Prosvetni glasnik

ЗА1П1СННК ГЛАВНОГ НРОСВЕТНОГ САВЕ1А

237

да Савет прегледа, да ли г. Мандић има квалиФикацију за предавача у нашим ередњиа школама. Унућује се г. Милану Андоновићу да он прегледа документе г. Мандића, па да затим Савет извести. III Продужено је читаље програма за предавање Историје опште у вишој основној школи, по нредлогу комисије, одређене за граћење тога програма и прочитан је цео средњи и нови век. Пошто је Савет учинио неке измене у предложеном програму, одлучио је: Да се Историја општа може предавати по том програму у вишој основној гаколи, с тим да се у V разреду сврши стари и средњи век до нроналазака вскључно, а у VI разреду од проналазака закључно до краја.

Овим је састанак закључен.

САСТАНАК ССХХУШ 9. Маја 1884. у Београду Били су: председвик Дим. Нешаћ; редовни чланови: ДМидутиновић, а])х. Н. Дучић, Љуб. Ковачевић, Драг. Плајел, Д-р Лаза СтеФановић и Јеврем Илић; ванредни чланови: Мил. Андоновић. Јов. Ђорђевић и Петар Никетић. Пословођу замењивао Јеврем А. Илић. I Прочитан је записник 227. састанка. II Г. застуанпк министра иросвете и црквених иослова писмом својим од 25. Априла ове године ПБр. 3697, спроводи Савету по приложеном списку ј збирку књига, које је поднео министарству књижар г. Андрија ПуриЛ, с молбом, да министарство од њих одабере оне које би поднеле за ноклањање ђацима приликом испита, — и позива Савет, да прегледа ту збирку, па да даде своје мњење о томе, које би се од тих књига могле употребнти за речену пељ. Савет је одлучио да се нриложена збирка књига г. Пурића унути г. Свет. Вуловићу, редовном члану Главног Просветног Савета, и г. Јови Миодраговићу, супленту овдашње реалке, на преглед и оцену.

III Г. Милан АндоновиК извегатава Савет, да је прегледао документе г. Оиме МандиЛа из Граца, па је нагаао, да се из докумената. види само оно, што је г. Мандић на политехници слугаао, а не види се и то, да је испит полагао из онога, што је слушао; те пр^ма томе г. Андоновић држи, да г. Мандић нема квалификацију за нредавача у нашим средњим заводима. Газгледавши документе г. Мандића, Савет је по предлогу г. Андоновића одлучио, да г. Сима Мандпћ из Граца нема квалиФИкације за предавача у нашим средњим заводима. IV Прочмтан је ро®ерат г. Иаје ТодоровиКа о часонису „Нчели" за 1883. год. Главном Просветном Савету Уз акт свој од 24 пр. мес. СБр. 31 изволео је Савет нослати ми на преглед часопис „Пчелу" за 1883 год., с позивом, да о њему своју оцену изрекнем, као и да ли може да се употребн за награду ђацима и у којој школи. Ја сам овај часоиис свагда са задовољством читао, па и сада сам га у овако новезаном Формату по ново нажљиво прегледао. Еао год у другим приликама, тако и сада, ја могу само са иохвалом да говорим о „Пчели". Л.ист је потиуно погодио пут, на коме треба да се креће стручна журналистика, којој је општи задатак: поиуларисаље науке и да буде весник искустава. Наука пчеларска, јака искуства, тачне илустрације, методично и понуларно писање, то су особине часописа „Пчеле л , које се у тако јасној светлости ретко код којега журнала и у страним литературама може да нађе. Међу сарадницима „Пчеле" до душе нема академичких агронома, али има пасионираних самоука, међу који.ма су неки — читањем, пасионираним исиитивањем и проучавањем живота пчелиног и својим јаким и свестраним искуством у пчеларству, понели се на ниво аутора пчеларских у нас. А пчеларству је некако и суђено, да су му капацитети скоро најмање припадали