Prosvetni glasnik

122

еом доставља Главноме Просветном Савету да је г. Антоније ЧоашевиЛ, учитељ у Табановићу, у округу шабачком, човек по све рђавог карактера, да је у више пржлика лагањем, сплеткарењем и агитовањем доказао да није достојан наставничког позива и учитељске службе, и тражд мишлење Главнога Просветног Савета о томе, да ли би у интересу учитељске службе и школе г. Чоатевмћа требало отпустити из службе, или би га и поред свега тога ваљало и даље држати у служби. Главни Просветни Савет оценивши шта је наведено о г. Чоашевићу, одлучио је: са 8 противу 2 гласа да г. Чоашевића треба отнустити из службе. III Настављен је иретрес наставног ирограма из хриш&анске науке за основне школе и усвојен је: п за III, IV, У и VI разред програм, како га је приредио београдстш одбор с малим додатцима 1 исправкама. А одбачен је предлог да се наука хришћанска учи и у продужној школи. IV Г. Љ. КовачевиК изјавио је да због слабости здравља не може прегледати и оценити књигу „Животопиеи из најновије ерпске историје" од Јокс. МарковиКа, коју му је Савет послао на оцену. Одлучено је: да књигу прегледа и оцени г. Дим. Јовановић.

С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССХ11 8. Фебруара 1884. у Београду Били су: потпредседиик : Ј. Пецић ; референат за основну наставу: Ст. Д. Поповић; редовни чланови : Љуб. Клерић, Арх. Н. Дучић, Др. В. Бакић ; ванредни чланови : Љуб. Ковачевић, Јован "Борђевић, иротосинђел Н. Ружичић, Борисав Тодоровић, Дим. Јонановић и Петар Никетић. Пословођа Жив. П. Симић. I Прочитан је записник 211. састанка. Примљен је и потписан, но с тим да у њ уђе и записка о предлогу да се хришћанска наука учи и у продужној школи, који је већином гласова одбачен.

II

Прочитано је писмо г. застуиника министра иросвете и црквених иослова од 4-. Фебруара ПБр. 1103. у коме доставља Главноме Просветном Савету да се г. Милан МатиЛ учитељ плешки у округу крушевачком занимао агитовањем по околним селима пригодом избора посланика за народну скупштину, и држећи да таквог човека не треба држати у служби учитељској, пита Главни Просветни Савет каквбг је он мишљења о томе. Главни Просветни Савет држећи да оним штоје поднесено о кривици овог учитеља није кривица његова довољно доказана, мишљења је са 8 противу 2 гласа да г. МатиК остане и даље у учитељској служби. III Прочитано је нисмо г. застуинша министра иросвете и црквених иослова од 3. Фебруара ПБр. 943. којим спроводи Главном Просветном Савету књигу „Наука православне хришћанске вере" од г. митроиолита Михаила, коју г. II. 1'ужичиИ нуди министарству на откуп и позива Савет да му каже своје мнење о томе за какву би се цељ та књига могла употребити. Главни Просветни Савет одлучио је: да се та књига може употребити за књиж,нице средњих и основних школа и за поклањање ученицима богословије. IV Г. Никанор РужичиЛ ре®ерује усмено о књижици „Иконоставу" да одговара усвојеном програму за предавање хришћанске науке у основној школи и према томе ако не би сметало што је језик рђав да се та књижица, може унотребити у настави. Главни Просветнн Савет по наномени неких чланова да је језик у тој књижици врло рђав, о чему се Савет и уверио саслушавши неке одељке из исте, одлучио је: да се књижица та не може употребити у основној школи. V Г. Борисав ТодоровиК и г. Иетар НикетиК реФерују усмено о књижици „Познавање човека" да је у свему добра за III. разред основне школе, осим што има неколико језичких погрешака.