Prosvetni glasnik

записник главног

Оддучено је да сведоџбе преглодају г. Диж. Нешић и г. Драг. С. Милутиновић. III Прочитано је иисмо г. застуаника министра иросвете и црквених иослова ПБр. 8992 од 10. ов. м. којим позива Главни Просветни Савет да нрегледа радове, које је поднео г. Стеван ДракулиК, и да каже може ли му се поверити да нредаје Цртање и Краснопис у нижој гимназији. Одлучено је да о томе даду своје мишљењу г. Валтеровић и г. Драг. С. Милутиновић. IV Прочитано је иисмо г. застуиника министра иросвете и црквених иослова ПБр. 9149 од 13. 01!. м. којим позива Главни Просветни Савет да се увери да ли је г. Јок. Марковић у својим „Животопиеима из новије српеке историје" које је ноново лоднео министарству иснрапио све што му је од стране Главног Просветног Савета раније примећено, и да ли се сада та кшига може усвојити за учебник и са колико би је требало наградити. Одлучено је да пређашњи ре®еренти прегледају опет књигу и Савету поднесу извештај о томе. V Прочитано је иисмо г. застуиника министра иросвете и црквених иослова ПБр. 9712 од 21. ов. м. којим позива Главни Просветни Савет да прегледа дело г. Еосте ПетровиКа, учитеља „Познавање природе" и да каже може ли се исто или усвојити за учебник у III разреду основне школе или одобрити писцу да је сам може продавати за потребу школску. Одлучено је: да о делу даду своје мишљење г. Борислав Тодоровић и г. Ј. Миодраговић.

просветног савета 15

VI Прочитана су иисма г. застуиника министра иросвете и црквених иослова ПБр. 8454 и ПБр. 8586 од 11. о. м. којим иозива Главни Просветни Савет да нрегледа „немачку вежбаоницу" од г. Малине и „Немачку граматику" од г. СтЛ Чутурила, и да каже могу ли се исте усвојити за учебнике у нашим средњим школама. Одлучено је да и једну и другу прегледају и о њима поднесу Савету ре®ерате г. Ст. Д. Поповићу и Јов. Ђорћевић. VII Г. Љубомир КовачевиК у име наставодбора реФеровао је усмено да г. Симеун Коњевић нема нотпуну квалификацију за предавача у напшм средњим школама. Одлучено је да г. Коњевић нема квалификацију за предавача наука, али да би се могао унотребити као учитељ немачког језика у нашим средњим школама. VIII Настављен је нретрес иравила за давање благодејања у средњим школама, и усвојена су правила, до краја. С овим је састанак закључен.

САСТАНАК ССХ1Т 3. Октобра 1884. у Београду. Биди су: нотнредседник Ст. Д. Поповић; редопии чланови: Јосиф Пецић, Свет. Вуловић, Драг. С. Милутиновић, архим. Нић. Дучић, Љуб. Ковачевић, Ђури, Козарад, Драг. Плајел, Јев. Илић; ванредни чланови: Дим. Јовановић и Петар Никетић, Пословођа Жив. П. Симић. I Прочитан је записник 244. састанка, нримљен је и нотписан.