборске, имају на нутни трошак идијурнуио1б дин. на дан за све време које проведу на сабору и у путовању из свог иесга у место сабора и натраг. II К §-у 85-ом да се дода : Сазивање, отварање као и закључивање седница Архијерејског Оабора достављаће се завремена на знање министру дросвете и црквених послова, како би он могао спремити што би од своје стране сабору на решавање подносити нмао. III У §-у 93-ем на место 2 алинеје тачке 11 и последње алинеје истог члана долази ово : Ова по горе наведеним тачкама донссона рошења Архијерејског Оабора достављаће со н<» виђење минисгру просвете и црквених послова, и моћи ће се извршивати пошто исти министар изјави даод стране владе нема никакве сметње извршењу њиховом.

IV На место § а 94-ог долази ово : Архијереја бира Архијорејски Оабор. Архијепископа и митрополита бира нарочито изборно тело, у које докрај чланова Архијерејског Оабора долазе: дредседник министарског савета, министар дросвете и црквених послова, председник државног савета, председник касационог суда и пет чланова Народне Окугштине. Овоме изборном телу председава најсгарији по посвећењу епискод. Чланове Народне Окудштине заједно са толико заменика на случај да би ко сиреченбио, бира Народна Окунштина, и њен избор вреди докле не би другим новим замењен био. Они имају нрава на дијурну ио чл. 1 ових измена и допуна. Овршени избор додноси ее Краљу на одобрење, а црквени се обред извршује тек пошто Краљ избор одобри. Једанпут непотврћено лице не може ири истом избору одет бирано бити. V После §- 95 да се дода § 95 а : На упражњено архијерејско место може се, на предлог митрополита, с одобрењем министра просвете и црквених- послова, и администратор доставити који ће духовно увек митрополиту потчињен бити. Администратору се решењем минисгарског савета одређује дотребна длата из кредита одређеног на уиражњено архијерејско место. Ако је митрополитово место упражњено, заступник му се поставља по пропису чл. 95., а плата му се одређује начпном који Је у овоме члану опредељен. VI К §-у 97 да се дода још ова алинеја :