Prosvetni glasnik

730

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

2. Анатомски састав и ембриологико развиКе ува код разних животинских груиа, иочев од нијнижих иа до највиших животиња. 3. Физиологија варења код разних животињских груиа. 6. За латински језик: Нека кандидат наиише латински историју Еатилинине завсре ирема Салустијевом делу СопјигаИо СаННпае и ирема Цицероновим беседама иротив Катилине. 7. За Српски језик : 1. Разеитак науке о сриском језику у овом веку; 2- ЈРазлике између »основа" Вукових, Миклошићевих и Даничи&евих ; 3. Поглед на развитак словенске филологије овога века ; 4. Наука о иадежима без иредлога ; основно значење свакога иадежа, иа онда остала, из њега развијена. 8. За Геологију : Изложити шта се до сад иисало о геолошким одношајима у Краљевини Србији.

С овим је састанак закључен. САСТАНАК С1ХХХУ1 15. Сеитембра 1883. у Београду, Билц су: потпредседник Ј. Пецић; редовни чланови: Стеван Д. Поповић, архимандрит Н. Дучић, Др. В. Бакић, Драг. К. Јовановић, Др. Лаза Стеванзвић; ванредни чланови: Мих. Валтровић, Свет. Вуловић, -1>уб. Ковачевић, Јов. Ђорђевић, протосинђел Пиканор, Ђура Козарац, Драгутин Плајел, Бор. Тодоровић, Пет. М. Никвтић, а као нарочито позвати присуствовали су: г. Мил. Андоновић и Влад. Карић. Деловођу заступа Пет. М. Никетић. I Стев. Д. НоиовиК прочитао је записннке 184. ц 185. састанка, које је Савет усвојио. II Чита се писмо г. министра иросвете и црквених иослова од 13. Септ. ове год. ПБр. 9047 којим сироводи сведоџбу г. Жилоша НиколиИа, свршеног филозоФа, и пита: има ди г. Милош потребну квалиФИкадију за предавача средњих школа. Пошто је Савет разгледао сведоџбу г. Мплошеву, одлучио је: Да г. Милош Николић има врло добру квалиФикацију за предавача средњих школа, и то : за исторнјско-Филолошке науке.

III Ст. Д. ПоиовиК чита писмо г. министра иросвете и црквених иослова од 12. Септембра 1883 г. ИБр. 8811, којим пита: може ли се » Хемија« г. М. ПетровиЛа употребити као учебник за ученике средњих школа. Упућује се на преглед и оцену г. Бор. Тодоровићу и Ст. Бајаловићу. IV Г. министар иросвете и црквених иослова, писмом својим од 13. Септембра ЦБр. 1217., спроводи школску сведоџбу г. Милана ТзуричиЛа, и пита: може ли се г. Милан прнмити за предавача овд. Богословије. Пошто је Савет размотрио сведоџбу г. Миланову, нашао је : Да г. Милан Ђуричић има добру квалиФикацију за предавача овд. Богословије. V Ст. Д. ПоиовиЛ прочита писмо министра иросвете и црквених иослова од 25. Аирила ов. год. ПБр. 3181 којим спроводи Савету наставни арограм за Географију и Еосмографију средњих школа. Пет. НикетиЛ тражи, да се најпре узму у претрес детаљни програми за основну школу, јер средње школе имају привремееи програм, по коме се могу и даље уцрављатн, а новим нацртним програмом за основну школу створено је тако стање : да учитељи ништа не знају, шта ће из ког предмета предавати. Потирецседник напомиње, да то није на дневном реду, и Савет решава: Да се преко предлога Никетићевог пређе на дневни ред. г. Милан АндоновиА, као известилац комисијеза састав програма за ГеограФију и КосмограФију, чита програм за предавање ГеограФије за I, II, III и IV. разред и КосмограФије у VII разреду средњих школа. За овим је прочитао Драг. ЈовановиК, као члан комисије, своЈе одвојено мњење. После је повгдена реч: да ли да се још на овој седници Савет упушта у начелну дебату програма, или да то остава за идућу седницу и решено је: Да се поднети програми начелно на овој седници претресу. Пошто су поднети ирограми у начелу претресваи, одлучено је: Да се комисијски програми у начелу ириме, а идућс седнице пређе на специјалну дебату с тим да се материјал друкче распореди.

Са овим је данашњи састанак закључен.