Prosvetni glasnik

107

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Излази два пут сваког месеца у свескама од 3 и више табака. Цена је : за Србију 12 дин., а за Црну Гору, Бугарску, Босну, Херцеговину, Аустро-Угарску, Румунију и Турску 15 динара на годину.

ПРЕТ1ТЛАТА СЕ ШАЛ>Е Управи Кр. Срп. дрисавне штампарије. А РУКОПИСИ УРЕДНИШТРУ.

XXII свЕСкг.

У Београду 30. Новембра 1886.

ГОДИНА 711

УКАЗИ ЊЕГОБОГ ВЕЛИЧАНСТБА Његово Величанство ЈСраљ благоволео је, жа предлог миллстра просвете и црквенлх послова, указижа својим од 1. Новембра ове год. поставити: Милана Ћ. МилиКевића, домоћника министиретва уиутратљих дела, за библиотекара Народне библиотеке. Јакова ПавловиКа, начелника II класе иинистарстза нрозвете и црквених нослова, за црошесора богословије с годишњом платом од 6000 динара. Ивана ПавловиКа, за секретара IV класе министарства просветз и дрквених иослова, а да прдма длату из буџетске позиције реФерента за црквене иоолове.

МИ МИЛАН ПРВИ по мииости божјој и вољи на родној КРАЉ СРВИЈЕ ИР0ГЛАШАВАМ0 И ОВЈАВЉУЈЕМО СВИМА И СВАКОМЕ, ДА ЈЕ НАГОДЦА СКУНШГПИА РВШИЛА И ДА СМО МИ ПОТВРДШШ И ПОТВРЂУЈЕМО :

основни шшон КРАЉЕВСКО-СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ I АКАДЕМИЈА Члан 1 Под заштптом Краља Орбије оснива се у престолномс граду Краљевско-срнска Академија. Члан 2 Вадатак је Академнје : Да науку обрађује и унаиређује. Да иоставља и одржава здраве основе научноме суду.

Да обелодањујо и изазива иетраживања научна у ирироди, друштву и историјским споменима. Да потпомаже одомаћивање и развитак впших уметности. Да удруженом снагом за напредак просвете извршује оно, за што је посебна снага недовољна. Члан 3 Према захтеву строгога и сгручнога рада дели се Академија у четири реда : Прво, Академија наука природних. Друго, Академија наука философских Треће, Академија наука друштвених. Четврто, Академија уметноети.