Prosvetni glasnik

192

записник гллвног просветног савета

УИ Прочитано је писмо г. застуиника министра иросвете и црквених иоелова од 27 пр. м. ПБр. 2824, којим доставља Савету да књижара В. Валожића иамер, ва издати неколико књижица са сликама за децу која се уче у основним школама, а које би им служиле као читанка ван школе, и таку једну књижицу је послала министарству, која се шиље Савету и тражи се мнење Савета о томе да ли та књижица може послужити као наставно средство, ма и изван школе с обзиром на педагошка начела. - Савет је одлучио да наставни одбор прегледа и оцени ту књижицу, па да Савету о њој поднесе своје мњење. С тиме је састанак закључен.

САСТАНАК ССХХ1 11. Аирила 188к. у Београду Били су: председннк Дин. Нешић; иотпредседник Ст. Д Поповић. редовни члинови: Јосиф Педић , Свег. Вудокић, Драг, Плајел, Љуб. Ковачевић; ваиредни чланови : Милан Апдоновић, Дим. Јовановић, Д-р Иавле Стејић, Петар Никетић. Пословиђа Жив. П. Симић. I Прочитани су записници 219. и 220. састанка и примљени су и потписани. II Прочитано је писмо г. застуиника минштра иросвете и црквених иослова од 28 пр. м. ПБр. 2925, којим саопштава Главном Проеветном Савету да министарство унутрашњих дела нуди министарству просвете на откуп известан број књига „Поука о чувању здравља" од д-ра М. ЈовановиКа, Батута, и да се иста књига препоручи за књижнице основних школа, и тражп о томе мишљење Просгетног Савета. Савет је одлучио: да се иста књига препоручи за библиотеке и средњих и основних школа као одлична у својој врсги. III Прочитано је писмо г. застуинша министра иросвете и црквених иослова од 22. пр. м. ПБр.

2538. којим саопштава Главном Просветном Савету да преводилац дела Едуарда Рајха „Систем хигијене" моли да се I, II и III књчга тога дела препоручи за КЊИЖ.НИЦ0 средњих и основних школа и тражи о томе мишљење Просветног Санета. Савет је одлучио : Да се то дело препоручи за књижнице средњих и основних школа. IV Прочитано је писмо г. застуиника министра иросвете и црквених иослова од 3. ов. м. ПБр. 5458(83, којим саоиштава Главном Просветном Савету, да је пређашњи министар просвете усвојио предлог Просветког Савета учињен под 20. Маја нр. г., о устанорљењу нарочпте женске учитељске школе п да је одређена комисија израдила нацрт плана и устројства те школе и према томе преустројства садашње Више Женске Школе, али да он сматра да то питање није још свеетрано и потпуно претресено и расправљено те да би се могло приступити уређењу те школе и позива Главни Просветни Савет да то питање по нова узме у расправу и да му нарочито по овим тачкама искаже своје мишљење. 1. Да ли би биле довољне две године за стручно образовање учитељака 1 2. Да ли би било пробитачно да се у женску учитељеку гаколу примају ученпце из Више Женске школе и из нижих гимназија или би пробитачније било да се смањи рок претходног образовања гимназиског, а да се обрати већа иажња на образовање у самој учитељској школи. 3. Да ли би било целисходно да ее у женску учитељску школу примају и ученице које- сврше шести разред основне школе, и ако би то било добро, како би онда требало удесити саму ту школу учитељску. 4. Која би ее знања имала изучавати у тој школи. Савет је одлучио: Да се та ствар упути наставном одбору, коме да се придружи и г. Ст. Д. Поповић. V По томе се нриступило претресању програма за основне школе и усвојен је: програм из Зем-