Prosvetni glasnik

ВАПИОИИК ГЛАВНОГ

но што је наставни програм за цртање био прописан и утврђен, дати су па ирегдед и оцену г. Лази ОбрадовиКу учитељу. С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССХС1 16. Онтобра 1885. у Београду Били су председник Дим. Пешић; редовни чланови: Ј. ПециА Свет. ВуловиА, архим. Н. ДучиА; 'В. Еозарац, \Драг. Плајел, Ј. ИлиА; ванредни чланови: Јевта Ђо!јевиА, Јов. ЂорђевиА, Др. Војислав ВакиА, В. Тодорови!г, Жив. ПоиовиК, арота Никола Стајеви/1. Лаз. ОбрадовиА. Пословођа: Миленко МарковиА, 1 Прочитан је и нримљен занисник 290 састанка. II Наставни одбор реФеровао је усмено о документима г. Д-ра Симе ТројановиКа, који су му још раније упућени да их нрегдеда и да оцени : има ли овај кандидат према поднетим сведоџбама прописану квалиФикацију за наставника средњих шкода иди нема. Носде подужег објашњења и дебате са 7 противу 6 гласова. Оддучено је : да кандидат нема довољну квадиФикацију за насгавника средњнх школа. III Саслушан је усмен реФерат наставног одбора о питању: да ли би требадо ученице I, II и III разреда више женске шкоде ослободити од подагања годишњег испита из ручног женског рада, сдободноручног цртања и краснописа, као што је то иитао г. министар просвете нисмом од 80. Јула ов. год. НВр. 6937. Пошто се сада израђује нов иредлог за преуређење више женске шкоде, то је Главни Просветни Савет одлучио : да се ово питање сада не Ј)ешава, већ да се сачека нов нацрт законског нредлога за преуређење Више женске школе те да се види иа који је начин узакоњено полагање испита у опште. IV Редовни чдан Главног Просветног Савета г. Свст. ВуловиК реФеровао је усмено, да су

наставни програми за средње школе нрегледани сви са стране Језикословне осим програма из Оаште историје, Немачког Језика и Геологнје. Одлучепо је: да се и из оиа три иредмета наставни програми прегледају и поправе као што је и са осталим учињено.

С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССХСП 23. Октобра 1885. у Београду Били су: потпредседник архимаидриА Н. ДучиК; редовни чланови: Ј. ПециА, Свет.' ВуловиА, X. Еозарац, Јеврем ИлиА; ванредни чланови: Јев. 'Вор1)евиА, Јован ЂорђевиА, др. В. ВакиА, Вор. ТодоровиА, Жпвко ПоаовиА и Лаза ОбрадовиА Пословођа: Мил. МарковнА. I Прочитан је и нримљеи записник 291. састанка. II Прочитано је аисмо г. министра ироевете и црквених иослова од 16. ов. мес. ЦБр. 1123,- којим се извештава Главии Просветни Савет, Да се не може примнти за шкодску књигу дело г. Фирмил,ијана протосинђела „православна хришћанска иаука" за средње школе. III Прочитан је наставни ирограм из Геодогије за VII раз. гимназије, који су саставили г. г. Бор. Тодоровић проФ. учитељске школе и Јов. Г Б. Докић проФесор београдске гимназије. Одлучено : да се програм у начелу прими, као добар. При специјалном претресу програма из Геологије усвојене су неколике омање примедбе о ноправци истога. Одлучено: да се терминологија у ирограму нонрави придиком ревизије нрограма са сгране језикословне и да при тој иоправци учествује г. Бор. Тодоровић, коме су познате усмене прпмедбе из Савета о терминологији, по којима се има програм да ноправи. С тим је састанак закљу 4 еи.

94*