Prosvetni glasnik

ИРОСВЕТИОГ САВЕТА

( Л1ТЛНЛ1С ссхсш 30. Октобра 1885. год. у Београду Вили су : председник Дим. НешнА; редовни члакови: Ј. ПециА, архим. Н. Дрчи$, Драг. Плајел; ванредни члановк: Јев. ЂорђевиА, др. Војислав БакиИ, Бор. ТодоровиА, Живко ПоиовиК и Лаз. ОШадоваА. Послово-ђа : Мил. МарковнЛ. I Прочитан је и примљен записник 292. састанка. II Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 29. ос. м. ПБр. 11788 којим се шиље Гдавном Просветном Савету на преглед и оцену дело ,,Предавања пз јестаственице I део о Кичмењацима" које је пзрадио и о своме трошку штамиао г. Арсеније ШијаковиК учитељ. Одлучено : да се умоле г. г. Љза СтеФановић и Бор. Тодоровић, да ово дело нрегдедају п да савету о истоме реферују. III Прочитано је иисмо г. министра иросв;.те и црквених иослова од 29. ов. мес. ПБр. 11770 којим се шиље Главком Просветном Савету на преглед и оцену дело у рукопису „Хемија" за IV раз. наших средњих школа, које је по прописаноме програму израдио Вптомир ЖладеновиК иснитани проФесор. Одлучено : да се умоде г. г. С. Лозаннћ проФесор Вел. школе и Јов. Ђ. Докић нроФесор београдске гимназије, да ово дело прегледају и оцеее и да савету о истоме реферују. IV Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 25. о. м. ПБр. 11516 којим се тражи мишљење Главног Просветног Савета о томе : на који би начин ваљадо решатн питање о прелажењу ђака из гимназије у реалке и обратно ; пошто има случајева да ђаци у течају године или по свршеном једном разреду желе да пређу из једног завода у други , а међу тим су наставни програми и планови у обе пшоле различити — нарочито у випшм разреднма — и то како по обиму тако и по каквоћи.

Одлучено : да се ово питање упути наставном одбору, с тим да се умоли и директор реалке г. Драг. Плајел, да се овоме одбору придружи, те да он питање проучи са свакоје стране и да Савету поднесе своје мишљење у коме ће бити предвиђени и решени сви случаји, који се дешавају при овом преласку ђака из једног завода у други. С тим је састанак закључен.

СЛСТДНАК ССХС1У 6. Новембра 1885 год. у Бсограду. Били су: потпредседник Н. ДучиА архимандрит; редовни чланови: Ј ПециИ, Овет. ВуловиА, Љуб. ЕовачевиА, Ђ. Козарац, Драг. Плајел, Јевр. ИлаК; ванредни чланови: Јев. Ћорђевиђ, Јов. ЂорђевиА, Д-р В. БакиИ, Бор. ТодоровиЛ и Лаз. ОбрадовиИ. Пословођа Мил. МарковиЛ. I Прочитан је и примљен записник 293. састанка. II Комисија, коју је Главни просветни Савет изабрао и поверио јој да проучп питање о избору и поклањању књига ученицима основних и средњих школа о свршетку школске године нодеела је своје мншљење и то г.г. Свет. Вуловић проФ. Велике школе и Дим. Јосић нроФ. учит. школе, који су се сложили у овоме питању поднели су Савету овако мишљење : Главном Просветном Савету Господин министар просвете и црквених послова писао је Главпом Просветном Савету 14. Фебруара т. г. ПБр. 1706., „да је крајње време томе: Да се промисли и удеси каке ће се књиге поклањати ученицима у опште о годишњим исиитима." Главни Просветни Савет одредио је на ово потписанога и г.г. Дим Јосића и Ј. Миодраговића, да промисде о овоме питању и да саставе план, по ком би се од сад у ,овоме радило. Потписани и г. Дим. Јосић, проФ. сдожили су се у мишљењу о овом питању, и то: 1. Да се, у начеду, ово покдањање може допустити само тако, ако се чцнц ирема свима