Prosvetni glasnik

126

ЗАИИСНИК ГЛАВНОГ ИРОСВЕТНОГ САВЕТА

делове, где стоје отвори за усисавање и исисавање. На ове отворе вода улази и излази врло брзо. На 4. стр. VI таб. На унутрашњој страни љуске може се вндети неки знак, налик на жљездицу. који је прирастао за љуску. Одатле нотичу мишићи, који служе за покретање љусака, а номажу, кад се животиња покреће или пузи. На 4. стр. VIII таб. Код свију досад проучених животиња налази се унутра један отвор, којн се зове шкрге, кроз који вода улази у животињу ради дисања, Све ове жнвотиње спадају у једну врсгу, које се зову мекушца. И Н с На 4. стр. IX таб. Кад ученик брижљиво ночне проучавати, ириметиће, да неки инсекти имају три иара ногу да је тело њихово иодељено на три дела (ирстена), од којих се један зове глава, други груди, а трећи доњи део тела и да их је већина са скунљеним крилима. На 2. и 3. стј ). XII таб. У лептирова усне су толико истегнуте, да наличе на конце, који су изнутра шупљи, којпма, ггошто опруже, сисају сокове из биља, а кад им не требају, савијају у колутић. У мува је такође сисаљка протегнута, коју мува у главу увлачи и извлачи, која је месната и мека, а на врху је разведена, што наличи на усне. Кад мува хоће што да сиса, она разведе усне на сисаљци из које излази и пека течност, којом овлажава оно што сиса, ако је чврсто, као н. пр. шећер. Вилице су у мува са свим мале и незнатне. Сисаљка у мува рапава је изнутра, иа кад мува надне на нашу кожу, она сисаљку на врху разведе и оне усне прилепи уз нашу кожу, коју прокине, стругајући, те крв почне сисати.

исго и шкржни и клоакин отвор, а стреле на слици показују правац воденим струјама. На унутрашњој површини капка налазе се обележени неки ожиљци или утисци; то су места где се припињу извесни мишићи, који служе кретању канака и помоћу којих животиња своје стоиало опружа и иузи. Све досад проучаване жнвотиње имају унутрашњу дунљу у којој су смештене шкрге до којих вода долази, или се место њих налазе једноставна илућа, као у пужева који удисују слобододан ваздух. Све оне, прибрајајући овамо и сепије, чине .једну класу животиња, које се зову мекушци. Е К Т И Кад их ученик брижљиво нроучава, опазиће да је у оних инсеката, који имају три пара ногу тело подељено у три дела (нрстена), који се односно зову: глава, груди и трбух, и да са мало изузетака, сви имају крила.

У лептира су на доњој усни врло велики усправљени сежњаци, а одавијен, кончаст језнк није ништа друго него иродужени и зглобљенн иар доњих вилица градећи оиружну цев, коју инсекат по вољи може у колут увнти и одавити и којом из цвећа мед сише. Делови на устима собие муве мекани су, меснати и тако срасли, да граде неку врсту сисаљке; доње су јој вилице веома ситне; виличнни су сежњаци тек као ирости многочлани наставци; горње вилице су са свим мале и некорисне; на иротив је доња усна веома снажно развијена, на крају задебљана и подељена у два режња, којима мува своју течну храну лиже. Унутрашња је површина ових режњева ранава, те оно голицање (надражај), што га мува ироузрокује кад нам на руку падне, нроизводи она гребењем рапавим овим новршинама.