Prosvetni glasnik

24

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ IV Настављен је претрес програма за основну шкоду и прнмљенн су : 1. Програм за предавање Геометријских облика у V и VI разреду. 2. Програм из Земљоаиса за II разред у свему ; а за III разред само у начелу.

С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССХ1Х 28. Марта 1884. у Београду Били су : нредседник Дим. Нешић ; потпредседник Ј. Пецић; реФерепат за основну паставу; Ст. Д. Поповић; редовни чланори: Љ. Клерић, Др. Л. СтеФановић; ванредпн чланови : Љ. Ковачевић, Ј. Ђорђевић, протос. Н. ГужичиК, Ђ Козарац, Драг. Плајел, Бор. Тодоровић, Дим. Јованозић и П. Никетић. Пословођа Жив. П. Симић. I Прочитан м потнисан занисник састанка 218. II Г. Ст. Д. ПоповиЛ, прочитао је листу кандидата за надзорнике за средње шкоде. Примљена је. III Г. Ст. Д. ПоаовиА прочитао је дисту кандидата за надзорнике за основне школе. Примљена је. IV Г. Борисав ТодоровиЛ прочитао је реа>ерат свој, који је потдисао и г. Алковић о Физици Мите ПетровиЛа. Гешерат гдаси : 'Тлавном Просветном Савету Гдавни Просветнн Савет одлучио је на 14о. састанку, да прегледамо ; ,Основе Физике" што је написао ироФесор Мита Петровић. У овој књизи има местимице по нешто иогрешно, што се може лако исиравитп и у слогуа има опет по нешто непотпуно, што би се могло обрадити, кад би се књига штампала по други пут. Обе врсте погрешака изређаћемо по странама. 12. „Неједнако кретање" место ироменљпво кретање

ПРОСВЕТНОГ САВКТА 185 15. „Број, који показује, колико је пути неко тело теже од исте запремине чисте воде, назива се специјална тежина тога тела", место: колико је пута неко тело теже од чисте воде исте запремине. 16. „Пошто брзина тела у па,дању једнако расте, то би морало исто за неко извесно време исти пут да пређе, који би прешло за исто време оном непромењивом брзинол!, која се уираво налази у средини онпх брзипа, што их тело нмало на почетку и крају оног времена". Ова је реченица нејасна, а могла би се овако исказати: При надању брзина тела мења се и то увећава се; но ми не можемо наћи неироиењиву брзину, с којом бп тело за исто време прешло и онај исги пут. Ова постојана брзина јест средња брзина између брзине у иочетку и брзине на крају падања. 17. Код Атвудове машине требало је, да дође слика, да се сиомену делови те машине и рад на њој 18. Дићи 1 килограм на 1 метар висине за 1 секунду, није метаркилограм или јединица рада, већ то би био еФекат, а дићи 1 килограм 1 метар, то је јединица рада — метаркилограм. Код равнотеже: две силе, треба додати две супротне силе. 19. Требала би справица за објашњење паралелограма сила. 24. Ако шипка може да, се креће око .једне тачке, треба додати око крајње тачке. 25. Истокраки озиб место равнокракп озиб. Једнаки тасеви место тасови једнако тешки. 26. Док пе буде равнотежа, треба додати хоризонтална равнотежа. 27., 28., 29., 30. Квака место кука; котур (чекрк) место колотур; точак на времену, мотовило, вратило место витао и чекрк. 35. ЦентриФугална машина само је споменута, а ваљало је ставити слику и главне огледе. 36. Погрешпо је жказан закон о дужинама шеталица. Требало је казати: кад је клатно 4, 9, 16, 25 итд. иута краће, клати се 2, 3, 4, 5 итд. нута брже.