Prosvetni glasnik

610

ЕЛЕКТРИЦИТЕТ И

ЖЕГОВА ПРИМЕНА

школског одбора — дале новац за то па модела још нема. Где је запело не знам. Школске књижнице су тако исто различно снабдевене. Има их са приличним бројем ваљаних књига а има их и са неколико квижица. У осталом најпре треба утврдити : које књиге мора имати свака шк. књнжница па тек онда да дође иитање : штајошваља набавити ? Овако су на моје питање: шта треба набавити за шк. књижницу - учитељи обично одговарали: за сада ништа, свију потребних књига има. Још да напоменем да је код многих школа сада остало по неколико књига од ових што су биле одређене за награду ваљаним ученицима, негде због малог броја ђака у старијим разредима а нерде што старијихразреда и нема. Скамије су скоро свуда старе и само се по нужди трпе, Нове се нигде не граде. По новим захтевима има их само у Кули (12 комада) па и ту, рекао бих, да потпуно не одговарају „правилима." С грађењем скамија, по селима у опште ће ићи врло тешко. Нити има ко да покаже нити ко да их начими онако како то треба и како се захтева. Још да споменем да су у набављању школских потреба врло небрежљиве биле општине: ћовдинска, добрњска и рановачка. У првој још ни до данас ннсу набављене све ствари за које им је наређено актом мин. просвете од 8. Дец. ПБр. 10122. да се зашколу набаве. У другој учитељ је сам морао да оправља свој стан и да набавља ситније школске потребе за које му још ни до данас није плаћено. А учитељн : у Рашанцу и Вошановцу морали су да горе школску ограду, јер имнису дрва за огрев на време набављена.

Председник општине вошановачке баца кривицу на кмета из Орешковице. Ово село саставља са Вошановцем једну школ. општину али је у вршењу својих дужностп — по уверавању вошанов. општ. председника — према школи врло неуредно. Тако сам исто нашао да многе школе — ово нарочито у срезу млавском — још нису набавиле штампане Формумаре за спискове ствари и књига. На моје питање: зашто све до сада није то набављено, чешће сам добијао одговор да школски одбор — или општина — није ни добио наредбу да се то набави. Школски одбор није био образован у Златову. На некнм месгима само је образован али се иије ни један пут сасгао ма да је учитељ опомињао председника општине да одбор сазове (Костолац и Рашанац). Негде је одбор образован тек пре месец дана (Брадарци, Ћовдин — у Мају). У Ћовдину ми један члан одбора школског рече да он и не зна да је одборник нити може то да буде. У Кушиљеву и Рановцу шк. одбор није радио јер се учитељ „не слаже са људма који су у одбору." Јоштеже иде са одборским састапцима кад у њ улазе и чланови из других села (која састављају школску општину); ту су седпице увек врло ретке. Треба се бринути о томе да и школски одбори временом не постану — гола Форма. Захваљујући Вам на почасти и поверењу остајем 12. Јула 1883. год. Пожаревац. Покоран рт. ј Л ОВЧЕВИТ Х ПрОФ. ПОЖ. Н. ГИМ.

ЕЛЕКТРИЦИТЕТ И ЊЕГОВА ПРИМРНА ОРИГИНДЛАН ПРЕГЛЕД ЕЛЕКТРИЧКЕ ИЗЛОЖБЕ, ДРЖАНЕ У ПАРИЗУ 1881. ГОДИНЕ од ЈА. р ГАНОЈЕВИ-КА (нАСТАВАк)

Машине динамо-електричне. Знамо да се машине динамо-електричне разликују од магнето-електричних једино по магнету, који је у њима: у нрвима су електромагнети од меканог гвожђа, а у другима иерманентни магнети од челика. Код машина са једносмисленом струјом унотребљена је та истаструја, што је дају калеми и која ће после да иде ван машине, за магнетизирање електромагнета. Код ових динамо-електричних машина са наизменичном струјом то не може да буде.

Да би добили машину динамо-електричну са наизменичном струјом, треба да узмемо две машине: једну, која ће давати струју којом ће се правити електромагнети, и другу у којој ће постајати струја, што ће се одводити ван машине. Она прва, која је обично мала и која правећи својом струјом електромагнете изазива и пробуђује струју у овој другој, зове се изазивачка машина ( тасћте ехсИа1псе, шЛи1»а,п1е ои атогсап1е). Ова друга што даје праву стру.ју за употребу зове се аоЈуелна машина тасћхпе <1ШгИ)и1г1се,